Tarkka havaintokyky esti mahdollisen sähköhäiriön

Imatralaisella Mikko Koholla on poikkeuksellisen tarkka havaintokyky. Sen ansiosta Imatralla ja Lappeenrannassa vältyttiin todennäköisesti mittavalta sähkönjakeluhäiriöltä.

Lähikuva miehestä, taustalla sähkölinja.
Suurjännitelinjat tuovat toisinaan jännitystä Mikko Kohon elämään.

33-vuotias Mikko Koho on asunut koko ikänsä Imatralla lähellä Imatrankosken voimalaitosta. Sähköön liittyvät asiat ovat kiinnostaneet Kohoa jo pienestä pitäen ja jo 10-vuotiaana ammatinvalinta oli selvä; Koho päätti, että hänestä tulee isona sähkömies.

Koho aloittikin sähköinsinöörin opinnot vuonna 2007, mutta vaihtoi opintosuuntaa muutaman vuoden kuluttua ja ryhtyi suorittamaan koneinsinöörin tutkintoa. Moninaiset terveyteen ja hyvinvointiin liittyvät ongelmat ovat hidastaneet Kohon opintoja, mutta tällä hetkellä hänen opinnäytetyönsä on lähes valmis ja insinöörin paperit häämöttävät yhden harjoitustyön päässä. Työn alla olevassa lopputyössään Koho suunnittelee vesivoimalasimulaattoria, jonka avulla voitaisiin huomioida entistä paremmin ympäristö, koneiden kuluminen sekä henkilöstön kuormittuminen hälytystilanteissa.

Tulevia työtehtäviään Koho on pohtinut moneltakin kantilta.

Häntä kiinnostaisi työskennellä maaseutumaisessa työympäristössä tehtävissä, joissa olisi mahdollista yhdistää eri toimi- ja tieteenaloja. Kohoa kiinnostaa eritoten erilaisten prosessien analysointi-, suunnittelu- tai optimointitehtävät.

’”Pääasia työssä kuitenkin on, ettei se ole liian abstraktia, vaan mahdollisimman käytännönläheistä ja hyödyllistä. Työilmapiiri on myös minulle erittäin tärkeä, voisi sanoa ratkaiseva, tekijä”, Koho pohtii.

Sosiaaliset tilanteet haastavia

Merkittävin Kohon elämään vaikuttava tekijä ovat autismin kirjon oireet, jotka ovat johtaneet moniin terveysongelmiin. Niiden lääkehoidossa on tapahtunut monia virhearvioita ja niistä johtuvia ongelmia. Tällä hetkellä vaikeudet ovat tältä osin kuitenkin voiton puolella, vaikka autismin kirjon oireet tuovat edelleen omat haasteensa Kohon jokapäiväiseen elämään.

Erityisesti sosiaalisessa kanssakäymisessä Koho kohtaa monia hämmentäviä tilanteita.

”Se on kuin kohinaa, jossa asioilla on monta mahdollista eri merkitystä, enkä saa selvää, miten mihinkin pitäisi suhtautua. Joskus sosiaaliset tilanteet myös kuormittavat aika tavalla ja tarvitsen lepoa niiden jälkeen”, Koho kuvailee.

”Toisinaan tulee oltua tahattoman loukkaava, ja tulen sanoneeksi asioita liian suoraan, enkä aina mieti, miltä toisesta tuntuu. Tarkoituksellisesti en kuitenkaan ole loukkaava ja jos niin pääsisi käymään, silloin minua on sitä ennen loukattu todella pahasti”, Koho jatkaa.

Kohon kuulo, näkö ja muutkin aistit toimivat normaalisti, mutta hänen aivonsa prosessoivat eritoten kuulo- ja näköhavaintoja tavallisuudesta poikkeavalla tavalla.

”Usein havaitsen, että jokin asia ei ole siten, kuin sen pitäisi olla. Tämä havaitseminen ei ole tahdonalaista vaan tahatonta”, Koho kertoo.

”Myös ajattelutapani on joskus varsin omituinen niin, että ulkopuolisten voi olla vaikea ottaa selvää. Toisaalta se johtaa myös varsin omaperäiseen huumorintajuun”, Koho analysoi.

Outo ääni voimajohtopylväässä kiinnitti huomion

Koho kertoo olleensa kerran tarkkailemassa laivaliikennettä Saimaan kanavan Mälkiän sululla, kun hän havaitsi oudon äänen monen muun, samanaikaisesti kuuluvan voimakkaan äänen joukosta.

Sulussa olleen aluksen konemelun lisäksi meteliä aiheutti myös viallinen sulkuportti, josta lähti voimakkaasti vonkuva ääni. Näiden sinänsä voimakkaiden äänten lisäksi Kohon huomio kiintyi läheisestä voimalinjasta kantautuneeseen epänormaaliin ääneen.

”Olin siinä vaiheessa asunut 30 vuotta erilaisten voimalinjojen läheisyydessä, enkä ollut ennen törmännyt vastaavan ilmiöön. Ajattelin, että kun kyseessä on suurjännitelinja, joka ylittää sekä Saimaan kanavan että Valtatie 6:n, on parempi ilmoittaa havainnosta. Soitin kantaverkon valvomoon, jossa oltiin vähän hämmentyneitä, mutta havaintoni kirjattiin kuitenkin ylös. Laitoin vielä varmuuden vuoksi sähköpostia kantaverkkoyhtiö Fingridillekin”, Koho kertoo.

Fingrid kiitti

Muutama päivä myöhemmin Fingridistä kerrottiin, että Kohon havainto oli ollut oikea. Kyseisessä voimanjohtopylväässä oli ollut pieni suunnitteluvika, jonka seurauksena sen virtajohtimet olivat vaarassa rispautua poikki tuulen aiheuttaman mekaanisen värähtelyn vuoksi.

Jos onnettomuus olisi päässyt tapahtumaan, se olisi voinut pahimmillaan merkitä laajoja sähkökatkoja tai sähkönjakeluhäiriöitä Imatralla ja Lappeenrannassa sijaitsevissa suurissa tuotantolaitoksissa sekä kodeissa.

Läheltä piti -tilanteen merkitys ymmärrettiin myös Fingridissä, ja niinpä sieltä lähetettiin Koholle postipaketti, joka sisälsi kiitoskirjeen ohella myös kiikarit lahjaksi Koholle.

Onko sinun tuttavapiirissäsi erityistä tukea tarvitsevia henkilöitä, joilla on jokin erityinen taito tai ominaisuus? Kerro siitä Ketjun lukijoille!

Teksti: Eeva Grönstrand | Julkaistu: 

Yksi kommentti

  1. Veljeni aistii jopa nukkuessaan mikäli sähköt katkeaa, herää siihen aina. En osaa sanoa miten sen havaitsee, koska hän ei puhu.

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).