Unelmien kaupunki

Marianna Ohtonen
Marianna Ohtonen

Työhuoneessani on keramiikkavati, jonka nimi on Unelmieni kaupunki. Kaupungin keskellä on kohtaamispaikka, jonka ympärillä on erilaisia ihmisiä, eläimiä ja autoja. Unelmien kaupungissa kukaan ei jää yhteisön ulkopuolelle, ja siellä on tilaa kaikille.

Olen kiintynyt taide-esineisiin, jotka antavat tilaa ajatella vapaasti. Kodissani on piirongin päällä keraaminen mielikuvituskala, joka tuo lämpimiä muistoja lapsuuden kodista ja kertoo edesmenneen äitini intohimosta taiteeseen. Kahdella edellä kuvatulla teoksella on oma erityinen merkityksensä, joka on muuttunut ajan kuluessa.

Olipa kyse kuvataiteesta, teatterista tai tanssitaiteesta, minua viehättää ajatus siitä, että en tarkalleen tiedä mitä kunkin teoksen tekijä haluaa työllään tai esityksellään kertoa. Teoksen nimi, taustatiedot ja teoksen ympärille rakennettu tarina viestivät eri aikakausille ominaisista ilmiöistä ja kulttuurista. Teokset itsessään antavat vapauden ajatuksille ja tuottavat iloa.

Kokemuksellinen taide-elämys voi olla ohikiitävän nopea tai se pysähdyttää pitkään tutkiskeluun. Pyöräilyteos Kiasman taidemuseon näyttelyssä oli niin voimakas kokemus, että palasin näyttelyyn monta kertaa.

Lopulta houkuttelin ystävänikin mukaan pyöräilemään. Poljimme pois väsymystä ja jatkoimme virkistäytyneenä omille tahoillemme.

Toteutuuko Suomessa yhdenvertaisuus taiteen ja kulttuurin tuottamisessa ja käyttämisessä?

Kulttuuripolitiikan tutkimuskeskus Cuporen selvityksen mukaan taiteen ja kulttuurin yhdenvertaisuus ja saavutettavuus eivät näy riittävästi kulttuuripolitiikan rahoituksessa. Huomiota tulisi kiinnittää enemmän taide- ja kulttuuripalvelujen esteettömyyteen, asenteisiin ja saavutettavuuteen. Vammaiset ihmiset tulisi nähdä yhteisen kulttuurin ja taiteen tuottajina ja käyttäjinä.

Tietoisuus taiteen ja kulttuurin myönteisistä vaikutuksista ihmisten hyvinvointiin on kiistaton. Taiteen pitäisi olla oleellisena osana julkisten tilojen ja asuinalueiden suunnittelussa ja toteutuksessa. Erityisen tärkeää suunnittelussa on huomioida käyttäjien erilaiset tarpeet ja edellyttää julkisilta toimijoilta saavutettavuuden huomioimista osana toimintaansa. Julkinen taide vahvistaa parhaimmillaan osallisuutta ja yhteisöllisyyttä ja kokoaa ihmiset yhteen niin kuin työhuoneessani oleva keramiikkavati osoittaa.

Valitsimme vuoden ensimmäisen Ketjun teemaksi taiteen ja kulttuurin. Toivomme, että lehden jutut tuovat sinulle iloa.

Virkistäviä elämyksiä taiteen ja kulttuurin parissa!

Teksti: Marianna Ohtonen | Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).