Suvi sukeltelee suomen kielen kiemuroissa

Suunnittelija Suvi Korhonen hyppäsi liikkuvaan junaan tullessaan muutama kuukausi sitten töihin Kehitysvammaliittoon. Vauhdikkaasti alkanut työ sisältää monipuolisesti tehtäviä koulutuksesta selkomukautusten tekemiseen ja somepäivityksistä verkkokurssien kehittämiseen.

Talvinen lähikuva nuoresta naisesta.
Suunnittelija Suvi Korhonen on innoissaan uudesta työstään Kehitysvammaliitossa.

Suunnittelija Suvi Korhonen on koulutukseltaan suomen kielen maisteri. Hän on työskennellyt pitkään muun muassa S2-opettajana aikuisten maahanmuuttajien kotoutumiskoulutuksessa, jolloin hän hyödynsi opetuksessaan selkokieltä. Kiinnostus selkokieleen oli kimmokkeena myös Kehitysvammaliittoon töihin hakeutumiselle. Lisäksi järjestömaailmassa työskentely kiinnosti Korhosta.

Kehitysvammaliitossa Korhonen työskentelee sekä Selkokeskuksessa että Papunet-yksikössä.

”Selkokeskuksen puolella teen pääasiassa selkomukautuksia ja koulutuksia sekä kirjoitan juttuja Selkosanomiin. Viime aikoina olen tehnyt myös muun muassa verkkokurssin kehittämistä. Olen päässyt perehtymään myös tekniseen ja kognitiiviseen saavutettavuuteen ja ollut mukana tekemässä saavutettavuusarviointeja. Papunetin puolella teen julkaisuja someen ja toimitan tekstejä pian uudistuville Papunetin nettisivuille yhteistyössä Tikoteekin kanssa”, Korhonen listaa.

Verkkokoulutuksia

Korhonen on ehtinyt jo pitää ensimmäisen verkossa toteutetun selkokielen peruskurssin.

”Verkon kautta kouluttaminen on minulle tuttua jo opettaja-ajoilta, joten sinänsä siinä ei ollut mitään ihmeellistä. Toki verkkokouluttamisessa on aina teknisten ongelmien mahdollisuus ja ihmiset jäävät verkossa etäisemmiksi kuin läsnäkoulutuksissa. Mutta tässä vaiheessa kaikki ovat jo niin tottuneita verkossa toimimiseen, ettei etäkoulutus ole ongelma” Korhonen toteaa.

Uusien asioiden oppiminen on hauskaa

Korhonen on päässyt selkomukauttamaan hyvin monenlaisia tekstejä ja yhden lomakkeenkin. Hänen mielestään parasta mukauttamisessa on kielellisten valintojen pohtiminen sekä uusien asioiden oppiminen erilaisista teksteistä.

”Minusta on hauskaa pyöritellä suomen kielen kiemuroita ja pohtia, miten saisin tekstistä mahdollisimman ymmärrettävän. Toisaalta vaikeinta on se, jos mukautettavan tekstin aihe on minulle täysin vieras ja joudun tekemään töitä ensin sen eteen, että ymmärrän oikein alkuperäisen tekstin”, kertoo Korhonen.

Selkokieli lisää yhdenvertaisuutta

Korhonen kokee työnsä hyvin merkitykselliseksi, sillä selkokielen tarve kasvaa koko ajan ja sen tärkeyteen on viime vuosina herätty yhä enemmän.

”Merkitys tulee ennen kaikkea siitä, että selkokieltä tarvitseva lukija saa teksteistä tarvitsemansa tiedon.”

Käytännössä työn merkityksellisyyden voi nähdä esimerkiksi somepäivitysten jakamisessa.

”Koulujenpäätösviikolla jaoin Papunetin Facebookissa kuvilla tuetun Suvivirren ja se sai todella paljon tykkäyksiä ja eteenpäin jakoja. Siitä tietää, että Papunetin tekemällä työllä on merkitystä monille ihmisille. Koen merkitystä myös hyvien tekstien tekemisestä nettisivuille – tiedon jakaminen esimerkiksi puhevammaisuudesta on tärkeää ihmisille, joilla on puhevamma, sekä alalla työskenteleville ja omaisille. Tieto asioista toivottavasti lisää myös yhdenvertaisuutta”, Korhonen toteaa.

Teksti: Eeva Grönstrand | Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).