Satakunnassa pantiin jalalla koreasti

Korona-aika sulki Satakunnassa kehitysvammaiset ihmiset neljän seinän sisään lähestulkoon kolmeksi vuodeksi. Keväällä 2022 joukko hoitajia päätti järjestää asiakkailleen tanssit, joihin saatiin soittamaan Paavon Pumppu -orkesteri solistinaan Simo Silmu.

Ryhmäkuva Paavon Pumpusta.
Simo Solmu Yölintu-yhtyeestä sekä Paavon Pumppu -orkesteri viihdyttivät yleisöä musiikillaan.

”Harmittelimme, kun erityisryhmille ei ollut tapahtumia Satakunnassa. Korona oli koetellut ja asukkaat olivat olleet neljän seinän sisällä jo kolmatta vuotta. Kavereita oli ikävä ja menojalkaa vipatti”, kuvailee Kari Heiskari Satakunnan alueen kehitysvammaisten asukkaiden tunnelmia.

Heiskari, joka työskentelee hoitajana Satasairaalan sosiaalipalveluissa Ulvilassa kehitysvammaisten asuntola Akselissa, päätti ryhtyä muutamien kollegoidensa kanssa toimeen järjestääkseen erityisryhmille tanssit.

”Halusimme tarjota asiakkaillemme mahdollisuuden tavata kavereita pitkästä aikaa kauniissa kesäsäässä, nauttia Masaliisan herkuista (kaikki tuotteet maksoivat 1 € / kpl) ja kuunnella hyvää livemusiikkia mahtavien solistien kera tapahtumaan sopivassa ympäristössä vaimoni pitämässä hevostallissa Nellelässä Porin Pinomäessä – ja tämä kaikki ilmaiseksi”, Heiskari kertoo.

Kaikki järjestelyt tehtiin ilmaiseksi talkootöinä työajan ulkopuolella. Mukana järjestelyissä olivat myös erityisryhmien asukkaita ja asiakkaita.

Runsaasti ihmisiä suuressa huoneessa.
Tapahtuman suosio ylitti järjestäjien odotukset, sillä tilaisuus oli loppuunmyyty.

Laadusta ei tingitty

”Ajatuksenamme oli, että tanssit ovat ilmaiset, mutta laadusta ei tingitä”, Heiskari kertoo.
Mukaan järjestelyihin saatiin runsas joukko yhteistyökumppaneita. Buffetista huolehtineen kahvila Masaliisan lisäksi talkoisiin osallistui koristelusta vastannut Toiku Antinkartanosta sekä paikalle tuoduista käymälöistä huolehtinut Veikko Lehti Oy.

Mukana menossa oli myös Lounais-Suomen alueuutisten Jari Pelkonen, joka myös huolehti livemusiikin äänentoistosta.

Kirsikkana kakussa tansseihin saatiin esiintymään Simo Solmu Yölintu-yhtyeestä. Häntä säesti Orkesteri Paavon Pumppu, joka koostui Yle Porin toimittajista.

29.6. koitti suuri päivä, jota säät onneksi suosivat. Paikalle saapui asiakkaita pääasiassa Satakunnan alueen asumisyksiköistä muun muassa Porista, Eurajoelta, Ulvilasta ja Sastamalasta.

”Tapahtuman suosio ylitti odotuksemme, sillä tilaisuus oli loppuunmyyty. Tanssijoilta saamamme positiivinen palaute oli meille paras palkinto kahden kuukauden talkootouhusta”, Heiskari iloitsee.

Tunnelmia tansseista voi katsoa Ylen uutisesta (yle.fi).

”Kaikki on mahdollista, kun asenne ja halu ovat kohdillaan!”, toteaa Heiskari ja lupaa, että ensi kesänä on tiedossa jälleen tanssit samalla kaavalla.

Teksti: Eeva Grönstrand | Kuva: Esko Pamppunen | Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).