Selkopolku johdattaa kirjallisuuden äärelle

Lastenkirjainstituutti jakaa tänä keväänä Suomen kouluihin 75 000 kappaletta suomenkielisiä selkokirjoja sekä helppolukusia kirjoja. Selkopolku-hankkeen kohderyhmänä ovat heikosti lukevat yläkouluikäiset nuoret, jotka voisivat harjaannuttuaan siirtyä yleiskielen lukijoiksi.

Selkokielisiä kirjoja.
Kouluihin lahjoitettavat kirjat valittiin nuorten omien toiveitten mukaan.

Selkopolku-hankeen taustalla on Suomen Kulttuurirahaston vuosina 2018–2019 toteuttama Lukuklaanihanke, jonka kuluessa lahjoitettiin kirjoja sekä ylä- että alakouluihin. Sen innostamana rahasto halusi panna käyntiin toisen hankkeen, joka keskittyy pelkästään selkokirjoihin. Taustalla on Suomen Kulttuurirahaston huoli lukutaidosta, sillä peruskoulun päättävistä nuorista yhä suurempi osa nuorista ei osaa lukea riittävän hyvin selvitäkseen erilaista arjen tilanteista.

Selkopolku-hankkeessa Suomen Kulttuurirahasto lahjoittaa kaikille Suomen yläkouluille. Suomenkielisiä selkokirjoja ja helppolukuisia kirjoja. Kirjoja lahjoitetaan yhteensä 75 000 kappaletta. Kirjalahjoitus toimitetaan kaikille kouluille toukokuussa 2024.

Selkopolkuhankeen toteuttaa Lastenkirjainstituutti.

”Kohteenamme ovat erityisesti heikosti lukevat nuoret, jotka voisivat siirtyä lukemaan yleiskielisiä kirjoja sen jälkeen, kun he ovat harjaantuneet lukemaan ensin selkokielistä kirjallisuutta. Siksi paketissa on mukana myös helppolukuisia kirjoja, jotka eivät ole varsinaisesti selkokieltä”, kertoo hankeen koordinaattori Aino-Maria Kangas Lastenkirjainstituutista.

Kaikenlaiset kirjat kiinnostavat

Hankkeen kartoitusvaiheessa opettajilta kysyttiin, onko kouluissa riittävästi selkokirjoja vai tarvitaanko niitä lisää.

”Noin 70 prosenttia kyselyyn vastanneista opettajista totesi, että selkokirjoja tarvitaan kouluihin lisää. Eräs syy selkokirjojen puutteelle kouluissa on niiden muita kirjoja kalliimpi hinta, koska niiden kustannuserät ovat normaalia pienempiä”, valaisee Kangas.

Toinen kysely suunnattiin yläkouluikäisille nuorille. Heiltä kysyttiin, millaiset kirjat heitä kiinnostavat. Kyselyyn saatiin noin 2300 vastausta. Sen mukaan nuoria kiinnostavat hyvin monenlaiset aiheet, kuten nuorten kirjat, ihmissuhteet, videopelit ja pelaaminen, fantasia-, kauhu-, ja seikkailukirjat sekä monet muut aiheet.

Nainen lähikuvassa, taustalla kirjahyllyjä.
Aino-Maria Kangas toimii Selkopolku-hankkeen koordinaattorina.

Kouluissa suuri tarve selkokirjoille

Lahjoitus sisältää selkokirjoja ja helppolukuisia kirjoja, jotka ovat ilmestyneet vuoden 2010 jälkeen. Kirjat on valinnut moniammatillinen työryhmä, johon kuuluu, opettajia, erityisopettajia sekä kirjastotyöntekijöitä. Kirjat lahjoitetaan kouluihin, joista niitä voivat käydä lainamassa myös sellaiset oppilaat, jotka eivät käytä kirjastopalveluja.

”Jos jostain selkeästi suosituista aiheista ei löydy valmiiksi selkokielistä kirjallisuutta, hanke tuottaa sitä itse. Esimerkiksi eläinaiheet kiinnostivat, ja tilasimme SKS:ltä mukautuksen Helena Telkänrannan teoksesta Millaista on olla eläin. Samalla saimme rohkaistua myös suuret kustantamot kokeilemaan selkokirjojen tekemistä”, Kangas kertoo.

Hanke järjestää myös opettajien koulutusta, jossa käydään läpi, kuinka selkokirjoja kannattaa opetuksessa hyödyntää.

”Olemme saaneet opettajilta erittäin hyvää palautetta tästä hankkeesta. Se kertoo, että tarve selkokirjajoille kouluissa on suuri”, Kangas summaa.

Teksti: Eeva Grönstrand | Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).