Apua ihmisen ikävään

Kaveripiiri on Kehitysvammaliiton kehittämä sosiaalisen median sovellus, joka antaa kehitysvammaisille ihmisille mahdollisuuden verkostoitua ja saada ystäviä. Vuonna 2010 avatulla palvelulla on nykyisin jo yli 2000 käyttäjää.

Kaveripiiri-yhteisöpalvelun kehittäjä Niina Sillanpää toimii myös palvelun ylläpitäjänä ja seuraa palvelussa käytäviä keskusteluja.
Kaveripiiri-yhteisöpalvelun kehittäjä Niina Sillanpää toimii myös palvelun ylläpitäjänä ja seuraa palvelussa käytäviä keskusteluja.

Kehitysvammaliiton kehittämää yhteisöpalvelu Kaveripiiriä edelsi verkkopalvelu Vernerissä ollut keskustelupalsta, johon kului myös kerran viikossa kolmen tunnin ajan valvottu chat-palsta. Se oli niin suosittu, että koko palsta oli usein tukossa liian suuren käyttäjämäärän vuoksi.

”Huomasimme silloin, että ihmiset ovat aivan valtavan yksinäisiä ja ryhdyimme pohtimaan, kuinka voisimme auttaa heitä enemmän”, kertoo Kaveripiiri-yhteisöpalvelun ylläpitäjä ja kehittäjä Niina Sillanpää.

Vernerin chatista saatujen kokemusten perusteella hän alkoi vuonna 2008 suunnitella Kehitysvammaliiton järjestelmäsiantuntija Timo Övermarkin kanssa, millainen yhteisöpalvelumalli palvelisi parhaiten puhe- ja kehitysvammaisia verkkokäyttäjiä. Seuravana vuonna hankkeelle saatiin rahoitus Viestintäministeriöstä ja mukaan hankkeeseen tuli myös tamperelainen mediapaja Oma Polku, jonka jäsenet toimivat hankkeen suunnitteluryhmänä.

Kaveripiiri on helppokäyttöinen, mutta ei kuitenkaan liian yksinkertainen, ettei se aliarvioisi käyttäjien taitoja. Palvelussa voi lähettää kuvia ja kirjoittaa viestejä, joita voi myös kuunnella. Jokaisella käyttäjällä on oma sivunsa, jota hänen kaveriksi hyväksymänsä henkilöt pääsevät lukemaan ja sivulla voidaan myös keskustella. Chat-palstan lisäksi Kaveripiirissä on neljä teemapalstaa: Vitsit, Urheilu, Musiikki ja Rakkaus. Kaveripiiri on samantyyppinen kuin muutkin yhteisöpalvelut. Näin se avaa väyliä kaikille tarkoitettuihin yhteisöpalveluihin kuten Facebookiin, jota osa kaveripiiriläisistä myös käyttää. Palvelun tärkein merkitys on vuorovaikutuksen mahdollistaminen, sillä monilla kehitysvammaisilla on liian vähän sosiaalisia kontakteja.

Palvelua ei mainostettu muutoin kuin Papunet-verkkopalvelun kautta. Myös Papunetilla oli aikaisemmin oma chat-palvelunsa, mutta se lopetettiin samaan aikaan kun Kaveripiiri aloitti oman toimintansa.

Yksinäisyyden lievittäjä

Kaveripiirin käyttäjäkunta laajeni nopeasti heti avaamisensa jälkeen. Suurin osa palvelun käyttäjistä on puhe- ja kehitysvammaisia henkilöitä, mutta joukossa on myös vammattomia ihmisiä, sillä Kaveripiiri on kaikille avoin yhteisö. Keskusteluja kuitenkin valvotaan ja samalla valvojat pitävät huolta, että keskustelijat noudattavat palvelun sääntöjä. Toistuvista sääntöjen rikkomisesta seuraa Kaveripiiristä poistaminen.

”On kova pala joutua ulos palvelusta, sillä Kaveripiiri on monille todella tärkeä tekijä yksinäisyyden lievittämisessä”, Sillanpää toteaa.

Hyvin monet Kaveripiirin jäsenistä ovat olleet palvelun käyttäjiä jo vuosien ajan. Eri puolilla Suomea asuvat henkilöt ovat tulleet ystäviksi keskenään ja monet ovat vaihtaneet yhteystietojaan myös Facebookissa, vaikka Kaveripiiri onkin eritoten kehitysvammaisille ihmisille ensisijainen väylä tutustua uusiin ihmisiin. Päivittäisiä käyttäjiä palvelulla on noin 200.

Kaveripiiri (kaveripiiri.fi)


Päivitys 14.7.2020: Tutustu myös Kohdataan-somepalveluun (kohdataan.fi). Kohdataan on helppo tapa tutustua uusiin ihmisiin.

Teksti: Eeva Grönstrand | Kuva: Eeva Grönstrand | Julkaistu: 

Yksi kommentti

  1. Voiko tätä somen versiota käyttää AAC:ksi? Ruotsiksi? Skypen tavoin?
    Puhevammaiset kehitysvammaisethan ovat yksinäisempiä, jos yksinäisyyttä nyt voi taivuttaa, kuin busseilla itsenäisesti liikkuvat. Heille ei ole mitään tarjolla, paitsi laitosta. Kun koulukyyditkin menevät ovelta ovelle, eikä niiden aikataulujakaan voi rukata, estetään kaikki kanssakäyminen. Oppilaitoksissa ei opeteta yhdessäoloa ja ystävyyttä.eli, yksin ocat. Etenkin vähemmistökielillä (pieni kogderyhmä hajallasn) ja vähemmistöjen vähemmistöt (aac-laiset).

    Meillä on jopa ’sata’ vuotta vanha Symbolikirjoituksens-postiohjelma, mutta ei ole kohderyhmää ollut sille j symbolikirjoitus on vanha. S-postia voisi kirjoittaa ja koneen kautta skypessä jutella ja tietenkin Widgit Gon ohella esim chatAblella, mutta onko systeeminne lähinnä ”down light” vai pääsevätkö AAC:ksi mukaan?

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).