Tuemme jokaista löytämään oma tyylinsä ja tapansa elää

Esperin kehitysvammapalveluissa halutaan korostaa yksilökeskeistä ajattelua jatkossa entistäkin enemmän. Tueksi kodeissa otetaan käyttöön Yksilökeskeisen elämänsuunnittelun (YKS) työmenetelmiä Kehitysvammaliiton tuella. Joissakin Esperin kodeissa YKS on jo tuttu menetelmä, ja kokemukset ovat positiivisia.

Keltaiseen huppariin pukeutunut mies hymyilee leveästi.
Esperin kehitysvammapalveluissa halutaan tukea jokaista asukasta löytämään oma tapansa ja tyylinsä elää. Tärkeätä on, että asukas saa mahdollisuuden osallistua ja vaikuttaa omiin asioihinsa.

”Haluamme jatkaa ja vahvistaa hyvää työtä, jota asiakkaiden osallisuuden eteen on tehty jo pitkään sekä yhä enemmän nostaa kotimme asukkaan omia tarpeita ja toiveita esille”, sanoo Esperin kehitysvammapalveluiden palveluasiantuntija Katariina Kontu.

Asukas päättää omasta elämästään

Yksilökeskeinen elämänsuunnittelu sisältää joukon erilaisia arkisia työmenetelmiä ja lähestymistapoja, joilla varmistetaan, että kehitysvammaiset asukkaat saavat yhtenäisen mahdollisuuden päättää omista tärkeistä asioistaan.

”Tärkeää on, että asukkaamme saavat itse päättää oman elämänsä sisällöstä. Esimerkiksi mitä hän haluaa opiskella, harrastaa, mistä hän haaveilee ja minkälaista tukea hän tarvitsee, sanoo Aurassa sijaitsevan Esperi Koti Uunilinnun yksikönpäällikkö Kirsi Toivonen.

Uunilinnussa on 15 autetun asumisen asukaspaikkaa ja erillisessä ryhmäkodissa on viisi tuetun asumisen asukaspaikkaa.

Elämänmakuista elämää

”Haluamme tehdä asukkaan merkitykselliset asiat näkyviksi hänelle itselleen, mutta myös asukkaan läheisille ja hänen kanssaan työskenteleville henkilöille”, Toivonen sanoo.

”Yksilökeskeisen elämänsuunnittelun myötä otamme kehitysvammapalveluissa käyttöön uusia työskentelytekniikoita ja -menetelmiä. Ne auttavat ymmärtämään pieniä asioita, jotka ovat asukkaillemme arjessa tärkeitä, ja toisaalta myös asukkaan isompia unelmia ja haaveita”, hän jatkaa.

Yksilökeskeistä elämänsuunnittelua voidaan käyttää apuna myös jo silloin, kun kehitysvammaisen palveluita ja erilaisia tukitoimia suunnitellaan kunnan omatyöntekijän kanssa.

Elämänmakuista elämää -video (2:19)

Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).