Kettukin verkkosivut entistä saavutettavammiksi

Kettukin vanhat nettisivut olivat jo pitkään kaivanneet uudistumista eritoten savutettavuuden näkökulmasta. Kutsu Papunetin saavutettavuussparraukseen pani vauhtia rattaisiin, ja uudistuksen jälkeen sivustot kokivat melko täydellisen muodonmuutoksen.

Sirpa Taulu lähikuvassa.
Kettukin toiminnanjohtaja Sirpa Taulu on tyytyväinen Papunetin sparrausryhmältä saatuihin neuvoihin ja tukeen.

Kettuki toimii erityistaidetoiminnan kentän edunvalvojana ja alan valtakunnallisena asiantuntijaverkostona. Se edustaa kaikkia erityistä tukea tarvitsevia taiteen tekijöitä Suomessa. Organisaatiolla on kahdet eri nettivivut, www.kettuki.fi sekä kettukintaiteilijamatrikkeli.fi, joista ensimmäinen palvelee pääasiassa tutkijoita ja taideohjaajia ja jälkimmäisestä löytyvät Kettukin taiteilijat sekä heidän töidensä esittelyt.

Molemmat sivustot olivat jo pitkään kaivanneet uudistamista, mutta asia sai vauhtia, kun Kettuki sai elokuussa 2021 kutsun osallistua Kehitysvammaliiton Papunetin saavutettavuussparrausryhmään.

Omaa osaamista puuttuu

Alun perin idea saavutettavuussparrausryhmästä lähti SOSTE:sta, jossa havaittiin, että sen vaikutuspiirissä olevilla liitoilla ja järjestöillä ei ole omaa osaamista, aikaa eikä rahaa kehittää verkkopalvelujensa saavutettavuutta.

Papunet sai tähän tehtävään rahoitusta pariksi vuodeksi, ja sinä aikana se auttoi eri järjestöjä ja liittoja parantamaan verkkopalvelujensa saavutettavuutta. Hankkeen aikana Papunetin asiantuntija arvioi järjestöjen verkkosivustoja ja antoi korjausehdotuksia sekä apua saavutettavuusvaatimusten ymmärtämisessä. Hanke päättyi vuoden 2022 keväällä ja siihen osallistui noin 50 järjestöä ja liittoa.

Paljon petrattavaa

”Kettukin vanhalla teknisellä alustalla toimineet nettisivut olivat jo pitemmän aikaa kaivaneet uudistamista, mutta uudistustyölle ei tahtonut löytyä koskaan sopivaa aikaa”, toteaa Kettukin toiminnanjohtaja Sirpa Taulu.

Tilanne kuitenkin muuttui, kun Kettuki sai kutsun Papunetin sparrausryhmään.

”Sivustojemme ongelmat olivat jo ennestään tiedossa, mutta pääsy sparrausryhmään tuli meille täkynä uudistaa sivujamme. Siirsimme kaikki tiedot uudelle alustalle teknisen saavutettavuuden parantamiseksi”, Taulu jatkaa.

Papunetin sparrauksessa sivujen saavutettavuutta lähestyttiin monesta eri näkökulmasta ja uutena asiana otettiin käyttöön esimerkiksi näkövammaisille ihmisille tarkoitetut alt-tekstit, jotka kertovat kuvan sisältämän tiedon tekstin muodossa.

”Näkevänä ei välttämättä tule ajatelleeksi asiaa näkövammaisen näkökulmasta, mutta sparraus avasi ymmärrystä siitä, kuinka monenlaiset ihmiset voivat käydä sivuillamme. Lisäksi sivustomme tekstit muutettiin entistä selkokielisemmiksi, vaikka kieli ei olekaan varsinaista selkokieltä”, Taulu kuvailee.

Kuulovammaisia sivuston käyttäjiä varten videoihin lisättiin tekstitys.

Saavutettavuuteen huikea parannus

Uudistusten jälkeen Papunet antoi Kettukin sivustoille 84-prosenttisesti teknisesti saavutettavat pisteet.
Taulu kiittelee Kettukin saamaa tukea ja toteaa samalla, että sparrauksen ansiosta Kettukissa on opittu paljon uutta.

”Hienoa, että pääsimme tällaiseen tarkistukseen, koska puutteita ei itse välttämättä huomaa. Olemme saaneet erityisesti uudistuneesta taiteilijamatrikkelista todella paljon positiivista palautetta ja taiteilijoiden sekä taiteen saavutettavuuteen tuli huikea parannus.”

Teksti: Eeva Grönstrand | Kuva: Sirpa Haapoja | Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).