Kohti ymmärrettävämpää liturgiaa

Hengellinen esteettömyys seurakuntien työssä täydentyi jälleen, kun sosionomiopiskelija Mikael Tuominen sävelsi kehitysvammaisten messukäyttöön tukiviitotun kutsulaulun ehtoolliselle.

Mies ja akustinen kitara.
Mikael Tuominen on monipuolinen musiikkimies.

Mikael Tuomisen sosionomi AMK-opinnot Satakunnan ammattikorkeakoulussa alkavat olla jo loppusuoralla ja hän on juuri valmistanut musiikkivideomuotoisen opinnäytetyönsä nimeltään Kohti ymmärrettävämpää liturgiaa: Selkosanainen ehtoollisen kutsulaulu kehitysvammaisten messussa.

Sosionomin opintojen lisäksi Tuominen on opiskellut myös musiikkiterapiaa ja hänellä on yli 10 vuoden kokemus kehitysvammatyöstä. Hänen opinnäytetyöstään löytyy yhtymäkohtia kaikkiin kolmeen osaamisalueeseen. Videon tukiviittomat tuovat lopputyön myös kuvataideterapian piiriin.

”Tavoitteenani on luoda resursseja, jotka tekevät kirkollisista tilaisuuksista saavutettavampia ja ymmärrettävämpiä kehitysvammaisille ja muille erityisryhmille. Hengellinen esteettömyys on yksi opinnäytetyöni lähestymiskulmista”, Tuominen toteaa.

Yhteistyössä Antinkartanon kanssa

”Idea aihepiiriin syntyi erään messusäestyksen yhteydessä Satakunnan kehitysvammaistyön pastorin Riikka Vuoren kanssa. Minulla on ollut ilo säestää useita erityisryhmien messuja Antinkartanon kappelissa hänen kanssaan”, Tuominen taustoittaa.

Opinnäytetyön lähestymiskulma on erityisesti kehitysvammaisille henkilöille suunnattu hengellinen esteettömyys. Siihen on tehty myös AAC-kuvitettu laulumoniste sekä perinteiset nuotit.

Puhevammaisten tulkki on suunnitellut lauluun tukiviittomat ja hän esiintyy videolla esiviittojana. Laulun esittää videolla Päivätoiminta Aurinkomestan tukiviittomakuoro.

”Tämän projektin lähestymistapoina on vaihtoehtoiset kommunikaatiomenetelmät, osallisuus ja henkinen esteettömyys. Uskon vahvasti, että näiden avulla voimme parantaa kirkon saavutettavuutta ja ymmärrettävyyttä monille, jotka saattavat kokea liturgisen kielen haastavaksi”, Tuominen pohtii.

Osana opinnäytetyötään Tuominen on julkaissut Tulkaa Kaikki -nimisen kappaleen:

Teos on julkaistu myös Mikael Tuomisen Spotify-sivulla (open.spotify.com).

Teksti: Eeva Grönstrand | Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).