Kohtaamiset tuovat iloa ja lohtua

Kehitysvammaliiton toiminnanjohtaja Susanna Hintsala.
Susanna Hintsala

Kehitysvammaliitto viettää tänä vuonna 70-vuotisjuhlavuottaan. Kun aloimme suunnitella juhlavuoden tapahtumia, oli meillä punaisena lankana se, että haluamme mahdollistaa kohtaamisia, jotka toisivat iloa kehitys- ja puhevammaisille ihmisille, heidän läheisilleen, alan työntekijöille ja Kehitysvammaliiton omalle henkilökunnalle.

Huomasimme pian, että ilon lisäksi kohtaamiset toivat voimaa ja lohtua pitkän koronapandemian jälkeen sekä meille, että niille ihmisille, joita kohtasimme. Myös Venäjän hyökkäyssota Ukrainaan lisää kaikkien tarvetta yhdessäoloon ja yhteisöllisyyden kokemiseen.

Kirjoittaessani tätä pääkirjoitusta kysyin muutamalta Kehitysvammaliiton työntekijältä, mitkä kohtaamiset olivat olleet heille erityisen merkityksellisiä tänä keväänä. Esille nostettiin Kehitysvammaliiton toteuttama naisten päivän kampanja. Kehitysvammaliiton työntekijät kokivat suurta iloa siitä, miten paljon alan työntekijät halusivat muistaa omaa kollegaansa.

Kehitysvamma-alalla työskentelevistä noin 85–90 prosenttia on naisia. Naistenpäivän viikkona halusimme tuoda esiin vammaisalan arvokkaita työntekijöitä sekä heidän tekemäänsä merkityksellistä työtä. Kampanjan aikana kehitysvamma-alalla työskenteleviä ihmisiä pyydettiin ilmiantamaan erityisen hienoja työtovereitaan.

Ketju-lehdessä kerrotaan eräästä ilmiannetusta ohjaajasta Minna Paavilaisesta, joka työskentelee Savas-Säätiön Katajamäen toimintakeskuksessa Mikkelissä. Paavilaisen ilmiantanut Katja Kirjalainen perusteli valintaansa seuraavasti: ”Minna on osaava, motivoitunut ja asiakkaat ihanasti huomioiva. Hänellä on halu kehittää omaa työtään parantaakseen asiakkaiden elämänlaatua. Minna huomioi työyhteisöä ja kehittää sitä ratkaisukeskeisesti positiiviseen suuntaan.”

Toteutimme alkuvuodesta Ilo esittäytyä -somekampanjan, jossa esittelimme Kehitysvammaliiton yksiköt ja työntekijät. Halusimme tehdä työtämme ja henkilökuntaamme tutuksi, jotta meihin on helppoa ja mutkatonta olla yhteydessä. Meille tärkeää on olla lähellä jäsenistöä ja tukea heidän toimintaansa.

Merkittävänä kohtaamisena Kehitysvammaliiton työntekijät nostivat esille myös lasten ja opettajien kohtaamiset kouluissa pääsiäisen aikana. Halusimme mennä tapaamaan runsaasti apua ja tukea tarvitsevia koululaisia ja heidän opettajiaan. Toteutimme heidän kanssaan selkokirjojen ja suklaamunien etsintäjahdin.

Jahdin toteuttamiseen osallistuneet totesivat muun muassa seuraavaa:

”Lapset olivat superinnoissaan suklaamunista sekä pupunkorvista, jotka meillä oli päässä.”

”Työntekijät olivat todella kiitollisia, että tulimme tutustumaan kouluihin ja huomioimme juhlavuonna myös kehitysvammaiset lapset. Myös lasten onni ja innostus liikutti.”

Esille nostettiin myös vaikuttajakahvit, joita toteutamme yhdessä kehitysvammaisten nuorten ja aikuisten kanssa. Vaikuttajakahvit pidettiin keväällä Turussa ja Oulussa paikallisille poliitikoille. Kehitysvammaiset nuoret ja aikuiset toivat esille palkkatyöllistymisen tavoitteitaan, asumisen vaihtoehtojen puutteita sekä huolia liittyen asiakasmaksuihin mm. liikkumisessa. Oulun valtuustokahveilla eräs kehitysvammainen vaikuttaja sanoi, että ensimmäistä kertaa häntä kuunnellaan.

”Oli mahtavaa nähdä, mikä merkitys vaikuttajakahveilla oli kehitysvammaisille henkilöille.”

Vuoden aikana käymme onnittelemassa 70-vuotta täyttäviä asiakkaita jäsenyhteisöissämme. Onnittelukäynnit ovat olleet iloisia ja koskettavia, ja ne ovat tuoneet esille yksiöllisen huomioisen merkityksen.

Kohtaamisten merkitys korostuu myös Kehitysvammaliiton va. tutkimuspäällikkö Sonja Miettisen tutkimuksessa, josta hänet palkittiin tänä keväänä Koneen Säätiön Vuoden Tiedekynä -palkinnolla. Palkinto myönnettiin Miettiselle artikkelista Syvästi kehitysvammaisen aikuisen mahdollisuudet yhteisyyden kokemiseen. Etnografinen tutkimus sosiaalisesta vuorovaikutuksesta suomalaisissa ryhmäkodeissa.

Miettisen mukaan kiireetön oleskelu ja hauskanpito syvästi kehitysvammaisten asukkaiden kanssa olisi määriteltävä heidän kanssaan työskentelevien lähityöntekijöiden työtehtäväksi, sillä se parantaisi asukkaiden sosiaalisia vuorovaikutustaitoja. Tämä tavoite on helppo allekirjoittaa ja siihen tulee pyrkiä, vaikka työvoiman saatavuuden ongelmat haastavat yhä pahemmin alamme työyhteisöjä.

Itselleni merkityksellinen kohtaaminen oli kaksi viikkoa sitten Kettukin (kettuki.fi) vuoden taiteilijan Aleksi Pietikäisen tapaaminen Hämeenlinnassa. Ketjussa haastatellaan Aleksia, joka tekee maalausten lisäksi myös keramiikkaa sekä tekstiilejä. Aleksi hurmasi minut persoonallaan ja lahjakkuudellaan ja hänen työnsä toivat minulle runsaasti hyvää mieltä. Aleksin teosten aiheet liikkuvat glamourista arkeen. Huikeita ovat mm. keraaminen pölynimuri, hiustenkuivaaja ja sähköhammasharja.

Uskon, että taiteen ja kulttuurin merkitys tulevat yhä enemmän korostumaan lähivuosina. Parhaimmillaan taide ja kulttuuri yhdistävät erilaisia ihmisiä. Taide on itsessään arvo. Sitä voi tehdä tai siitä voi nauttia. Se tuo myös välillistä arvoa esimerkiksi hyvinvointivaikutuksina.

Kehitysvammaliiton juhlavuoden tapahtumat jatkuvat syksyllä. Toivottavasti pääsemme kohtamaan mahdollisimman monia teistä.

Hyvää kesää ja merkityksellisiä kohtaamisia,

Susanna Hintsala
toiminnanjohtaja
Kehitysvammaliitto

Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).