Ilmaisia lounaita on sittenkin

Eurajoen kunta on tarjonnut ilmaisen lounaan toimintakeskus Toimarin asiakkaille jo vuosien ajan, eikä käytännöstä olla luopumassa jatkossakaan, vaikka kehitysvammapalvelut siirtyivätkin hyvinvointialueelle.

Ihminen ruokailemassa, käsissä haarukka ja veitsi.
Eurajoella tullaan tarjoamaan kehitysvammaisille toimintakeskusten asiakkaille ilmaista lounasta myös jatkossa. Kuva Louis Hansel/Unsplash.

Eurajoen kunnan talous on erittäin hyvällä mallilla. Ilmeisesti osasyynä siihen on pitkäjänteinen talouspolitiikka, jonka mukaan säästöjä ei ole tehty sieltä, missä ne aiheuttaisivat ajan kuluessa vain lisää kustannuksia.

Eräs tällainen järkipäätös on ollut ilmaisen lounaan tarjoaminen kaikille eurajokelaisille toimintakeskusten asiakkaille ja myös palveluasunnoissa asuville veteraaneille.

Tavallisesti kehitysvammaisille työtoiminnassa mukana oleville henkilöille maksettava työosuusraha on 0–12 euron suuruinen. Keskimäärin summa on viisi euroa päivässä. Työosuusraha on verotonta tuloa, mikäli päivittäin maksettava summa on enintään 12 euroa. Työosuusrahan määrästä päättää työkeskus ja sitä ylläpitävä organisaatio. Yleensä kehitysvammainen asiakas maksaa toimintakeskukselle ylläpitomaksun esimerkiksi lounaasta ja kahvista. Ylläpitomaksu voi olla jopa korkeampi kuin työosuusraha, jolloin työtoiminnassa käyminen köyhdyttää kehitysvammaista henkilöä ja pakottaa hänet pahimmassa tapauksessa hakemaan toimeentulotukea.

Yksimielinen päätös

”Ilmaisen lounaan tarjoamisesta päätettiin kunnanvaltuustossa jo silloin, kun kunta vielä vastasi itse kehitysvammaisten ihmisten palveluista. Eurajoen kunta päätti yksimielisesti sisällyttää myös 2021 talousarvioon määrärahan ilmaisen ruoan tarjoamiseksi toimintakeskusten eurajokelaisille asiakkaille sekä palveluasumisen yksiköissä asuville veteraaneille senkin jälkeen, kun kehitysvammapalvelut siirtyivät hyvinvointialueen vastuulle. Rahaa lounaisiin budjetoitiin 22000 euroa”, kertoo Eurajoen kunnan talous ja hallintojohtaja Bella Ahto.

Eurajoen kunnassa suurin ilmaisen lounaan tarjoaja on toimintakeskus Toimari, joka laskuttaa kuntaa lounaista.

”Tarkoitus on, että lounaita tarjotaan myös jatkossa. Tälle vuodelle lounaisiin on budjetoitu sama summa kuin aikaisemminkin. Kunnan budjetissa summa on varsin pieni ja luultavasti sen poistaminen tulisi kunnalle lopulta kalliimmaksi monenlaisten negatiivisten seurantavaikutusten vuoksi”, Ahto arvioi.

Kunta maksaa lounaat myös muiden kuntien alueella asuville eurajokilaisille päivätoiminnassa oleville kehitysvammaisille henkilöille sekä veteraaneille.

Teksti: Eeva Grönstrand | Kuva: Louis Hansel/Unsplash | Julkaistu: 

Yksi kommentti

  1. Onpa hienoa toimintaa!❤️Eurajoen kunnan päättäjissä on laskutaitoisia ihmisiä. Tämä on inhimillistä toimintaa, eikä hölmöläisen peiton jatkoa kuten monessa muussa kunnassa. Toivottavasti hyvinvointialue ei keksi jotain syytä poistaa tätä etua.

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).