Vuoden taiteilijan työt tuovat hyvää mieltä

Kettukin juhlavuoden 2022 taiteilija Aleksi Pietikäinen on tuottelias taiteilija, joka hallitsee useita eri tekniikoita. Maalausten ohella taidetta syntyy myös keramiikasta sekä tekstiileistä.

Lähikuva nuoresta miehestä, taustalla taidetta.
Aleksi Pietikäinen on ahkera taiteilija, joka hallitsee monia erilaisia tekniikoita.

Vuonna 1992 syntynyt Aleksi Pietikäinen valittiin tänä vuonna Kettukin vuoden taiteilijaksi. Monia eri tekniikoita hallitseva Pietikäinen työskentelee Kaarisillan taidestudiossa Lahdessa. Hän valmistui kuva-artesaaniksi vuonna 2014.

Kettukin Vuoden taiteilija -valinnan tehnyt taiteen tohtori Minna Haveri kuvaa Pietikäistä lahjakkaaksi ja monipuoliseksi taiteilijaksi, jonka tekemisestä paistaa jatkuva kehittymisen halu. Taiteilijalle myönnettiin 1000 euron tunnustuspalkinto Kansan Sivistysrahaston Hanna-Liisa ja Erkki Liikasen nimikkorahastosta.

Akryylimaaleilla maalaamisen ja keramiikkataiteen ohella Pietikäinen on viime aikoina kiinnostunut myös tekstiiliveistoksien tekemisestä. Viimeisin työ on virkkaamalla tehty Mini Cooper -auto.

”Teokseni edustavat tyyliä”, määrittelee Pietikäinen lyhyesti.

Keraaminen pölynimuri.
Aleksi Pietikäinen ikuisti oman pölynimurinsa keramiikkaan.

Pietikäisen teosten aihevalinnat liikkuvat laajasti glamourista arkeen. Hän kuvaa teoksissaan muun muassa naispuolisia laulajia, kuten Madonnaa, Lady Gagaa, Jennifer Lopezia ja Beyoncea. Toisaalta monet Pietikäisen teosten aihepiirit syntyvät myös hänen omasta elinpiiristään. Näitä arkisia kohteita ovat esimerkiksi keraaminen pölynimuri ja sähköhammasharja, jotka herättävät katsojissa humoristisia mielleyhtymiä ja hyvää mieltä.

Värikkäässä maalauksessa on kolme naishahmoa.
Jennifer Lopez ja Beyoncé esiintyvät edukseen Pietikäisen maalaamassa taulussa.

Menneitä ja tulevia näyttelyjä

Pietikäisellä on ollut kaksi yksityisnäyttelyä. Vuonna 2015 hänen teoksiaan oli esillä näyttelyissä nimeltään Allu’s Engel Makasiinissa Villähteellä ja vuonna 2019 Allun koti Galleria Art Kaarisillassa Helsingissä.

Hän on myös osallistunut moniin yhteisnäyttelyihin vuodesta 2011 lähtien. Tänä kesänä hänen teoksiaan oli esillä kansainvälisen European Outsider Art -konferenssissa.

Pietikäinen on poplaulajateemaisilla maalauksillaan mukana myös Outsider Art festivaalin Pertin Valinnan ryhmänäyttelyssä elokuussa.

Syksyllä Pietikäiselle on tulossa näyttely Salon taitokeskuksessa sijaitsevaan Galleria Kompuukiin.

Aleksi Pietikäinen -video:

Teksti: Eeva Grönstrand | Kuva: Johanna Immeli | Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).