Varautumisohjeita selkokielellä

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö (SPEK), julkaisee uuden selkokielisen varautumisoppaan, joka täydentää aikaisemmin julkaistua yleiskielistä opasta.

Lähikuva nuoresta naisesta.
Selkokielinen varautumisopas palvelee muun muassa kehitysvammaisia, ikääntyneitä sekä maahanmuuttajia, kertoo SPEKin varautumisen erityisasiantuntija Essi Kulju.

Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK julkaisi noin 10 vuotta sitten yleiskielisen 72 tunnin varautumissuosituksen, joka antaa ohjeita erilaisiin häiriötilanteisiin valmistautumiseen. Häiriötilanteita voivat olla esimerkiksi pitkä sähkökatko tai vesikatko. Suosituksessa kerrotaan muun muassa millaisia tarpeellisia varastoja, kuten vettä, ruokaa, lääkkeitä ja muita perustarvikkeita, jokaisella olisi hyvä olla kotonaan niin paljon, että ne riittävät ainakin kolmeksi päiväksi. Opas on julkaistu myös ruotsiksi ja englanniksi.

SPEK julkaisee 22.4. selkokielisen version varautumisoppaasta, joka täydentää aikaisemmin käytössä ollutta varautumisohjetta. Opas on saatavilla sekä suomeksi että ruotsiksi.

Laaja käyttäjäryhmä

”Koronakriisin, Ukrainan sodan ja energiakriisin myötä erilaiset erityisryhmät ovat kyselleet varautumisohjeita. Tämä herätti kysymyksen siitä, kuinka voimme palvella mahdollisimman monia muun muassa kehitysvammaisia, ikääntyneitä sekä maahanmuuttajia”, kertoo SPEKin varautumisen erityisasiantuntija Essi Kulju.

SPEKillä ei ollut mahdollista tuottaa omia oppaita monille erityyppisille käyttäjäryhmille, mutta Kulju uskoo, että selkokielinen materiaali palvelee monia eri käyttäjäryhmiä .

Hän kertoo, että käyttäjäryhmät testasivat sivuston toimivuutta ja antoivat palautetta, jonka perusteella sivustoa parannettiin.

”Halusimme varmistaa, että selkokieliset ohjeet ovat käyttökelpoisia ja ymmärrettäviä.”

Sekokielinen ohjeistus on lähestulkoon yhtä laaja kuin yleiskielinenkin versio. Ohjeissa neuvotaan samoin kuin yleiskielisessäkin ohjeissa muun muassa, kuinka toimia tartuntatautien, sähkö- tai vesikatkon aikana, ja kerrotaan, millaisia elintarvikkeita ja lääkkeitä kotona olisi hyvä olla vähintään seitsemänkymmenenkahden tunnin eli kolmen vuorokauden tarpeisiin.

”Selkokielinen versio tiivistää asiat niin, että ydinviestit on helpompi ymmärtää”, Kulju toteaa

Yhteistyössä Saavuta Asiantuntijapalvelut Oy:n kanssa

Selkomukautuksen käytännön toteutuksesta vastasi kehitysvammaliiton omistama yritys Saavuta Asiantuntijapalvelut Oy.

”Me SPEK:ssä varmistimme, että opas kattaa kaikki varautumisen kannalta olennaiset asiat”, Kulju kertoo.

Selkomateriaalissa on myös oma kuvitus, joka on suunniteltu erityisesti selkokuvien kriteerien mukaisesti.

’”On tärkeää, että materiaali on visuaalisesti selkeää ja helposti ymmärrettävää”, Kulju lisää.

Selkokielinen 72 tuntia -sivusto

Selkokielinen 72 tuntia -sivusto ruotsiksi

Teksti: Eeva Grönstrand | Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).