Rinnalla kulkijoita ja ystäviä kaikenlaisissa elämäntilanteissa

Nääsville ry:n viriketoiminnasta vastaavat VirikeVilma ja -Ville kulkevat asiakkaidensa rinnalla kaikenlaisissa elämänvaiheissa niin kauan kuin tarvetta riittää.

Nainen ja mies oviaukossa.
VirikeVilman ja VirikeVillen asiakaskunta koostuu kotonaan vanhempien luona ja itsenäisesti tai tuetusti asuvista erityisesti tukea tarvitsevista ihmisistä.

”Hiihtolenkki Lamminpäässä, ulkoilua Siilinkarilla, kävelylenkki ja sen päälle saunomista, lauantaina Tapparan pelissä…”, luettelee Kai Pihlajamaa viime aikojen tapahtumiaan. Äkkiseltään silkalta vapaa-ajan vietolta kuulostavat aktiviteetit kuuluvat kuitenkin Pihlajamaan työtehtäviin.

Hän toimii VirikeVillenä tamperelaisessa Nääsville ry:ssä, jonka tehtävänä on edistää aktiivista elämäntapaa kotona asuvien vanhusten, kehitysvammaisten ihmisten heidän perheidensä kanssa.

Pihlajamaa on ollut viriketoiminnassa mukana jo vuodesta 2009. Hänen lisäkseen viriketoiminnassa on mukana myös VirikeVilma, jonka tehtäviä hoitaa Noora Hämäläinen. Hän on vasta aloittanut uudessa tehtävässään, mutta on jo päässyt hyvin mukaan työn imuun.

”Olemme vanhempiensa luona asuvien kehitysvammaisten ihmisten vapaa ajan toimintojen mahdollistajia. Tuemme asiakkaitamme sellaisissa asioissa, joita he haluavat tehdä mutta tarvitsevat tekemiseensä tukea. Olemme asiakkaidemme rinnalla kulkijoita ja johdattelemme heidät aktiiviseen elämään”, kuvailee Pihlajamaa VirikeVillen ja -Vilman toimenkuvia.

Asiakkaiden alaikäraja on 13 vuotta, ja yläikärajaa ei ole määritelty.

Asiakkaiden tuen tarpeet vaihtelevat

Hyvän kunnon ylläpito on tärkeää kaikille ihmisille. Usein kehitysvammaiset ihmiset eivät kuitenkaan oma aloitteisesti ryhdy harrastamaan liikuntaa. Siksi liikuntaharrastusten tukeminen on tärkeä osa Pihlajamaan ja Hämäläisen työtä, samoin kuin kaikenlainen muukin asiakkaiden itsenäistä liikkumista ja tekemistä tukeva työ.

”Olemme käyneet nuorten kehitysvammaisten henkilöiden kanssa esimerkiksi nuorten Olkkarissa ja kaupungilla. Lisäksi olemme käyneet ruokaostoksilla ja tehneet ruokaa yhdessä”, Hämäläinen kertoo.

”Eräs asiakkaani oli vaikeasti kehitysvammainen ja lisäksi hän käytti pyörätuolia. Kävin hänen kanssaan vuosikausia kylpylässä. Se oli hauskaa meidän molempien mielestä”, Pihlajamaa jatkaa.

Pitkäaikaisia asiakkuuksia

VirikeVillen ja -Vilman asiakaskunta koostuu kotonaan vanhempien luona ja itsenäisesti tai tuetusti asuvista erityisesti tukea tarvitsevista ihmisistä.

”Olemme asiakkaidemme mukana heidän elämässään pidempiaikaisesti kuin henkilökohtaiset avustajat tai asumisyksiköiden ohjaajat, jotka saattavat vaihtua hyvinkin tiheästi. Toimintamme määräytyy sen mukaan, millaista tukea itse kukin asiakkaamme tarvitsee. Tutustumme asiakkaaseen sekä hänen perheeseensä syvällisesti ja asiakkuussuhde kestää niin kauan, kun sille on tarvetta. Olemme rinnalla kulkijoita ja ystäviä kaikenlaisissa elämäntilanteissa sekä kotona että kodin ulkopuolella, kiteyttää Pihlajamaa.

”Olen toiminut myös henkilökohtaisena avustajana, jolloin työni oli enemmänkin konkreettista auttamista asioissa, jotka henkilö tekisi itse, jos vain kykenisi. Viriketoiminta sen sijaan on paljon laajempaa, lisää Hämäläinen.

Tapaamisia tarpeen mukaan

Viime vuoden aikana viriketyöntekijöillä oli yhteensä noin 50 asiakasta. Tapaamiskerrat eri asiakkaiden kanssa vaihtelevat tarpeen mukaan.

”Joidenkin asiakkaiden kanssa tapaamme viikoittain, toisten kanssa kerran kaksi viikossa, ja onpa meillä sellaisiakin asiakkaita, joiden kanssa tapaamme ehkä kaksi kertaa vuodessa”, Pihlajamaa kuvailee.

Rahasta viriketoimintaan osallistuminen ei jää kiinni, sillä se maksaa asiakkaalle vain kaksi euroa tunnilta. Muista kustannuksista vastaa Tampereen kaupunki ja STEA.

Lue myös Turvallinen kanssakulkija elämän tiellä -juttu!

Teksti: Eeva Grönstrand | Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).