Papunetin harjoitteluissa syntyi uusia pelejä ja saavutettavan pelikehityksen osaajia
Papunetin opiskelijaharjoittelussa kaikki voittavat. Tänä keväänä Papunet sai uusia pelejä ja opiskelijat tietoa esimerkiksi saavutettavuudesta ja erityisryhmien huomioimisesta pelikehityksessä.
Kehitysvammaliiton Papunetissä on tehty vuosien ajan yhteistyötä eri alojen opiskelijoiden kanssa. Osa opiskelijoista on tuottanut materiaalia Papunettiin esimerkiksi osana opinnäytetyötään. Osa taas haluaa harjoitteluun, jossa on mahdollista työstää pidempää projektia yhdessä Papunetin asiantuntijoiden kanssa.
Vauhdikas mutta onnistunut harjoittelujakso
Syksyllä 2023 Papunetissä aloitti harjoittelijoita Taitotalosta. Taitotalo on Suomen suurin ammatillinen aikuisten kouluttaja, joka toimii Helsingissä, Oulussa ja Vantaalla. Harjoittelijat olivat peligrafiikan ja -ohjelmoinnin opiskelijoita, jotka tulivat Papunettiin uusimaan tekniikaltaan vanhentuneita mutta käyttäjien rakastamia pelejä.
Keväällä 2024 yhteistyön tulos näki päivänvalon, kun uudistetut Ruoka-aika ja Värityskirja julkaistiin Papunetin pelisivuilla. Yhteistyö koettiin puolin ja toisin antoisana.
”Harjoittelu Papunetissä oli hyvin mielekäs ja opettavainen kokemus. Yhteistyö oli avointa ja sujuvaa”, Mila Turpeinen, 20, summaa.
Pitkästä ja vauhdikkaasta harjoittelujaksosta huolimatta päällimmäisenä opiskelijoiden mieleen jäi kiitollisuus kokemuksesta ja ilo pelien valmistumisesta.
”Vaikka pitkä harjoittelujakso on toisinaan tuntunut hektiseltä ja stressaavalta, olen jälkikäteen erittäin iloinen saamastani kokemuksesta. Sen lisäksi, että sain itse arvokasta työkokemusta, tuntuu hyvältä antaa tilaajalle toimiva pelituote, josta on toivottavasti heille hyötyä ja iloa myös tulevaisuudessa”, Wilma Tommiska, 23, pohtii.
Tärkeitä taitoja työelämää varten
Harjoittelujakso opetti paljon sekä opiskelijoille että Papunetin asiantuntijoille. Pitkä projekti vaati huolellista suunnittelua ja aktiivista yhteydenpitoa.
”Opin harjoittelussa huolellisen suunnittelun tärkeyden. Lisäksi huomasin, kuinka tärkeää joustavuus ja iterointi on”, peliohjelmointia opiskeleva Turpeinen kertoo.
Ammatillisen osaamisen lisäksi harjoittelussa kehittyivät monet muut työelämässä tärkeät taidot.
”Pelien teknisen suunnittelun ja toteutuksen lisäksi opin paljon tiimityöskentelystä ja kommunikoinnista ryhmäläisten kanssa. Oli tärkeää pitää sekä tilaaja että tiimiläiset jatkuvasti ajan tasalla siitä, missä mennään. Lisäksi opin aikatauluttamisesta ja tehtävälistojen tekemisestä”, peligraafikoksi valmistuva Tommiska iloitsee.
Kohderyhmä aina etusijalla
Oman mausteensa pelikehitykseen toivat Papunetin pelisivujen käyttäjät, joilla on eriasteisia tuen tarpeita. Pelaajien erityistarpeet ja pelien helppokäyttöisyys täytyikin pitää mielessä koko projektin ajan. Myös käyttäjät pääsivät mukaan pelikehitykseen, sillä pelejä testattiin erityisopetuksessa ja kehitettiin saadun palautteen perusteella.
”Harjoittelujakson aikana opin, kuinka tärkeää asioiden selkeys ja toimivuus on. Koodarina on tärkeää huomioida pienemmätkin asiat ja kuunnella palautetta tarkasti”, Turpeinen toteaa.
Myös peligrafiikassa piti huomioida monta asiaa, jotta lopputulos oli selkeä ja helposti ymmärrettävä.
”Olin pääasiassa vastuussa pelin yleisestä visuaalisesta näkymästä, joten yritin huolehtia siitä, että jokainen sävy, fontti ja grafiikan koko vastasi kohderyhmän tarpeita. Harjoittelujakson myötä opin tarkastelemaan graafista kädenjälkeäni paljon objektiivisemmin ja tilaajalähtöisemmin. Nykyään ajatellen aina ensimmäisenä sitä, onko tekemäni grafiikka helposti ymmärrettävää ja selkeää niille ryhmille, joita varten tätä työtä teen”, Tommiska kiteyttää.
Käyttäjälähtöistä uudistusta
Papunet-verkkopalvelu tarjoaa tietoa ja materiaalia kommunikoinnin tueksi, kuvatyökaluja omien materiaalien tekemiseen sekä helppokäyttöisiä verkkokirjoja, pelejä ja tehtäviä. Viime syksynä verkkopalvelun pääsivusto sai uuden ilmeen, ja nyt työn alla ovat pelisivut.
Entistäkin selkeämmät ja helppokäyttöisemmät pelisivut julkaistaan tämän vuoden aikana, ja uusia pelejäkin on jo tiedossa. Myös yhteistyö oppilaitosten kanssa jatkuu. Esimerkiksi Metropolia-ammattikorkeakoulun opiskelijat ovat konseptoineet täysin uusia pelejä Papunettiin – käyttäjien toiveista ja tarpeista totta kai.
Lue lisää:
Kirjoita kommentti