Vuorovaikutus on elämän tarkoitus

Kehitysvammaliiton Tikoteekissa asiantuntijatehtävissä työskentelevän Kaisa Laineen kaikki tekeminen pyrkii vahvistamaan puhetta tukevaa ja korvaavaa kommunikointia asiakkaiden parhaaksi.

Lähikuva naisesta.
Tikoteeksin asiantuntija Kaisa Laineessa on maailman parantajan vikaa.

Asiantuntija Kaisa Laine on työskennellyt Kehitysvammaliiton Tikoteeki-yksikössä vuodesta 2004 lähtien, jolloin hän aloitti määräaikaisessa sijaisuudessa, vaikka tarjolla olisi ollut samaan aikaan myös vakituinen työsuhde toisaalla.

”Niihin aikoihin Tikoteekissa alettiin kehittää oikein urakalla video-ohjausta ammattilaisten ja läheisten ohjaukseen. Hakumuodollisuudet olivat aika ei-muodolliset. Muistaakseni laitoin sähköpostia, jossa kerroin, että Tikoteekki kiinnostaa työpaikkana ja jonkin ajan kuluttua Tikoteekista soiteltiin ja kerrottiin, että olisi tarjolla töitä. Tulin käymään ja sopivuus tehtävään varmistettiin rupattelemalla hetken aikaa”, Lainen muistelee.

Uran alkuaikoina Laineen tehtäviin kuului kommunikoinnin apuvälinearviointia tiimityönä.

”Tuohon aikaa teimme HUS-alueen erikoissairaanhoidon apuvälinetyöstä osan maksusitoumuksilla. Nykyään emme enää tee erikoissairaanhoidon työtä, vaikka monin tavoin olemme asian kanssa tekemisissä edelleen esimerkiksi koordinoimalla Tikoteekkiverkostoa.”

Vaikuttamista, koulutusta, neuvontaa…

Laineen tehtävänkuva on varsin laaja. Siihen kuuluu kehittämistyötä, vaikuttamista, kouluttamista, kirjoittamista ja neuvontaa verkon kautta sekä puhelimitse. Kaiken tekemisen taustalla on puhetta tukevien ja korvaavien kommunikointitapojen sekä läheisten ihmisten roolin vahvistaminen.

”Neuvonnassa aiheena ovat usein puhetta tukeva ja korvaava kommunikointi, kommunikoinnin apuvälinepalvelut ja vähän kinkkisemmät tilanteet. Moni yhteydenottaja pohtii esimerkiksi sitä, että läheisellä ei ole oikein mitään kunnon kommunikointikeinoa ja kuinka hänelle voitaisiin saada jonkin keino tai apuväline erilaisiin kommunikointitilanteisiin”, Laine kuvailee.

Nainen makaa lattialla ja hymyilee.
Kuva kertoo enemmän kuin tuhat sanaa Kaisa Laineen työstä. (Kuva: Kaisa Marttinen)

Läheisille uuden kommunikoinnin järjestelmän opettelu on vaativa tehtävä ja he tarvitsevat paljon tukea, apua ja heidän tarpeisiinsa sopivaa ohjausta.

”Meillä Tikoteekissa elää vahvana ajatus: toinen ihminen on erittäin toimiva, ehkä jopa paras apuväline toiselle ihmiselle. Kommunikointilaitekaan ei ole toimiva, jos sillä juttelee seinille tai kukaan ei ole kuuntelemassa ja keskustelussa mukana”, huomauttaa Laine.

Hidasta mutta sitkeää vaikutustyötä

Tiimityössä on toisinaan vaikeaa hahmottaa oman työpanoksen vaikuttavuutta, sillä maailma muuttuu hitaasti. Toisaalta jokainen pala täydentää kokonaisuutta. Viimeaikojen saavutuksista Laine mainitsee työtoverinsa kanssa yhteistyössä laaditun luvun puheterapiasta Duodecim-kuntoutuminen -kirjaan, jonka kokonaisuuteen hän kertoo olevansa tyytyväinen.

”Kirjassa ei ollut aikaisemmin lainkaan lukua puheterapiasta, mutta nyt on. Myös vaikuttamistyössä on saavutuksia tapahtunut, vaikka siellä saavuttaminen on minusta kaikkein vaikeinta! Olen huomannut, että omasta suustani tullutta tekstiä on päätynyt esimerkiksi lakiteksteihin tai virallisiin suosituksiin.”

Laineen toiveena olisi saada Suomeen toimivat matalan kynnyksen palvelut kommunikoinnin apuvälinepalveluihin, sillä tällä hetkellä palvelut ovat aivan liikaa kallellaan erikoissairaanhoitoon. Lisäksi hänen haaveissaan on kansainvälinen yhteistyö sekä lisäkoulutus.

”Työni on arvokasta ja merkityksellistä. Minussa on maailman parantajan vikaa ja tässä työssä sitä pääsee toteuttamaan!”, toteaa Laine tyytyväisenä.

Teksti: Eeva Grönstrand | Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).