Kielellinen tasa-arvo sydämen asiana
Kehitysvammaliitossa työskentelevälle suunnittelija Jenni Stoltille hauskinta työssä on uusien projektien ideoiminen yhdessä työkavereiden kanssa sekä uusien ihmisten kohtaaminen.
”Olen aina ollut kiinnostunut kielistä ja ihmisten välisestä kommunikaatiosta. Vuonna 2008 minulle syntyi maailman ihanin pikkusisko, jolla todettiin kehitysvamma. Vammansa vuoksi hän ei esimerkiksi pysty kommunikoimaan puheella. Tuolloin kiinnostuin epäsymmetrisistä vuorovaikutustilanteista ja erilaisista tavoista olla vuorovaikutuksessa. Myöhemmin kiinnostukseni näytti suuntaa myös opinnoilleni”, luonnehtii 28-vuotias suunnittelija Jenni Stolt urakehitystään, joka johti lopulta Kehitysvammaliittoon.
Tampereen yliopistossa suomen kieltä opiskellut Stolt työskenteli opintojensa ohella vuosia kehitysvammaisten henkilöiden parissa. Työ toi mukanaan paljon erilaisia vuorovaikutustilanteita ja ajatuksen siitä, että hän haluaa olla tulevaisuudessa edistämässä jokaisen ihmisen oikeutta tulla kuulluksi ja saada itselleen ymmärrettävää tietoa.
”Minulle on sydämen asia työskennellä selkokielen ja puhetta tukevien ja korvaavien kommunikaatiokeinojen parissa”, Stolt kiteyttää.
Työura alkoi Selkokeskuksesta
Ennen valmistumistaan vuonna 2021 Stoltilla oli viimeisinä opiskeluvuosina edessä korkeakouluharjoittelu.
”Unelmani oli päästä Selkokeskukseen, johon kaiken rohkeuteni kerättyäni uskaltauduin hakemaan. Sillä tiellä olen edelleen, mutta myöhemmin kuvioihin ovat astuneet myös Papunet ja Kehitysvammaliiton yritys Saavuta Asiantuntijapalvelut Oy.”
Antoisia kohtaamisia
”Hauskinta työssäni on uusien tempausten ideoiminen yhdessä työkavereiden kanssa sekä kohderyhmiemme tapaaminen. Olin toteuttamassa Selkokeskuksen Lukuiloa kaikille lukijoille -hanketta, jossa pääsin ohjaamaan selkokirjallisuuden lukupiirejä. Nuo hetket selkokieltä tarvitsevien ihmisten parissa olivat erityisen antoisia”, Stolt korostaa.
Kontaktit kohderyhmiin ja heidän tarpeittensa huomiointi ovat Stoltin mukaan tärkeitä, oli kyseessä sitten selkokielen kehittäminen tai verkkopalvelun uudistaminen.
”Ilman kohderyhmien kuulemista emme pääse pitkälle.”
Ensimmäinen tieteellinen artikkeli
Stolt kertoo saaneensa olla mukana monissa hienoissa projekteissa ja tehtävissä. Viimeisimpinä ylpeyden aiheina hän mainitsee ensimmäisen tieteellisen artikkelinsa julkaisun Virittäjä-lehdessä sekä selkokirjallisuuden lukupiirin ohjaajan oppaan toteuttamisen. Oppaassa esitellään uunituore selkokirjallisuuden lukupiirimalli sekä vinkkejä lukupiirin ohjaajalle.
Tällä hetkellä Stolt viimeistee monen muun toimen ohella Selkokeskuksen Lukuiloa kaikille lukijoille -hanketta ja on mukana uudistamassa Papunetin sivustoa, joka on tarkoitus avata käyttäjille loppuvuodesta 2023.
Viherpeukaloisuus virkistää
Työn ja eritoten tietokoneen äärellä istumisen vastapainoksi Stolt harrastaa liikuntaa ja touhuaa puutarhassa.
”Vapaa-ajallani harrastan juoksua, pilatesta ja Väinö-koiramme kanssa lenkkeilyä. Lisäksi rentoudun lukemisen, tv-sarjojen ja ruuanlaiton äärellä”, Stolt kertoo.
Ylöjärvellä etätyötä tekevä Stolt osti puolisonsa kanssa omakotitalon viime syksynä, ja kevään tullen hän on viihtynyt erityisen hyvin pihahommissa.
”On kiinnostavaa istuttaa uusia kasveja ja seurata, mitä kaikkea lumen alta paljastuu.”
Kirjoita kommentti