Parasta työssä on mahdollisuus auttaa

Kehitysvammaliiton verkkopalvelu Verneri.net tarjoaa keskitetysti tietoa kehitysvammaisuudesta sekä alan ammattilaisille että myös suurelle yleisölle. Mies Vernerin takana on Juho Ylitalo, jolta sujuu myös elektronisen musiikin säveltäminen.

Nuori mies sataman edustalla.
Elämää on myös työn ulkopuolella. Vapaa-ajallaan Ylitalo viilettää tukka hulmuten milloin minkäkin ulkoilma-aktiviteetin parissa. Tärkeimpänä harrastuksenaan hän mainitsee vesillä liikkumisen sekä kalastamisen.

Kehitysvammaliiton verkkopalvelu Vernerin yleiskielisten sisältöjen tuottamisesta vastaava toimittaja Juho Ylitalo päätyi Kehitysvammaliittoon töihin yliopistoharjoittelun kautta vuonna 2015. Jo sitä ennen hänelle oli kertynyt työkokemusta erityistä tukea tarvitsevien ihmisten parissa toista vuosikymmentä monilta eri aloilta.

”Ennen yliopisto-opintojani työskentelin esimerkiksi invataksin kuljettajana, erityisammattikoulun ohjaajana sekä henkilökohtaisena avustajana. Vaikka en ole koskaan tietoisesti tavoitellut mitään tietynlaista työuraa, näin siinä on jotakuinkin käynyt”, Ylitalo summaa.

Monipuolisia tehtäviä

Verneri.net-verkkopalvelun toimittamisen ohella Ylitalo tekee muun muassa edunvalvontaa.

”Se tarkoittaa sitä, että vastaan esimerkiksi yhteydenottoihin, jotka tulevat kehitysvammaisten henkilöiden omaisilta, ohjaajilta tai muilta henkilöiltä. Olen myös mukana Kehitysvammaliiton FASD-työssä sekä kehitysvammaisten henkilöiden palkkatyöaseman parantamiseen liittyvissä tehtävissä. Teen lisäksi paljon yhteistyötä muiden vammaisalan toimijoiden kanssa. Esimerkiksi korona-aikana olen ollut mukana kehitysvamma-alan järjestöjen välisessä yhteistyössä”, Ylitalo luettelee.

Mahdollisuus auttaa ihmisiä antaa Ylitalolle tunteen työn merkityksellisyydestä.

”Parasta työssäni on se, että voin auttaa neuvoja tarvitsevia ihmisiä. Se ilahduttaa, että kuulee olevansa avuksi.”

Verneri uudistuu

Vernerin sisällöistä vastaa Ylitalon ohella myös Jenni Sipilä, jonka vastuulla ovat palvelun selkokieliset sivut. Sekä yleis- että selkopuolen sivustot kehittyvät jatkuvasti sivustojen käyttäjien ja toimittajien yhteistyön kautta.

Selkopuolella kehitysvammaiset ihmiset tuottavat paljon blogeja ja muita sisältöjä muun muassa Vernerin Instagramiin. Yleispuolella on viime vuosina tuotettu eritoten videosisältöjä. Näissä projekteissa käyttäjät ovat olleet vahvasti mukana. Kehitys kehittyy muutoinkin, sillä kahden seuraavan vuoden aikana Verneri.netissä toteutetaan suuri sivustouudistus.

”Seuratkaa Verneri.netin sivuja, niin pysytte kartalla!”, kehottaa Ylitalo

Korona uuvuttaa

Normaalioloissa päivittäiset kontaktit työtovereiden kanssa ovat olleet Ylitalolle eräs merkittävä ilon aihe, mutta nyt korona-aikana kaikki työtoverit ovat siirtyneet etätöihin, ja myös Ylitalo työskentelee kotoaan käsin.

”Haastavinta työssäni on se, että elämä on nyt poikkeusoloissa melko yksinäistä. Työkavereiden näkeminen motivoi ja kehittää omaa työtäni. Mielestäni parhaat ideat syntyvät yleensä työpaikalla kasvokkain. Nyt toistaiseksi näitä kohtaamisia on harmillisen vähän.”

Työn vastapainona Ylitalo liikkuu paljon luonnossa, kalastaa ja veneilee. Myös musiikin harrastaminen kuuluu Ylitalon harrastuksiin sekä sen kuluttajana että tekijänä. Ensimmäinen oma, elektronista musiikkia sisältävä levy näki päivänvalon viime vuoden lopussa.

Verneri.net

Teksti: Eeva Grönstrand | Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).