Käpälämäessä tuetaan osallisuutta ja yhdenvertaisuutta

Haminassa toimiva Käpälämäen päivätoiminta on Ravimäkipalvelut Oy:n tuottama palvelu, joka on käynnistynyt vuonna 2019. Asiakkaat ovat haminalaisia ja kotkalaisia kehitysvammaisia tai vammautuneita aikuisia.

Ryhmä ihmisiä kirkossa.
Käpälämäkeläisten päivätoimintaan liittyy paljon lähiympäristöön suuntautuvia retkiä. Tässä vierailukohteena Haminan ortodoksinen kirkko.

Käpälämäessä on asiakkaita tällä hetkellä 13. Osa asiakkaista asuu Ravimäen asumisyksiköissä tai muissa alueella toimivissa asumispalveluissa.

”Jotkut asiakkaistamme kulkevat päivätoimintamatkat itsenäisesti, ja osa saatettuna asumisyksiköistä Käpälämäkeen. Loput asiakkaistamme asuvat omillaan, kulkien päivätoimintamatkat itsenäisesti joko taksilla tai linja-autolla”, kertoo ohjaaja Sanna Aitolahti.

Asiakkaiden yksilölliset palveluntarpeet kartoitetaan vuosittain yhdessä asiakkaan, läheisten, sosiaaliohjaajan ja ohjaajien kanssa. Tällöin päätetään jokaiselle asiakkaalle sopivat määrät viikoittaisista osallistumispäivistä päivätoimintaan. Jotkut asiakkaista osallistuvat toimintaan viikossa vain kahtena päivänä, mutta useat osallistuvat päivittäin.

Selkokieli apuna

”Toimintamme on osallisuutta ja yhdenvertaisuutta tukevaa. Tavoitteena on myös ehkäistä syrjäytymistä ja yksinäisyyttä. Asiakkaan on tärkeää tuntea kuuluvansa johonkin kodin ulkopuoliseen porukkaan. Päivätoiminnasta asiakkaamme saavat rytmiä päivään ja mielekästä tekemistä. Käpälämäen ilmapiiri pyritään pitämään mukavana ja leppoisana, jotta asiakkaiden on mukava tulla päivittäin toiminnan piiriin”, Aitolahti kuvailee.

Päivätoiminnan sisältö on monipuolista ja virikkeellistä. Päivien sisältöön kuuluu muun muassa jokapäiväinen aamunavaus, jossa käydään läpi ajankohtaiset asiat tukiviittomia apuna käyttäen. Kaikki asiakkaat voivat aamunavauksen lopuksi kertoa halutessaan kuulumisia tai asioita, jotka mietityttävät heitä. Asiakkaita saattaa esimerkiksi pohdituttaa jokin ajankohtainen asia, jonka he ovat kuulleet televisiosta tai radiosta, mutta asia on jäänyt heille epäselväksi. Nämä asiat pyritään avaamaan asiakkaille selkokielellä ymmärrettäväksi.

Kierrätystä ja eläinvieraita

Käpälämäessä harjoitetaan myös kädentaitoja ja kognitiivisia harjoitteita. Ulkoilu, liikunta ja kehonhuolto myös kuuluvat lähes jokapäiväiseen ohjelmaan. Erilaiset tietokilpailut ja pelit kuten levyraati ja bingo ovat myös hyvin suosittuja. Kierrätys ja kestävä kehitys kuuluvat myös viikoittaiseen ohjelmaamme. Luonto ja eläimet ovatkin olleet pitkäaikaisin teemamme.

”Meillä on ollut onni saada Käpälämäkeen usein eläinvieraita, jotka ovat sulattaneet kaikkien sydämet. Eläinvieraamme saavat vierailuilla hellyyttä ja rapsutuksia varmasti viikon kiintiön täyteen”, Aitolahti kertoo.

Sosiaalisia taitoja Ravimäessä harjoitellaan päivittäin aidoissa tilanteissa. Monilla asiakkailla eritoten sosiaaliset tilanteet ja hyvät käytöstavat ovat haasteellisia, ja siksi näitä taitoja harjoitellaan yhdessä tutun ja turvallisen ohjaajan kanssa. Toimintaan kuuluu myös erilaiset retket ja tutustumiskäynnit, joita kaikki asiakkaat odottavat innolla. Viimeisimmällä retkellämme olimme laavulla ihastuttavassa järvimaisemassa.

”Grillauksen ohella tutustuimme luontoon, lauloimme yhteislauluja ja tietenkin juttelimme, nauroimme ja pidimme hauskan päivän luonnon helmassa. Tutustumiskäynneillä ja retkillä olemme käyneet muu muassa taidenäyttelyissä, museoissa, elokuvissa, teatterissa, sirkuksessa, markkinoilla ja hevosajelulla”, Aitolahti listaa.

Vakituisia ohjaajia Käpälämäessä on kaksi, molemmat ovat jo vuosia työskennelleet Ravimäessä kehitysvammaisten parissa.

Käpälämäen toimintaa pääset seuraamaan Facebookista nimellä Käpälämäen päivätoiminta tai Instagramista _kapalamaki

Teksti: Eeva Grönstrand | Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).