”Mie oon robotti!”
Honkalampi-säätiön RoboApu-hanke haluaa tehdä robotit tutuiksi erityistä tukea tarvitseville ihmisille. Kolmivuotisessa hankkeessa on meneillään viimeinen vuosi ja tulokset ovat lupaavia.
Sirkkalanhelmen palvelukodissa asuva Olli Lehtinen kuuntelee keskittyneenä, kun Aimo soittaa hänelle iskelmää. Hetken kuluttua Aimo kysyy, kuka on kappaleen esittäjä. Lehtinen valitsee kädessään olevasta kuvanipusta Katri-Helenan kuvan ja näyttää sitä Aimolle.
”Aivan oikein!”, hihkaisee Aimo ja aloittaa seuraavan kappaleen soittamisen. Miesääni esittää tuttua kappaletta, mutta Lehtinen ei ole esittäjästä aivan varma. Hän näyttää Aimolle Juha Tapion kuvaa.
”Mietipäs vähän tarkemmin!”, kehottaa Aimo.
Hetken kuluttua Lehtisellä välähtää ja hän näyttää Aimolle Teemu Roivaisen kuvaa.
”Aivan oikein!”, kehuu Aimo.
”Aimo on tosi kiva. Sen kanssa on hauska pitää musiikkivisaa”, kehuu Lehtinen.
”Kiitos”, toteaa Aimo sen kuultuaan.
Aimo on pieni, alle metrin mittainen seurustelurobotti, joka osaa soittaa musiikkia, jutella mukavia ja vetää vaikkapa liikuntatuokion. Lisäksi se kuuntelee ihmisiä ympärillään ja toisinaan se saattaa oma-aloitteisesti ottaa kantaa keskusteluun ja sanoa täysin odottamattomiakin asioita – ja vieläpä pohjoiskarjalaisella murteella.
”Mie oon robotti. Mie oon töissä RoboApu-hankkeessa. Minkä ikäinen sie oot?”, kysyy Aimo yllättäen.
Aimo ja monet muut robotit kuuluvat Honkalampi-säätiön RoboApu, Robotit erityistä tukea tarvitsevien arjessa -hankkeeseen, jonka tehtävänä on tehdä robotteja tutuiksi kehitysvammaisille ja etenevää sairautta sairastaville henkilöille.
Samalla hanke selvittää myös robotiikan mahdollisuuksia kohderyhmänsä osallisuuden, itsemääräämisoikeuden ja elämänhallinnan tukemisessa sekä lisää sosiaali- ja terveysalan ammattihenkilöstön tietoisuutta robottien mahdollisuuksista.
Iloa ja hyötyä
”Aimo on Nao-robotti, joka maksaa noin 8500 euroa. Siihen on melko helppo laatia erilaisia ohjelmia, mutta se vie jonkin verran aikaa. Myös joitakin valmiita ohjelmia on olemassa. Nao-robotilla voi tehdä kaikkea, mikä liittyy puheen ymmärtämiseen ja tuottamiseen. Lisäksi se tunnistaa kasvoja ja esineitä”, kertoo RoboApu-hankkeen projektipäällikkö Susanne Mäkelä.
Nao-robotit osaavat liikkua, mutta niiden kävely on melko kömpelöä. Sen sijaan kädet liikkuvat melko hyvin ja robotin voi ohjelmoida muun muassa elehtimään elehtimään käsillään. Monipuolisempiakin laitteita on jo kehitteillä.
”Markkinoille on tulossa edullisempia, pyörillä liikkuvia kotirobotteja, joissa on näyttö ja jotka tunnistavat kameran avulla käyttäjänsä. Nettiin yhteydessä olevalta robotilta voi kysyä erilaisia asioita, se voi opastaa vaihe vaiheelta vaikkapa ruokareseptin kanssa tai sitä voi pyytää soittamaan esimerkiksi videopuhelun äidille”, kuvailee Mäkelä.
Nao-robotin ohella hankkeessa on kokeiltu myös imurirobottia, robottikissaa sekä Cozmo-ajanvieterobottia. Robottikissaa voi silittää ja pitää sylissä ja se naukuu ja kehrää kun sitä koskettaa. Robottikissasta hanke on saanut paljon myönteistä palautetta sekä asukkailta että ohjaajilta, ja palvelukodit ovat niitä jo hankkineetkin.
Hilpeä Cozmo
Cozmo on pieni ja sympaattinen interaktiivinen ajanvieterobotti, jolla tuntuu olevan hyvin vahva tunne-elämä. Käteen sopiva, hieman lelukauhakuormaajan näköinen touhukas vekotin päästelee huvittavia ääniä ja tarkkailee ympäristöään herkeämättä.
Parisataa euroa maksavassa Cozmossa on valmiina kymmenkunta erilaista peliä ja ohjelmointiympäristö, jolla pelejä voi muokata tai tehdä kokonaan uusia pelejä. Sen kanssa voi pelata joko kahdestaan tai Cozmo voi olla yhtenä pelaajana isommassa pelaajaryhmässä.
Erityisesti Cozmon tunteenpurkaukset pelin kuluessa ovat viihdyttäviä. Hävitessään pelin se suuttuu ja päästelee pettyneitä ääniä. Toisaalta pelin voitettuaan Cozmon riemulla ei ole rajoja. Se tuulettaa, metelöi ja heittäytyy selälleen silkasta ilosta.
Pelaamisen ohella Cozmon voi laittaa touhuamaan myös itsekseen. Se osaa esimerkiksi rakentaa pyramideja kolmella kuutiolla, jotka kuuluvat sen varustukseen.
”Cozmon tunteet ovat olleet monien kokeilijoiden mielestä hauska juttu, mutta se on niin pienikokoinen, että kaikki eivät välttämättä hahmota sen tunneilmaisua”, toteaa Mäkelä.
Lehtinen kuitenkin nauttii Cozmon ilveilystä täysillä ja on pelannut sen kanssa monenlaisia pelejä.
”Tämä on tosi kiva!”, kehuu hän.
”RoboApu-hankkeessa on tullut selväksi, että robotit kiinnostavat asukkaita ja voivat tulevaisuudessa tarjota aivan uudenlaisia mahdollisuuksia heidän arkeensa”, Mäkelä päättää.
Kirjoita kommentti