Green care -päivätoiminta tuo luonnon lähelle
Rovaniemellä sijaitseva päivätoimintakeskus Myllärinpaja noudattaa toiminnassaan luonnon hyvinvointivaikutuksia korostavaa Green care -mallia. Toiminnanohjaajat Sanna Ruotsalainen ja Mira Sainmaa kertovat, kuinka luonto on tullut osaksi keskuksen arkea.
Päivätoimintakeskus Myllärinpajalla on otettu käyttöön Green care -toimintamalli, jonka tarkoituksena on tuoda luonnon hyvinvointivaikutukset osaksi kehitysvammaisten ihmisten arkea.
Toiminnanohjaajat Sanna Ruotsalainen ja Mira Sainmaa ovat suorittaneet viiden opintopisteen laajuisen Green care -koulutuksen, joka antoi heille pätevyyden ohjata Green care luontotoimintaa. Koulutuksen järjesti Karelia-ammattikorkeakoulu, joka toimii Joensuussa. Opinnot oli mahdollista suorittaa etänä.
Rauhaa ja positiivista elämänasennetta
Sekä Ruotsalainen että Sainmaa ovat kokeneet luonnon voimaannuttavan vaikutuksen omassa elämässään ja haluavat tarjota sen myös päivätoiminnan asiakkaille.
”Olen itse kokenut kuinka paljon luonnosta saa rauhaa ja positiivista elämänasennetta ja haluan tarjota sitä samaa myös asiakkaille. Tämä voi kuulostaa todella pieneltä ja arkiselta, mutta mielestäni lehdellä kävelevä leppäkerttu on todella ihana asia”, Sainmaa toteaa.
”Olen opiskellut sosionomin tutkinnon ohella myös luonto-ohjaajaksi, joten halusin tuoda sitä ajatusmaailmaa myös työhöni, ja kun tarjoutui mahdollisuus käydä Green care -ohjaajakurssi, tartuin mahdollisuuteen”, Ruotsalainen jatkaa.
Pontimena koulutuksen suorittamiselle oli ohjaajien oman kiinnostuksen ohella toinenkin syy.
”Haimme Myllärinpajan toiminnalle LuontoVoima-laatumerkkiä, jonka saamisen edellytyksenä on, että osa ohjaajista on suorittanut Green care -koulutuksen”, Ruotsalainen valaisee.
Luontoelementit osana päivätoimintaa
Green care -toiminnassa luontoelementit ovat keskeisessä roolissa. Päivätoiminnan asiakkaat hoitavat puutarhaa, istuttavat kukkia ja viherkasveja sekä tarkkailevat niiden kasvua kasvihuoneessa.
”Olemme myös keränneet marjoja marjapensaista ja tehneet niistä smoothieita tai leiponeet piirakoita”, Sainmaa kertoo.
Askarteluissa hyödynnetään esimerkiksi kuivia lehtiä, kukkia, maahan pudonneita oksia, käpyjä, joista asiakkaat ovat tehneet monenlaisia koriste-esineitä ja esimerkiksi kortteja myyntiin.
Päivätoiminnan asiakkaat käyvät myös tutustumassa erilaisiin luontokohteisiin ja retkeilevät metsissä.
”Normaalisti olemme kaupungissa isossa ihmisryhmässä ja kun tiedän itse, kuinka hyvän tunteen metsässä käynti antaa, on ihana tarjota se sama kokemus myös asiakkaillemme pienessä ryhmässä”, Ruotsalainen mainitsee.
Toimintakeskuksella on käytössään myös oma mökki, jossa voidaan järjestää erilaista luontoon liittyvää toimintaa.
”Lisäksi joulupukin pajakylässä on kotieläintarha, jossa olemme käyneet kesäisin. Muutamia kertoja vuodessa saamme myös koirakavereita vieraaksemme. Talvisin, joulun alla olemme käyneet hevos- ja poroajeluilla”, Sainmaa jatkaa.
Luonto innostaa kierrättämään
Green care -toiminta on lisännyt toimintakeskuksen asiakkaiden kiinnostusta ympäristönhoitoon ja kierrättämiseen.
”Hoidamme ympäristöä keräämällä roskia. Eräs toimintakeskuksen ryhmistä tekee yhteistyötä Napapiirin Residuumin kanssa, joka järjestää kierrätysasemapalveluita ja erilaisia keräyskierroksia Rovaniemen kaupungin sekä Pellon ja Ranuan kuntien alueilla”, Sainmaa valaisee.
Myös toimintakeskuksen omat jätteet, kuten biojätteet, muovit, kartongit, lasit ja pahvit kierrätetään ja lajitellaan. Käyttökelpoisesta kierrätysmateriaalista askarrellaan monenmoisia koriste-esineitä. Esimerkiksi pahvisista kanamunakennoista syntyy upeita kransseja. Lisäksi toimintakeskuksessa puretaan pieniä sähköisiä kodinkoneita ja niistä syntyvä kierrätysmateriaali toimitetaan Residuumiin.
”Ajatus kierrättämisestä on vahvistunut asiakkaiden ajattelussa muun muassa siten, että kaupungilla kulkiessaan he kiinnittävät huomiota maassa lojuviin roskiin ja tuumivat, että ne pitäisi laittaa roskikseen”, Ruotsalainen kertoo.
Hienoa työtä tytöt tekee.ruusukimpun ojentaisin.