Leap Motion auttaa kehontuntemuksessa

Halvalla ei hyvää saa, mutta ilmaiseksi voi joskus saada, nimittäin jos lataa netistä ilmaisen Leap Motion -ohjelman joka on tarkoitettu erityisesti autismin kirjon ihmisten kehontuntemuksen vahvistamiseen.

Leonid Konstantinov ja Vilma Tuovinen osaavat jo käyttää Leap Motionia näppärästi.
Leonid Konstantinov ja Vilma Tuovinen osaavat jo käyttää Leap Motionia näppärästi.

Leonid Konstantinov tuijottaa keskittyneesti luokkahuoneen seinällä alati muuttuvaan kuvioon. Samalla hän liikuttaa käsiään pulpetin päällä. Käsiään liikuttamalla poika pystyy vaikuttamaan kuvioiden liikkeisiin. Myös hänen omat kätensä näkyvät kuviossa luurakomaisena esityksenä.

Leikkiin yhtyy myös Vilma Tuovinen ja pian lasten kesken syntyy pientä kilpailua siitä, kumpi saa enemmän säpinää aikaiseksi seinällä.

Konstantinov ja Tuovinen ovat oppilaita kuopiolaisessa Paloahon erityiskoulussa, jossa on otettu käyttöön Leap Motion -liikkeentunnistusohjain. Sen avulla eritoten autismin kirjon oppilaat voivat kehittää kehontuntemustaan, motoriikkaa, hahmottamista, aisti-informaation käsittelyä sekä syy-seuraussuhteen ymmärtämistä. Lisäksi Leap Motion -ohjelman käyttö antaa oppilaille erilaisia elämyksiä.

Tietokoneen usb-porttiin kytkettävässä suklaapatukan kokoisessa laitteessa on sisällä kaksi kameraa ja kolme infrapunalediä. Niiden avulla vekotin tulkitsee käsien liikkeitä ja ohjailee ruudun toimintoja liikkeiden mukaan.

Leap Motion -laite kytketään tietokoneen usb-porttiin.
Leap Motion -laite kytketään tietokoneen usb-porttiin.

Noin sadan ohjelman valikoimasta löytyy monenmoisia pelejä, apu- ja opetusohjelmia tietokoneen käyttämiseen. Apuohjelmien avulla voi minkä tahansa tunnetun tietokoneohjelman opettaa tunnistamaan liikkeitä.

”Tämän ohjelman voi ladata ilmaiseksi sivustolta Cause and Effect Sensory Light Box. Sen voi ladata myös iPadille, mutta silloin se maksaa muutaman euron”, neuvoo erityisluokanopettaja Suvi Orasuo Paloahon koulusta.

Välitöntä hyötyä

Viime keväänä kouluun hankitusta Leap Motion -liikkeentunnistinohjaimesta on ollut selvää hyötyä oppilaille, jotka sitä käyttävät.

”Tällä hetkellä Leap Motionia käyttää viisi oppilasta, mutta kokeiluja on tehty useampien muidenkin oppilaiden kanssa, sillä periaatteessa kaikki oppilaat voivat hyötyä Leap Motion -ohjaimen käytöstä. Välittömät hyödyt ovat olleet oppilaiden kehontuntemuksen ja motoriikan kehittymisessä sekä aivostimulaation lisääntymisessä”, Orasuo kertoo.

Erityisopettaja Suvi Orasuo kiittelee Leap Motionin hyötyjä.
Erityisopettaja Suvi Orasuo kiittelee Leap Motionin hyötyjä.

Viime keväänä käyttöön otetusta toimintamallista on saatu sen verran hyviä kokemuksia, että Paloahon koulussa on hiljakkoin lähtenyt käyntiin kehittämishanke, jossa keskitytään entistä enemmän eletunnistusteknologiaan ja virtuaalisiin oppimisympäristöihin.

Mukana hankkeessa on myös Itä-Suomen yliopisto sekä Trinity Fields School ja Exeter House School Isosta-Britanniasta.

”Tavoitteenamme on kehittää vaikeimmin kehitysvammaisille oppilaille teknologiaa hyödyntäviä menetelmiä, sekä näihin tekniikoihin liittyvää videointiin perustuvaa arviointimenetelmää. Tätä työtä teemme yhteistyössä Exeter House Schoolin kanssa”, Orasuo kertoo.

Teksti: Eeva Grönstrand | Kuva: Eeva Grönstrand | Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).