Sydän ohjasi alan vaihtoon
Marimekossa 15 vuoden ajan erilaisissa työtehtävissä toiminut Minna Toivola hyppäsi aivan uuteen maailmaan, kun hän ryhtyi opiskelemaan lähihoitajaksi ja sen jälkeen myös sosionomiksi. Tällä hetkellä Toivola on opintoihin liittyvässä työharjoittelussa Kehitysvammaliitossa ja haaveissa siintää työ kehitysvammaisten ja autismin kirjon henkilöiden parissa.
Sosionomin monimuoto-opintoja parhaillaan suorittava Minna Toivola on tällä hetkellä opintoihinsa liittyvässä työharjoittelussa Kehitysvammaliitossa. Vuonna 2013 lähihoitajaopinnot aloittanut Toivola siirtyi uudelle alalle hyvin erilaisesta maailmasta, Marimekon laatuvastaavan työstä.
”Marimekko oli upea työpaikka, jossa olin erilaisissa työtehtävissä 15 vuotta. Aloitin malliompelijana ja vuosien kuluessa erilaiset ompelimon tehtävät tulivat tutuiksi. Työskentelin myös vaatetusosastolla mallisarjaostajana sekä viimeiseksi laatuosastolla. Toimihenkilömaailmasta hyppäsin itselleni täysin vieraaseen ympäristöön sosiaali- ja terveysalalle. Hakiessani opiskelemaan en oikeastaan tiennyt mitä edes haluaisin tehdä, mutta tiesin, että haluan tehdä työtä ihmisten parissa. Olen aina halunnut auttaa ihmisiä ja puolustaa heikoimmassa asemassa olevia, olla tukena elämän eri koukeroissa”, Toivola kertaa.
Työharjoittelu ratkaisi suuntautumisvaihtoehdon
Ensimmäisen opiskeluvuoden lopulla Toivolan opettaja kannusti häntä kokeilemaan vammaistyötä kuntoutumisen tukemisen harjoittelussa.
”Ilman opettajan ohjausta en ehkä olisi ajatellutkaan vammaisalaa, koska se ei ollut minulle ennestään tuttu. Harjoittelu oli minun elämässäni käänteentekevä. Tein työharjoittelun kehitysvammaisten ryhmäkodissa ja viikon jälkeen olin rakastunut alaan. Tiesin, että vammaistyö olisi minun juttuni ja valitsin sen erikoistumisalakseni.”
Erikoistumisensa aikana Toivola tutustui myös autismityöhön sekä työhön vaikeavammaisten parissa. Valmistuttuaan hän sai heti vakinaisen työn Rinnekoti-Säätiöltä.
”Sain olla mukana avaamassa uutta asumisyksikköä kehitysvammaisille ja autisminkirjon henkilöille. Oli mahtavaa olla kehittämässä yksikön kulttuuria ja luomassa uudenlaista tapaa tehdä työtä tukiasumisessa. Kaikesta aiemmin tekemästäni työstä on ollut hyötyä, vaikka ala onkin vaihtunut.”
Rinnekoti-Säätiössä vastaavana ohjaajana työskennellessään Toivolan tärkeimpänä tehtävänä oli asiakastyö ja sen kehittäminen. Ilo asukkaiden itsenäistymisestä, uusien asioiden oppimisesta, itsetunnon paranemisesta ja omien vahvuuksien löytymisestä antoi työlle merkityksen.
”Mikä olisi sen palkitsevampaa kuin nähdä, että ihminen saa kokeilla elämässään uusia asioita, joiden ei tiennyt olevan olemassakaan tai ei uskaltanut niistä aiemmin haaveillakaan ja löytää sitä kautta oma tapansa elää ja olla?”, Toivola pohtii.
Asiakastyössä Toivola on voinut käyttää omaa osaamistaan ja vahvuuksiaan hyödyksi. Hän on opettanut asukkaille muun muassa ompelua, auttanut korjaamaan vaatteita, sekä askarrellut ja tehnyt taidetta heidän kanssaan. Lisäksi Toivolan työhön on kuulunut kaikenlaisten arkielämässä tärkeiden taitojen harjoittelua yhdessä asukkaiden kanssa. Myös yhteydenpito asukkaan lähiverkostoon on tärkeä osa työtä.
”Olen kokenut asukkaiden luottavan minuun ja saan heiltä rehellistä ja suoraa palautetta. Halauksiakin tulee päivittäin ja niitä on kyllä ollut ikävä opintovapaalla ollessani. On ollut ilo tutustua niin moniin upeisiin persooniin.”
Opinnot loppusuoralla
Vuonna 2016 Toivola aloitti sosionomin monimuoto-opinnot Laureassa, sillä häntä kiinnosti sosiaalityön monimuotoisuus sekä sosionomien monipuoliset työllistymismahdollisuudet.
”Olen ollut enemmän kuin tyytyväinen kaikesta oppimastani. Olen aina tehnyt työtäni kehittävällä työotteella ja olipa siitä maininta Superin myöntämässä stipendissäkin aikoinaan”, Toivola mainitsee.
Tällä hetkellä Toivolan opinnot ovat jo loppusuoralla ja opinnäytetyökin valmistuu syksyllä. Hän tekee opintojen ohessa opintopisteitä kartuttavaa vapaaehtoistyötä Mieli ry:ssä kriisipuhelinpäivystäjänä.
Monipuolisessa työharjoittelussa
Parhaillaan Toivola on työn kehittämisen harjoittelussa Kehitysvammaliiton kansalaisuusyksikössä.
”Olen valtavan innoissani tästä mahdollisuudesta tutustua laajaan vaikuttamistyöhön, jota Kehitysvammaliitossa tehdään. Korona tosin poisti monet mielenkiintoiset livetapahtumat kalenterista ja työ siirtyi tehtäväksi sähköisiin viestimiin. Minulla harjoittelu jatkui etänä ja saan olla mukana auttamassa ihmisiä maailmanlaajuisen epätietoisuuden keskellä muun muassa tukipuhelimessa”, Toivola kuvailee.
Hänen tavoitteenaan on olla mukana kehittämishankkeiden eri osissa ja saada siten kokonaisvaltainen ymmärrys hanketyöskentelystä, kumppanuusverkostoista sekä erilaisista kehittämisen menetelmistä sekä tulosten arvioinnista.
”Olen mukana muun muassa Värikäs vammaistyö -kampanjassa sekä osallistun myös sen tutkimusosuuteen prosessoimalla kyselyn vastauksia. Minut on otettu Kehitysvammaliitossa lämmöllä vastaan ja olen saanut osallistua monipuolisesti kaikkeen.”
Johtaminen kiinnostaa
Toivola palaa ensi syksynä töihin. Tulevaisuuden työkuviot eivät ole hänelle vielä selkiytyneet, mutta hän toivoo tehtäviensä liittyvän kehittämiseen tavalla tai toisella.
”Minua kiinnostaa johtaminen, esimiestyö sekä kehittämiseen liittyvät alan tehtävät. Haluan myös ehdottomasti työskennellä kehitysvammaisten ja autismin kirjon henkilöiden parissa. Minulle on myös tärkeää työskennellä yrityksessä, jonka arvot vastaavat omiani. Olen valtavan innoissani vammaisalan moninaisista työmahdollisuuksista. Katsotaan mihin sydän ohjaa”, Toivola toteaa.
Kirjoita kommentti