Eduskunnasta Kehitysvammaliittoon

Vaikuttamistoiminnan päällikkö Miinukka Tuominen-Hakoila työskenteli ennen Kehitysvammaliittoon siirtymistään Vihreässä eduskuntaryhmässä. Yhteistyö Kehitysvammaliiton kanssa herätti kiinnostuksen kolmannen sektorin toimintaan, ja Tuominen-Hakoila halusi tutustua aihepiiriin paremmin Kehitysvammaliiton palveluksessa.

Lapsi ja nuori nainen leikkipuistossa.
Miinukka Tuominen-Hakoilan perheeseen kuuluu miehen lisäksi vuonna 2020 syntynyt Ruben-poika.

Edellisessä työssään eduskunta-avustajana ja eduskunnan vammaisasiain yhteistyöryhmä VAMYTin sihteerinä Miinukka Tuominen-Hakoila toimi laajasti ajankohtaisten vammaispoliittisten kysymysten parissa ja teki paljon yhteistyötä eri vammaisjärjestöjen kuten Kehitysvammaliiton kanssa.

”Koin yhteistyön Kehitysvammaliiton kanssa todella hedelmälliseksi ja työntekijät mukaviksi. Tiiviin yhteistyön seurauksena innostuin aidosti kehitysvammaisuudesta ja siitä, kuinka ajankohtaiset poliittiset kysymykset vaikuttavat juuri kehitysvammaisiin henkilöihin. Mielestäni oli myös mielenkiintoista, kuinka laajan kohderyhmän puolesta Kehitysvammaliitto tekee töitä”, kertoo nykyisin Kehitysvammaliitossa vaikuttamistoiminnan päällikkönä työskentelevä Tuominen-Hakoila.

”Minulla oli pintapuolista tietoa vammaisasioista ja järjestöjen toiminnasta, mutta halusin päästä syventymään paremmin vammaiskenttään. Halusin myös nähdä, miten kolmas sektori toimii ja millaista työtä järjestöt tekevät käytännössä”, jatkaa hän.

Vaikuttamista laajalla rintamalla

Nykyisessä tehtävässään vaikuttamistoiminnan päällikkönä Tuominen-Hakoilan työmaa on laaja ja kurkottaa kauas tulevaisuuteen.

”Suunnittelen liiton vaikuttamistoimia, valmistelen lausuntoja, kannanottoja ja vaikuttamispapereita, seuraan valmisteilla olevia lainsäädäntöuudistuksia ja olen yhteydessä päättäjiin”, kuvailee hän.

Viimeaikojen tärkeimmistä saavutuksista Tuominen-Hakoila mainitsee muun muassa hallitusohjelmaan saadut kehitys- ja puhevammaisia sekä selkokieltä koskevat kirjaukset. Erityisesti selkokielen osalta edistys on merkittävää, sillä se mainitaan nyt ensimmäistä kertaa hallitusohjelmassa.

Muista aikaansaannoksista Tuominen-Hakoila mainitsee eduskunnassa toteutetun #tavoitteenatyö -kampanjan, jonka aikana 20 kehitysvammaista nuorta pääsi eduskuntaan TET-harjoitteluun sekä moninaiset tapahtumat ja tilaisuudet, kuten vaikuttajakahvit ja hääpukukampanja, jossa kehitysvammaiset henkilöt ovat itse päässeet toimimaan pääosassa.

”Edellisten lisäksi olin järjestämässä historian ensimmäistä selkokielistä eduskuntavaalipaneelia yhdessä Ylen kanssa.”

Parasta työssä

Tuominen-Hakoila mainitsee epäröimättä työnsä parhaimmiksi puoliksi omat työtoverinsa sekä kehitysvammaiset henkilöt, joiden kanssa tehtävä yhteistyö on sekä hauskaa että merkityksellistä.

”Nautin myös erilaisten tempausten suunnittelusta. Haluan rohkaista kaikkia olemaan yhteydessä minuun. Kaikki ideat, huolet ja ajatukset otetaan avosylin vastaan”, kehottaa Tuominen-Hakoila.

Teksti: Eeva Grönstrand | Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).