”Olen onnellinen Kuopiossa”

Hollannista Kuopioon töiden perässä muuttanut Jessica Bontje opiskelee parhaillaan oppisopimuksella lähihoitajaksi ja työskentelee samalla Savas-Säätiön Savolanniemen kodissa. Viiden viikon maassaolon jälkeen Bontjella on pelkkää hyvää sanottavaa kaikesta kokemastaan.

Nainen kukkakaupassa, takana seinällä on teksti, jossa lukee "iloa".
Lähihoitajaopiskelija Jessica Bontjen elämässä on paljon iloa.

”Ennen Suomeen muuttoani en tiennyt Suomesta muuta kuin sen, että siellä on paljon lunta ja suomalaiset ovat vuodesta toiseen maailman onnellisin kansa”, kertoo 29-vuotias lähihoitajaopiskelija Jessica Bontje, joka on kotoisin Rotterdamista Hollannista.

Asuttuaan viisi viikkoa Kuopiossa Bontje on uudesta kotikaupungistaan ja ylipäänsä Suomesta hyvin innoissaan.

”Suomessa on turvallista ja hauskaa, mutta kaikkein paras paikka on Kuopio, jossa on kaunista ja rauhallista ja luonto on kaikkialla lähellä. Olen käynyt tutustumassa myös Helsinkiin, mutta en tuntenut sitä omakseni, vaikka se onkin suurempi kaupunki kuin Kuopio”, Bontje toteaa.

Työolot Hollannissa huonontuneet vuosi vuodelta

Bontje kertoo työskennelleensä kehitysvamma-alalla 11 vuoden ajan monissa erityyppisissä tehtävissä, esimerkiksi henkilökohtaisena avustajana. Työolot ovat kuitenkin Hollannissa huonontuneet jo vuosien ajan alalle kohdistuneitten säästöjen vuosi.

”Rahaa on aina vain vähemmän ja ryhmäkoot ovat kasvaneet. Työssä on jatkuvasti niin kova kiire, että työntekijät eivät ehdi pitää lainkaan taukoja työpäivän aikana. Työpaikolle on erittäin vaikeaa saada varsinkaan koulutettua väkeä ja siksi työhön palkataan ihmisiä, joilla ei ole alan koulutusta tai osaamista”, Bontje kuvailee.

Hän on nähnyt, mihin säästöt ovat johtaneet Hollannissa, ja hän toivoo, että Suomessa osattaisiin välttää samoja virheitä, ennen kuin on liian myöhäistä.

Huonontuneitten työolojen lisäksi Bontjella ei myöskään ollut halua edetä alallaan, joten hän alkoi etsiä mahdollisuuksia muuttaa ulkomaille töihin.

Eureksen hakuilmoitus kiinnosti

Bontjen silmiin osui Eureksen (European Employment Services) ilmoitus, jossa haettiin oppisopimuksella lähihoitajia Savas-Säätiön palvelukseen Etelä- ja Pohjois-Savoon. Hänen yhteydenottoonsa vastattiin hyvin nopeasti ja asiat alkoivat rullata vauhdilla eteenpäin saman tien.

”Työskentely Suomessa kiinnosti minua, koska huomasin, että Savaksen arvot vastasivat omiani. Lisäksi haluan tehdä työtä maassa, jossa koulutusta arvostetaan ja työssä on etenemismahdollisuuksia. Toisaalta ruotsin kieli olisi ollut helpompi oppia, mutta en halunnut mennä Ruotsiin, koska se on nykyisin Suomea turvattomampi maa, ja siellä on mielestäni liikaa ihmisiä”, Bontje sanoo.

Ennen Suomen muuttoaan Bontje opiskeli online-opetuksena suomea sekä perehtyi suomalaiseen työkulttuuriin. Tämän jälkeen Bontje muutti Kuopioon, jossa opinnot limittyvät yhteen työssäkäynnin kanssa.

”Erityisen hienoa on, että Savas maksaa kaikki opinnoista koituvat kustannukset, myös Suomeen muuttoa edeltäneen online-opetuksen, ja voin opiskella palkallisesti”, Bontje kertoo.

Nainen seisoo portailla rakennuksen edessä.
Jessica viihtyy Kuopiossa erinomaisesti. Käynti kauppahallissa oli hänelle uusi ja mielenkiintoinen kokemus.

Asiakkaan oikeudet toteutuvat hyvin

Bontje työskentelee ohjaajana 15 paikkaisessa Savolanniemen kodissa, joka tarjoaa ympärivuorokautista asumista kehitysvammaisille ja autistisille henkilöille.

Kokemukset työnteosta ja sen taustalla vaikuttavasta arvomaailmasta saavat Bontjelta kiitosta.

”Täällä asiakkaan oikeudet eivät ole vain tyhjää puhetta, vaan ne oikeasti toteutuvat. Myös työhön suhtautuminen Suomessa on erilaista kuin Hollannissa. Täällä ajatellaan ensimmäisenä asiakkaita ja vasta sitten itseään, Hollannissa tilanne on ajautunut käytännössä päinvastaiseksi kiireen ja muiden työtä haittaavien tekijöiden vuoksi.”

Monet hoitoalan ihmiset valittavat Suomessa liian kiireellisestä työtahdista, mutta Bontje katsoo asiaa toisenlaisen kokemuksen kautta.

”Olin iloisesti yllättynyt, kun huomasin, että Suomessa aamu- ja iltavuorolaiset ovat työpaikalla yhtäaikaisesti kahden tunnin verran, jolloin jää hyvin aikaa tehdä kirjauksia ja muita konttoritöitä ilman kiirettä. Hollannissa sellaista käytäntöä ei ole, vaan aamuvuoro loppuu samaan aikaan kun iltavuoro alkaa ja korkeintaan tervehdimme toisiamme hätäisesti ulko-ovella. On myös hienoa, että työpäivän aikana voi kiireettä pitää ruokatunnin ja kahvitauot, varsinkin kun pidän kovasti suomalaisesta kahvista!”

Puolen vuoden pituinen perehtymisaika

Bontjen työsuhteessa on puolen vuoden pituinen koeaika, jonka aikana hän työskentelee ylimääräisenä viidentenä työntekijänä tiimissä, johon normaalisti kuluu neljä työntekijää.

”Tämä on erittäin hieno asia, sillä nyt pystyn rauhassa, ilman kiirettä perehtymään työtehtäviini huolellisesti”, Bontje toteaa.

Suomessa Bontjen palkka on pienempi kuin se olisi Hollannissa, mutta toisaalta vaakakupissa painaa enemmän huomattavasti paremmat työolot sekä mahdollisuus asua lähellä luontoa.

”Oletin ennen Kuopioon tuloani, että olisin hyvin stressaantunut ja kärsisin koti-ikävästä, mutta niin ei onneksi ole käynyt!”, iloitsee Bontje.

Lue myös Apua työvoimapulaan ulkomailta -juttu!

Teksti: Eeva Grönstrand | Kuva: Eeva Grönstrand | Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).