Jooga kuuluu kaikille

Maaliskuussa Helsingissä aloitettiin Erkkajoogan vertaisohjaajakoulutus. Koulutus on tiettävästi Suomen ja koko maailman ensimmäinen kehitysvammaisille henkilöille suunnattu joogaohjaajakoulutus.

Ryhmä ihmisiä istumassa.
Erkkajoogan vertaisohjaajaopiskelijat vasemmalta takaa Tiia, Vilja, Roosa ja Juha. Edessä vas. Satu ja Paula.

Erkkajooga® on terveyttä edistävää joogaa kehitysvammaisille ihmisille ja muille erityisryhmille, kuten henkilöille, joilla on neuropsykiatrisia piirteitä. Erkkajooga syntyi tarpeesta luoda näille erityisryhmille harrasteryhmiä, sillä osallistuminen kaikille avoimiin ryhmiin voi olla haastavaa esimerkiksi liian nopean ohjauksen, epäselvien ohjeiden, jooga-asentojen vaikeuden tai suuren ryhmäkoon vuoksi.

Saavutettavaa joogaa

Erkkajoogaharjoituksen periaatteet ovat sovellettavissa mille tahansa ryhmälle. Lähtökohtana on turvallinen, terveyttä edistävä harjoitus, joka rakennetaan kohderyhmän tarpeiden mukaan. Erkkajoogaharjoituksen elementit ovat samat kuin muissa joogasuuntauksissa eli asana- ja hengitysharjoitukset. Erkkajoogan kehittäjät Mari ja Mikko Kapulainen ovat kouluttaneet Erkkajooga-ohjaajia vuodesta 2016 lähtien. Erkkajooga-nimen takana on Kapulaisten ensimmäinen joogaryhmä, jonka osallistujien ehdotuksesta koko suuntaus sai nimensä.

Kapulaisten pitkäaikaisena haaveena on ollut kouluttaa myös Erkkajoogan kohderyhmän jäseniä vertaisohjaajiksi. Erkkajoogan Vertaiset ry perustettiin vuoden 2020 lopulla, johon Kapulaisten lisäksi liittyi aktiivijäseniksi Erkkajooga-koulutuksen käyneitä ohjaajia. Usein erityisryhmien, kuten kehitysvammaisten henkilöiden, vapaa-ajan toiminnan ryhmät ovat muiden kuin kehitysvammaisten ohjaamia. Koulutus mahdollistaa vertaiselta toiselle ohjauskokemuksen.

Yhdistyksen tavoitteena on kouluttaa Erkkajoogan vertaisohjaajia, ja ensimmäinen koulutus on suunnattu kehitysvammaisille henkilöille.

Yhdenvertaisuutta ja moninaisuutta joogatoimijoiden joukkoon

Erkkajoogan vertaisohjaajakoulutus on Suomen – ja tiettävästi koko maailman – ensimmäinen kehitysvammaisille henkilöille suunnattu joogaohjaajakoulutus. Koulutuksen tavoitteena on antaa opiskelijalle tiedot ja taidot toimia Erkkajoogan vertaisryhmäohjaajana esimerkiksi vapaa-ajan kerhossa tai päivätoiminnassa. Koulutuksen jälkeen osallistuja voi ohjata Erkkajoogaa itsenäisesti tai tuetusti esimerkiksi omassa asuntolassa, työ- ja päivätoiminnassa tai vapaa-ajankerhoissa. Koulutuksen käyminen voi toimia myös eräänlaisena väylänä palkkatyön tekemiseen ja työskentelymahdollisuuksien lisäämiseen. Keikkamainen työskentely ohjaajana voi olla hyvä keino työskennellä ilman, että se vaikuttaa esimerkiksi saataviin etuuksiin.

Koulutuksessa tutustutaan Erkkajoogaan sekä yleisesti joogan eri menetelmiin. Keskiössä on kokemuksellisuus: kaikkea kokeillaan itse sekä pohditaan, miltä asiat tuntuivat. Viikonloppujen teemoja ovat muun muassa asana- eli asentotyöskentely, hengitys, minä ohjaajana, itsetuntemus ja -ilmaisu sekä kehollisuus. Pääkouluttajatiimiin kuuluvat Marin ja Mikon lisäksi joogaohjaaja-sosionomi Anu Ihanus sekä vierailevia kouluttajia, kuten vertaisohjaaja Tommi Salonen, tanssitaiteilija Jonna Aaltonen, joogafilosofian asiantuntija Kreeta Ranki sekä taideterapeuttisen joogan ohjaaja Sari Masalin-Miettinen. Koulutus on suunniteltu saavutettavaksi, ja opetuksessa huomioidaan kunkin osallistujan yksilölliset tarpeet. Tämän vuoksi koulutuksessa, kuten Erkkajoogan ohjauksessakin, on useampi ohjaaja.

Kolme ihmistä seisoo huoneen keskellä.
Mikko Kapulainen (kesk.) ohjaa asanatyöpajaa. Juha (oik.) tutkii puu-asanaa ja tekee oman variaationsa asanasta.

Yhdistyksen tavoitteena on kehittää koulutusta eri tarpeisiin sekä mentoroida jo koulutuksen käyneitä. Yhdistyksen toiveena olisi koordinoida valmistuneille ohjaajille joogaohjauskeikkoja. Lisäksi yhdistys tulee järjestämään täydennyskoulutuksia ja ohjaajien tapaamisia.

Yhdessä uuden äärellä

Ensimmäinen koulutus käynnistettiin maaliskuussa 2022. Koulutus pidetiin Helsingissä, tarkemmin Kalliossa IPI Kulmakuppilassa, joka tukee yhdistyksen toimintaa tarjoamalla tilansa koulutuskäyttöön. Yhteensä kuusi joogia aloitti matkansa kohti joogaohjaajuutta. Ensimmäisenä viikonloppuna tutustuttiin toisiin ryhmäläisiin sekä yleisesti joogaan ja kehollisuuteen. Liiketyöpaja Jonna Aaltosen johdolla haastoi pohtimaan omia rajoja sekä kannusti itseilmaisuun.

Satu Tapaninen, 50, on yksi tulevista joogaohjaajista. Tapaninen käy avustavissa töissä päiväkodissa ja vapaa-ajallaan hän harrastaa muun muassa joogaa. Tapaninen on innoissaan koulutuksesta ja kiitollisuus on hänellä päällimmäisenä tunteena ensimmäisen viikonlopun jälkeen:

”Olen oppinut jo paljonkin uutta. On hyvä juttu, että sain osallistua. Tää on niin mahtavaa – tykkään kyllä!”, Tapaninen toteaa.

Kun Tapaninen kertoi ohjaajakoulutuksesta työpaikallaan, pyydettiin häntä ohjaamaan joogaa työkavereille päiväkodissa. Myös yhdistykselle on tullut kyselyitä joogaohjauksista muun muassa työhyvinvointipäiviin, ja lisäksi vapaa-ajantoimintojen järjestäjät ovat kiinnostuneet palkkaamaan vertaisohjaajia erityisryhmien ohjaustoimintaan.

Yhteisellä asialla

Moni osallistujista löysi koulutuksen harrastuksen ohjaajan tai työn kautta. Läheisten ihmisten merkitys osallistumisessa on suuri. Perinteiset markkinointiväylät, kuten sosiaalinen media eivät välttämättä saavuta kohderyhmää. Yhdistys luottikin paljon “viidakkorumpuun” ja Erkkajooga-ohjaajien verkostoihin. Lisäksi yhdistys esitteli toimintaa keväällä 2020 esimerkiksi kehitysvammaisten päivätoimintayksiköille sekä erityisoppilaitoksille.

Erkkajoogan vertaisohjaajakoulutus on yhdistyksen aktiivisen työn tulos. Taloudellista tukea toimintaan saatiin myös Tukilinjalta. IPI Kulmakuppila tarjoaa tilansa sekä pientä purtavaa koulutusviikonlopuille ja ehta by Dream Circus lahjoitti opiskelijoille mallistostaan energiset paidat.

Ensimmäisen koulutusviikonlopun jälkeen tuntui kuin ryhmä olisi tuntenut toisensa aina, ja yhdessä todettiinkin, että onneksi koulutusviikonloppuja on vielä useampi jäljellä. Toukokuussa juhlitaan ensimmäisen koulutuksen valmistujaisia, jolloin valmistuu kuusi rohkeaa Erkkajoogan vertaisohjaajaa.


Aurinko, meri ja asanat

Tommi Salonen on Suomen ensimmäinen kehitysvammainen joogaohjaaja. Jooga antaa Saloselle rauhaa, energiaa, iloa ja kestävyyttä. Hän haluaa jakaa joogan positiivisia vaikutuksia myös muille kehitysvammaisille henkilöille.

Nuori mies.
Jooga antaa Tommi Saloselle valoa, iloa ja rakkautta. (Kuva: Johannes Romppanen ja Risto Musta)

Salosen ensikosketus joogaan tapahtui vuonna 2015, kun Mikko ja Mari Kapulainen perustivat Raumalle kehitysvammaisten joogaryhmän.

”Kun astuin silloin joogastudioon, tunsin että se on minulle hyvä paikka, jossa voin oppia tutustumaan itseeni ja toisiin ihmisiin. Huomasin heti ensimmäisellä kerralla, että joogasta tulee hyvä ja rauhallinen olo”, Salonen kertoo.

Hän on kouluttautunut Kapulaisten ohjauksessa Suomen ensimmäiseksi kehitysvammaiseksi joogan vertaisohjaajaksi.

”Kun olin Saarijärvellä joogaopistolla Mikon kanssa, silloin heräsi toive, että voisin syventää joogaharjoitusta niin, että pääsisin joogaan sisälle. Ja haluaisin tutustua vielä syvemmin joogafilosofiaan”, Salonen jatkaa.

Hauskaa mutta myös vaativaa

Uusien asanoiden oppiminen on Salosen mielestä sekä hauskaa että myös vaikeaa.

”Jotkut asanat ovat vaikeita, ja tarvitsen niiden tekemiseen vielä neuvoa ja apua, jotta osaisin tehdä niitä oikein.”

Myös joogaan liittyvät retket ovat Salosen mielestä olleet hyvin antoisia. Parhaimmin mieleen on jäänyt matka Kreetalle.

”Kreetan joogamatka oli täyden kympin reissu. Se kun sain tehdä asanoita rannalla, jossa näin auringon ja meren, se rauhoitti koko kroppaa ja mieltä. Myöhemmin niistä samoista asanoista on tullut hyvä olo myös kotona joogatessa ja muisto reissusta”, Salonen kertoo.

Valoa, iloa, rakkautta

Jooga antaa Saloselle paljon.

”Saan joogasta rauhaa, energiaa, kestävyyttä, valoa, iloa ja rakkautta. Kun nämä asiat ovat mukana, niin ne antavat hyvän olon.”

Hän ohjaa omassa asuinyksikössään naapureitaan joogan saloihin kerran viikossa sekä yksin että yhdessä Mikko Kapulaisen kanssa.

”Ryhmäläiset ovat olleet innostuneita ja olen nähnyt joidenkin ryhmäläisten sen jälkeenkin joogaavan”, Salonen toteaa.

Tällä hetkellä Salonen on mukana Kapulaisten vetämässä kehitysvammaisille ihmisille suunnatussa Erkkajoogan vertaisohjaajakoulutuksessa.

”Olen esimerkkinä koulutukseen osallistujille. Muut näkevät, miten jooga-asanat ja muut jutut sujuvat. Muiden ei tarvitse jännittää, ollaan yhdessä ja tehdään yhdessä. Annan koko sydämeni ja tuon valoa ja iloa kaikille. Kannustan ja opetan ja ohjaan. Jooga antaa koko kropalle hyvää ja hyvää mieltä. Toivon että mahdollisimman monet alkaisivat harrastaa joogaa, koska se antaa rauhaa itseen ja koko maailmaan”, kiteyttää Salonen.

Teksti: Anu Ihanus, Eeva Grönstrand | Kuva: Sari Masalin-Miettinen | Julkaistu: 

Yksi kommentti

  1. Aivan mahtavaa. Hienoa Kapulaiset ja varsinkin entinen oppilaani , mahtava Tommi Salonen

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).