Italiassa FASDin yleisyys on arvailujen varassa

Viinimaa Italiasta puuttuu kattava tutkimus FASDin yleisyydestä eikä maassa tiedoteta alkoholin vaaroista sikiölle. Monet gynekologit sallivat odottaville äideille viinilasillisen viikossa.

FASD-tutkija Simona Pichini kuuluu siihen 37 prosenttiin italialaisnaisista, jotka eivät käytä alkoholia lainkaan.
FASD-tutkija Simona Pichini kuuluu siihen 37 prosenttiin italialaisnaisista, jotka eivät käytä alkoholia lainkaan.

The Lancetissa tammikuussa 2017 julkaistun tutkimuksen mukaan Italiassa syntyy Euroopan maista toiseksi eniten lapsia, joilla on alkoholin aiheuttama sikiövaurio eli FASD. Saapasmaan edelle kiri tutkimuksessa vain Valko-Venäjä. Italialainen FASD-tutkija Simona Pichini tyrmää tutkimustuloksen täysin.

Italian terveysministeriön alaisuudessa toimivassa ISS-tutkimuskeskuksessa työskentelevän Pichinin mukaan tutkimus perustuu tilastollisiin arvioihin ja Italian kohdalta harvoihin, ei aivan tuoreimpiin tutkimuksiin. Hänen vastauksensa julkaistiin The Lancetissa maaliskuussa.

”Italiassa on Mauro Ceccantin kuuluisa tutkimus, joka tehtiin Rooman läheisillä kukkuloilla. Se on maaseutua ja viinintuottaja-aluetta. Tutkimuksessa keskityttiin 6-10-vuotiaisiin lapsiin, jotka olivat esimerkiksi keskimääräistä lyhyempiä. Heidän äideiltään kysyttiin, joivatko nämä raskauden aikana. Se ei ole kovin huolellisesti tehty tutkimus”, Pichini kritisoi.

Pichinin mukaan raskauden aikaisesta juomisesta tulisi kysyä äideiltä jo ennen synnytystä, tai heti sen jälkeen. Lisäksi tutkimusasetelmissa suositaan nykyään kyllä ja ei -vastausten sijaan epäsuoria kysymyksiä alkoholin käytöstä. Alkoholin kulutuksen tutkiminen pelkästään naisilta sitä kysymällä voi toimia Yhdysvalloissa tai Kanadassa, mutta ei Italiassa.

”Katolisissa maissa on enemmän taipumusta valehteluun”, Pichini uskoo.

Italiassa ei humalluta

Pichini huomauttaa, että Italiassa kulutetaan Euroopan maista vähiten alkoholia henkeä kohden, jos mukaan ei lasketa islaminuskoisia maita. 37 prosenttia italialaisnaisista ei juo lainkaan. Luku on Euroopan korkein.

Humaltumista yleisesti ottaen ei Välimeren kulttuureissa katsota hyvällä. Lapsia saadaan aina vain vanhempina, ja kauan suunniteltua ja toivottua, kenties ainoaksi jäävää lasta varjellaan ensi hetkistä alkaen.

”Italiassa ei koskaan lähdetä ulos vain juomaan, vaan alkoholiin liittyy aina ruoka. Pubeissa käyvät vain amerikkalaiset ja irlantilaiset, jotka haluavat humaltua”, Pichini kertoo.

Roomassa juodaan enemmän

Oikea tapa tutkia FASDin yleisyyttä olisi Pichinin mukaan mitata merkkejä alkoholista vastasynnyttäneiden naisten hiuksista, verestä tai virtsasta, koska alkoholi läpäisee istukan eri naisilla eri tavoin. Lisäksi olisi tutkittava vastasyntyneen lapsen lapsenpihkaa. Pichini kertoo olleensa toteuttamassa espanjalais-italialaista tutkimushanketta, jossa toimittiin juuri näin.

”Tutkimukseni paljasti, että kahdeksan prosenttia lapsista oli altistunut alkoholille. Luku tosin jakaantui eri tavoin ympäri Italiaa. Keskimäärin luku oli neljä prosenttia, mutta Roomassa 30 prosenttia. Toisaalta Rooman sairaaloista löytyy kaikenlaisia ihmisiä, esimerkiksi paljon ulkomaalaisia.”

Tutkimuksen paljastamasta kahdeksasta prosentista kymmenellä prosentilla on tilastollinen todennäköisyys saada jonkinasteinen alkoholivaurio. 0,8 prosenttia on Pichinin mukaan prosenttiluku, joka toistuu ympäri maailman.

”FASD-lapsia syntyy Italiassa todennäköisesti todella vähän, ja nekin todennäköisesti ulkomaalaisille äideille. Edes Rooman kukkuloilla toteutetussa tutkimuksessa ei löydetty yhtään lasta, jolla olisi sikiön alkoholioireyhtymä eli FAS”, Pichini sanoo.

Diagnosointi hankalaa

Lievemmät alkoholivauriot jäävät kuitenkin helposti diagnosoimatta. Pichinin mukaan koko Italiassa on kolme tai neljä lääkäriä, jotka osaavat tehdä FASD-diagnoosin.

”FASD on pysyvä ja samalla läpinäkyvä. Ihminen voi näyttää aivan normaalilta, mutta hänellä on ahdistus- ja väkivaltakohtauksia eikä hän ei pysty käymään koulua, opiskelemaan tai keskittymään. Voimme ajatella että tämä henkilö on outo, tai että hänellä on ADHD. Sen sijaan hänellä voikin olla alkoholivaurio.”

Pichinin mukaan Italia on täynnä Itä-Euroopan orpokodeista adoptoituja lapsia, joista hyvin monilla on FASD. Aiemmin alkoholivaurioita ei kuitenkaan tunnettu, ja adoptioäideille saatettiin kertoa lapsen kuntoutuvan.

”Olen selittänyt monille äideille ja isille, ettei lapsi kuntoudu koskaan”, Pichini sanoo.

Valistus tarpeen

Sitä, kuinka paljon, mitä ja missä raskauden vaiheessa italialaisnaiset juovat, ei tiedetä. Italiasta puuttuu kattava tutkimus asiasta, mutta rahoitusta sille ei tällä hetkellä ole luvassa. Pichinin mukaan tutkimuksen tekeminen olisi kuitenkin tärkeää, sillä humalahakuinen juominen on kasvussa myös italialaisnuorten keskuudessa.

Tarvetta olisi myös laajalle valistuskampanjalle. Italiassa ei ole yhtenäistä neuvolajärjestelmää, vaan raskauden seuranta vaihtelee alueesta, kaupungista ja lääkäristä toiseen.

”Se, kysyykö gynekologi raskaana olevalta naiselta tämän alkoholinkäytöstä, riippuu hyvin paljon gynekologista. Ei ole olemassa koko maan kattavia suosituksia. Olemme yrittäneet puhua gynekologeille, mutta he eivät ymmärrä”, Pichini sanoo.

Osa gynekologeista sallii äideille lasin viiniä viikossa. Pichinin mukaan olisi parempi, että alkoholin suhteen pidettäisiin nollatoleranssi. Silloin ei ole vaaraa, että äiti ylittäisi annetut ohjemäärät.

”Jos sallit jonkun asian kerran, on kuin sallisit sen aina”, Pichini sanoo.


FASD-lapset jäävät Italiassa ilman apua

Maria on 22-vuotiaan, alkoholivaurion saaneen pojan adoptioäiti. Hän ei halua kertoa oikeaa nimeään julkisuuteen suojellakseen poikansa henkilöllisyyttä. Maria kertoo epäilleensä alusta asti, ettei vastasyntyneenä ulkomailta adoptoidulla pojalla ollut kaikki kunnossa.

”20 vuotta sitten FASDista ei tiedetty, ja lääkärit väittivät minun huolehtivan turhaan. Lapsi ei nukkunut yöllä, mutta lääkäri käski antaa hänen itkeä. Lisäksi lapsen aukile oli kova”, Maria kertoo.

Myöhemmin lapsella ilmeni keskittymismisvaikeuksia. Diagnoosin saaminen kuitenkin kesti. Vasta vuosia myöhemmin Maria luki sattumalta FASDista ja tajusi oireiden täsmäävän.

Äidin mukaan pojalla on vaikeuksia elää normaalia elämää, sillä hänelle on haastavaa ymmärtää asioiden syy-seuraussuhteita. Poika voi haluta ajokortin, mutta ei tiedä mitä hänen täytyy tehdä sen saadakseen.

”Kun hän sitten saa autokoulun tehtävälistan eteensä, hän saa ahdistuskohtauksen. Koska hän ei osaa käsitellä ahdistusta, hän muuttuu väkivaltaiseksi. Kun hän myöhästyi ajotunnilta ja opettaja kielsi häntä ajamasta, hän hajotti kaikki autokoulun huonekalut.”

Maria kertoo, että diagnoosista huolimatta FASD-lapset eivät saa Italiassa minkäänlaista apua tai seurantaa. He tarvitsisivat kuitenkin kasvaessaan tukihenkilön tai avustajan, joka on erikoistunut FASDiin.

”Monet näistä lapsista eivät todennäköisesti pysty koskaan käymään töissä, sillä he eivät kestä sen aiheuttamaa stressiä. Jos näin on, heille pitäisi myöntää työkyvyttömyyseläke”, Maria sanoo.


Toimittajan kommentti:

Ei tippa tapa, italialaiset uskovat

Simona Pichinin mukaan raskaana olevan naisen alkoholinkäyttöä ei Italiassa hyväksytä. Omat kokemukseni maassa kertovat toista. Olen 33-vuotias, ja ystäväni ovat Italiassa parhaassa lapsentekoiässä.

Olen ollut ravintolapöydässä, jossa näkyvästi raskaana ollut nainen on peittänyt kädellään lasinsa tarjoilijan kaataessa muille viiniä. ”Kyllähän vähän voi ottaa”, tarjoilija maanitteli, ja lopulta nainen otti kätensä pois.

Raskaana olevan naisen on myös hyväksyttävää käydä olutfestivaalilla ja maistaa siellä tilkka olutta. Moni on kertonut juoneensa lasillisen viiniä silloin tällöin. Jotkut alkavat lipsua ruoka- ja juomarajoituksista raskauden loppuvaiheessa, kun vauvan ajatellaan olevan jo täysin kehittynyt.

Kun olen maininnut joillekin naisille alkoholipulloissa olevasta pienestä raskaana olevan naisen symbolista ja sen päällä olevasta viivasta, moni on kertonut huomanneensa kuvan ensimmäistä kertaa.

Italiassa raskaana olevia naisia suojellaan erittäin tarmokkaasti. Pyöräily ja saunominen on kielletty, salaatti pestään ruokasoodalla ja ilmakuivattua kinkkua vältellään koko yhdeksän kuukauden ajan. Siksi onkin niin nurinkurista, että samaan aikaan pieni määrä viiniä tai olutta tuntuu olevan ihan ok.

On totta, etten ole koskaan nähnyt odottavan italialaisäidin ottavan puolta lasillista enempää alkoholia. On myös paljon naisia, jotka eivät juo alkoholia juuri koskaan, eivätkä varsinkaan odottaessaan lasta.

Näyttää todennäköiseltä, ettei FASD ole Italiassa niin suuri ongelma kuin The Lancetissa julkaistu Svetlana Popovan tutkimus väittää. Mutta niin kauan kuin maasta puuttuu laaja, luotettavasti toteutettu tutkimus odottavien naisten alkoholinkäytöstä, sen yleisyyttä ja mahdollisia seurauksia voi vain arvailla.

Teksti: Jenni Meronen | Kuva: Jenni Meronen | Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).