Tabletit mullistavat oppimisen

Kehitysvammaliiton Opike-yksikössä työskentelevä kehittämispäällikkö Petri Ilmonen uskoo vahvasti erityisryhmien elinikäiseen oppimiseen.

Petri Ilmonen
Petri Ilmonen vie tieto- ja viestintätekniikan opetuksen ilosanomaa eteenpäin täyttä höyryä.

Kehittämispäällikkö Petri Ilmosen tyypillinen tapa liikkua paikasta toiseen on hölkätä puolijuoksua eteenpäin kravatti olkapäällä liehuen ja kännykkään puhuen.

”Ai moikka!” huudahtaa Ilmonen tutuille ohi mennessään leveä hymy naamallaan.

Kehitysvammaliiton oppimateriaalikeskus Opikeessa tieto- ja viestintätekniikan (tvt) opetuksen kehittämispäällikkönä työskentelevä Ilmonen on laittanut lusikkansa soppaan jos toiseenkin.

”Vastaan Tikas-koulutusmallin kehittämisestä, tvt-oppimateriaalin suunnittelusta ja tuottamisesta, Opetushallituksen tukemasta täydennyskoulutuksesta sekä erilaisista EU-kehittämishankkeista”, listaa hän.

Painii ajan kanssa

Suurimpana työhönsä liittyvänä haasteena Ilmonen mainitsee ajanpuutteen, sillä tieto- ja viestintätekniikan maailmassa kaikki muuttuu nopeasti.

”Selkokielisille Tikas-oppikirjoille on edelleen tarvetta, mutta painetut kirjat vanhenevat nopeasti. Tieto- ja viestintätekniikan kehitys on tuonut oppimateriaalimaailmaan muun muassa tablettilaitteet ja e-kirjat”, Ilmonen kertoo.

Hallinnolliset tehtävät haukkaavat huomattavan osan Ilmosen työajasta, joten hänen aikansa ei riitä esimerkiksi oppimateriaalin käsikirjoittamiseen niin paljon kuin hän haluaisi.

”Aikaa pitäisi löytää myös ajan tasalla pysymiseen, sillä uskon vahvasti erityisryhmien elinikäiseen oppimiseen ja mobiilioppimiseen sekä tablettien mullistavaan voimaan oppimisessa.

Tärkeä Tikas

Ilmonen mainitsee tärkeimmäksi aikaansaannoksekseen Tikas-koulutusmallin, jonka kehityksessä hänellä on ollut merkittävä rooli.

Tikas on erityistä tukea tarvitsevien oppijoiden tieto- ja viestintätekniikkataitojen opettamiseen kehitetty pedagoginen koulutusmalli, jonka tavoitteena on tarjota helpompi ja yksilöllisempi tapa oppia tvt-taitoja. Vaikka Tikas-malli on suunniteltu erityistä tukea tarvitseville, hyödynnetään sitä vahvasti myös yleisopetuksessa sekä ammatillisessa, maahanmuuttajien ja ikäihmisten opetuksessa.

”Meillä jokaisella on oikeus olla netissä, sosiaalisessa mediassa ja jakaa osaamistamme. Tikaksen kautta tuhannet erityistä tukea tarvitsevat oppijat ympäri Suomen ovat päässeet tietotekniikan mullistavan maailman pariin. Se on nostanut heidän elämänlaatuaan ja avannut uusia mahdollisuuksia niin oppimisessa kuin vapaa-ajallakin. Tähän mennessä Tikas tvt-todistuksia on annettu jo 8898 kappaletta”, Ilmonen iloitsee.

Muitakin ilonaiheita Ilmosen uralle on toki mahtunut. Näitä ovat muun muassa selkokielinen wiki-palvelu KlikIn ja Suomen ensimmäinen selkokielinen tvt-oppikirja.

Kohtsillään näkee päivänvalon myös Turvallisesti verkossa -e-kirja, joka sekin on lajissaan ensimmäinen.

”Eniten iloa minulle on työssäni kuitenkin tuottanut satojen opettajien, ohjaajien ja oppijoiden tapaaminen sekä käydyt keskustelut”, korostaa Ilmonen.

Teksti: Eeva Grönstrand | Kuva: Pekka Elomaa | Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).