Olkkarissa viihtyvät kaikki
Lahden Mukkulan kaupunginosassa toimiva Olkkari on päivätoiminnan yksikkö, joka muuttuu iltaisin asiakkaiden omatoimisesti vetämäksi vapaa-ajanviettopaikaksi. Tieto rennosta yhdessäolosta on levinnyt laajalle ja kävijöitä Olkkariin tulee Hollolasta ja Nastolasta asti.
”Minusta tämän on mukavaa toimintaa ja täällä saa olla kavereiden kanssa”, kuvailee Atte Kopperi Lahden Mukkulan kaupunginosassa sijaitsevaa Olkkaria, joka on arkipäivisin päivätoiminnan työllistymistä ja osallisuutta tukeva yksikkö mutta iltaisin ja viikonloppuisin samat tilat toimivat kehitysvammaisten itsenäisesti asuvien ihmisten tapaamis- ja vapaa-ajanviettotilana. Tällöin paikalla ei ole lainkaan ohjaajia, vaan järjestystä hoitavat vertaisohjaajat, joita on Kopperin lisäksi myös Harri Järvinen ja viitisen muuta vapaaehtoista.
Osa tuettua asumista
Olkkarin ilta- ja viikonlopputoiminta on osa tuetun asumisen tukimuotoa, joita on kehitetty Naapurit-hankkeessa. Hankkeen tarkoituksena on vahvistaa itsenäisesti asuvien kehitysvammaisten aikuisten sosiaalista osallisuutta ja hyvinvointia sekä parantaa kehitysvammaisten aikuisten sosiaalisia toimintaedellytyksiä. Hanke etsii henkilön vahvuuksiin nojautuvia ratkaisuja itsenäisen asumisen mahdollistamiseksi, syrjäytymisen torjumiseksi ja osallisuuden edistämiseksi.
Vapaaehtoisvoimin tapahtuva ilta- ja viikonlopputoiminta on muodoista ja säännöistä vapaata, sillä sitä eivät sido palkalliseen kehitysvammatyöhön kuuluvat säädökset. Kuitenkin vertaisohjaajilta odotetaan sitoutumista tehtäväänsä.
”Haluamme sitoutua tähän toimintaan niin pitään kuin hanke kestää”, lupaa Järvinen.
Joka päivä auki oleva Olkkari vietti juuri yksivuotissyntymäpäiviään ja se on vakiinnuttanut asemansa kehitysvammaisten ihmisten tapaamispaikkana.
”Kävijöitä Olkkariin tulee ympäri Lahtea, Hollolasta ja Nastolasta asti. Maine kiirii asiakkaiden joukossa ja kävijämäärät lisääntyvät”, toteaa tuetun asumisen esimies Saija Uusitalo.
Olkkari on joka päivä auki, joten asiakkaiden ei tarvitse miettiä sen aukioloaikoja. Arki-iltaisin paikka on auki klo 17.00–19.00 ja viikonloppuisin klo 13.00–17.00 välisenä aikana.
Asiakkaat ideoivat toimintaa
Ilta- ja viikonlopputoimintaa vetävät vertaisohjaajat löytyivät tuetun asumisen asiakkaista. Heille järjestettiin parin illan pituinen koulutus, jonka aikana käytiin läpi, mitä vertaisohjaajan tehtäviin kuuluu ja kuinka erilaisissa tilanteissa on toimittava.
”Yleensä keitämme kahvit ja laitamme pullaa tarjolle. Muutoin oleskelu on varsin vapaamuotoista”, Kopperi kertoo.
”Katsomme myös elokuvia ja kuuntelemme musiikkia”, lisää Järvinen.
”Välillä on pieniä ongelmia tai erimielisyyttä esimerkiksi siitä, miten aikaa vietetään yhdessä, mutta kaikki asiat on saatu ratkaistua hyvässä hengessä keskustelemalla”, Kopperi jatkaa.
Vapaamuotoisen seurustelun, pelaamisen ja oleilun lisäksi Olkkarissa järjestetään myös teemailtoja sekä kutsutaan kylään vierailijoita puhumaan monista asiakkaita kiinnostavista tärkeistä asioista. Haastattelun tekoviikolla toukokuussa kylään oli tulossa poliisi kertomaan somekäyttäytymisestä ja internetin turvallisuudesta.
Uusien asioiden oppimisen ohella vierailut luovat myös pohjaa yhteiselle keskustelulle niin, ettei yhdessäolo menisi pelkäksi musiikin kuunteluksi tai elokuvien katseluksi.
”Viikonloput eroavat arkitoiminnoista siten, että silloin on enemmän ohjelmallista toimintaa. Asiakkaat menevät esimerkiksi kahville, syömään, uimaan, elokuviin tai käyvät erilaisissa tapahtumissa”, kertoo tuetun asumisen esimies Satu Huhtiainen.
Kävijöitä Olkkarissa on tavallisina arki-iltoina kymmenkunta. Sunnuntaisin ja erilaisten teematapahtuminen aikana väkeä käy enemmän.
Apua yksinäisyyteen
Omaan kotiin itsenäisesti muuttavilla kehitysvammaisilla henkilöillä on monesti vaarana juuttua yksin kotiin television ääreen. Eräs Olkkarin tärkeä tehtävä on ollut yksinäisyyden poistaja ja aktivoija.
”Moni on löytänyt täältä kavereita”, vahvistaa Järvinen.
”Myös perheelle on tärkeää tietää, että heidän itsenäisesti asuvalla läheisellään on mahdollisuus mennä muiden ihmisten seuraan ja saada tarvitessaan apua erilaisissa tilanteissa”, lisää Uusitalo.
Konkreettista apua erilaisiin käytännön pulmiin tarjoavat myös kaksi lähinaapuria, eli sosiaalista isännöitsijää, jotka asuvat lähellä ja ovat keskiviikkoiltaisin Olkkarissa tavattavissa.
Olkkarissa kehitellään myös Skotlannista peräisin olevaa ideaa Key Ring -mallin mukaisesta vertaistukijärjestelmästä, jossa kehitysvammaiset naapurit tarjoavat toisilleen apua sellaisissa asioissa, joissa he voivat toisiaan auttaa.
Kirjoita kommentti