Huomio vammaispalvelulain soveltamiseen

Uusi vammaispalvelulaki astuu voimaan vuoden 2025 alussa erittäin vaikean ja pitkään kestäneen valmisteluprosessin jälkeen. Eduskunta hyväksyi lain soveltamisalaa koskeneet lakimuutokset 17.12.2024. Laki säätelee vammaisten ihmisten välttämättömiä palveluja.

Kehitysvammaliitto on huolissaan lain epämääräisestä soveltamisalasta. Vammaispalvelulain tarkoitus oli varmistaa palvelut myös niille vammaisille henkilöille, jotka nykyisen lain mukaan ovat jääneet palvelujen ulkopuolelle, vaikka niitä välttämättä tarvitsisivat. Uuden lain soveltamisala jättää paljon tulkinnanvaraa siihen, kuka on oikeutettu vammaispalveluihin, jolloin vaarana on, ettei väliinputoajien tilanne parane. Kehitysvammaliitto on huolissaan etenkin lievästi kehitysvammaisten ja autismikirjon ihmisten asemasta.

Uuden vammaispalvelulain soveltamiseen on kiinnitettävä erityistä huomiota, jotta turvataan kaikille vammaisille ihmisille heidän välttämättä tarvitsemansa palvelut yhdenvertaisesti eri hyvinvointialueilla. Tähän tarvitaan sosiaali- ja terveysministeriöltä vahvaa valtakunnallista ohjausta. Vammaispalvelulain tulkinnassa ja toimeenpanossa on noudatettava YK:n vammaissopimuksen asettamia velvoitteita, joita ei voida ohittaa.

On myös varmistettava, että hyvinvointialueiden säästötalkoot eivät vaikuta subjektiivisiin oikeuksiin. Valtion on turvattava vammaispalveluille riittävä rahoitus. Nyt budjetoitu määräraha on pienempi kuin aiemmin arvoitu tarve, ja sitä on tarvittaessa korotettava heti seuraavassa lisätalousarviossa.
Maksullisia sosiaalihuollon palveluja tarjottaessa on pidettävä huolta siitä, että asiakasmaksut jätetään perimättä asiakkailta, joiden taloudellinen tilanne on heikko. Asiakkaan maksukyky tulee selvittää yhteistyössä asiakkaan kanssa.

On myös äärimmäisen tärkeää seurata tiiviisti uuden lain toimeenpanoa ja tarvittaessa tehdä siihen muutoksia, jos vammaisten ihmisten oikeudet eivät toteudu YK:n vammaissopimuksen mukaisesti.

Vammaispalvelulaki tuo tullessaan hyviä palveluita, joita ei ole aiemmin lainsäädännöllä turvattu, kuten tuettu päätöksenteko. On tärkeää, että palvelujen toteutukseen varataan riittävästi resursseja, jotta vammaispalveluja on tarjolla kaikille niitä välttämättä tarvitseville.

Teksti: Susanna Hintsala | Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).