Pelkät seinät eivät riitä

Susanna Hintsala on Kehitysvammaliiton edustaja Asumisen tekoja -kumppanuusohjelmassa.

Asumisen tekoja on kumppanuusohjelma, jonka tehtävänä on kehittää ja lisätä uusia monipuolisia asumisratkaisuja siten, että palvelujen tuottajat ja järjestäjät sekä kehitysvammaiset ihmiset ja heidän läheisensä sitoutetaan yksilöllisen asumisen kehittämiseen. Ohjelma perustuu kehitysvammaisten asumisohjelman tavoitteiden toteuttamiseen. Hankkeessa on mukana Kehitysvammaliiton ohella useita muita kehitysvamma-alan järjestöjä, ympäristöministeriö, sosiaali- ja terveysministeriö, ARA, Valvira ja THL.

”Mallia hankkeeseen on haettu ympäristöministeriön Ilmaston muutostekoja -ohjelmasta, joka on todettu tehokkaaksi tavaksi käydä julkisesta keskustelua. Samaa mallia kokeillaan nyt sosiaali- ja terveyspalveluissa”, kertoo Susanna Hintsala Kehitysvammaliitosta.

Kumppanuusmallissa yhteisiä tavoitteita edistetään verkkoalustalla, jossa toimijat sitoutuvat asumisen laatukriteerien toteuttamiseen. Laatukriteerit pohjautuvat YK:n vammaissopimukseen.

”Pelkät seinät eivät riitä, tarvitaan kokonainen koti, sekä toimivat ihmissuhteet. Oleellista on yksilön oma valinta; missä ja kenen kanssa hän haluaa asua”, Hintsala tiivistää.

Tietoa Asumisen tekoja -kumppanuusohjelmasta löytyy osoitteesta https://verneri.net/asumisen-tekoja/. Sivustolla julkaistaan asumisen tekoja, jotka vähentävät yksinäisyyttä ja liittävät ihmisiä paremmin omaan asuinympäristöönsä. Sivustolta löytyy myös Tero Reinikaisen tarina muutosta omaan kotiin.

Teksti: Eeva Grönstrand | Kuva: Eeva Grönstrand | Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).