Down-Barbie vahvistaa monimuotoisuutta

Yhdysvaltalainen leluyhtiö Mattel ilmoitti huhtikuussa tuovansa markkinoille uudenlaisen Barbien, jolla on Downin oireyhtymä. Nuken tarkoituksena on tukea lasten suvaitsevaisuutta ja vahvistaa heidän ymmärrystään sosiaalisesta monimuotoisuudesta.

Kuusi erilaista Barbie-nukkea.
Muutamia vuosia sitten Mattel toi markkinoille Barbie Fashionistas -nuket, jotka edustavat monia etnisiä taustoja sekä persoonallisia ominaisuuksia ja niillä voi myös olla erilaisia vammoja.

Barbie-nukkeja on valmistettu vuodesta 1959 lähtien. Alkuvuosikymmeninä nukkeja arvosteltiin niiden antaman epärealistisen ja yksipuolisen naiskuvan sekä nuken vartalon luonnottomien mittasuhteiden vuoksi.

Yhteistyötä kansallisen Down-järjestön kanssa

Mattel konsultoi Down-nuken suunnittelussa yhdysvaltalaista Down-järjestöä, jonka kanssa yhteistyössä nukelle luotiin Down-ihmisille tyypillinen ulkonäkö ja kasvojen piirteet. Se on hieman lyhyempi kuin Barbie-nuket yleensä ja sen raajojen suhteet ovat Down-ihmisille ominaiset. Myös nuken käsissä on Down-ihmisillä usein esiintyvät käsien nelisormipoimut.

Down-Barbie.
Down-Barbien kasvoissa ja kehossa näkyy tyypillisiä Downin oireyhtymään viittaavia piirteitä.

Nukella on kaulassaan vaaleanpunainen riipuskaulakoru, jossa on kolme ylöspäin osoittavaa kärkeä. Ne edustavat kolmea 21. kromosomia, jotka aiheuttavat Downin oireyhtymän.

Runsaasti muitakin nukketyyppejä

Nykyisin yrityksellä on noin 175 erilaista nukkea, jotka edustavat erilaisia ulkonäköjä, etnisiä taustoja, vammoja ja vartalotyyppejä. Myynnissä on muun muassa nukkeja, joilla on ihon valkopälvisyyttä aiheuttava vitiligo, pyörätuolia, proteeseja, hammasrautoja tai kuulokojeita käyttäviä nukkeja.

Yhtiön toiveena on, että kaikki lapset oppisivat leikkimään sellaisillakin nukeilla, jotka eivät näytä heiltä itseltään, sillä se edistää lasten suvaitsevaisuuskasvatusta leikin kautta. Toisaalta Down-lapsille on tärkeää, että he voivat leikkiä nukella, jolla on samoja piirteitä kuin heillä itsellään.

Teksti: Eeva Grönstrand | Kuva: Mattel | Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).