Sisupartio vahvistaa yhteisöllisyyttä

Kirkkonummen Masalassa toimiva Kuninkaantien Kipinät -partiolippukunta rakentaa siltoja vammaisten ja vammattomien partiolaisten välille.

Sisupartiolaisten tehtävänä oli taitella paperista lentokoneet ja lennättää niitä pihalla. Kuvassa Noora Salminen, Aleksi Seppälä, Joona Viding, Julia Karjalainen, Anniina Lund, Kristiina Murola ja Robin Hörhammer.
Sisupartiolaisten tehtävänä oli taitella paperista lentokoneet ja lennättää niitä pihalla. Kuvassa Noora Salminen, Aleksi Seppälä, Joona Viding, Julia Karjalainen, Anniina Lund, Kristiina Murola ja Robin Hörhammer.

Sisupartiolaisten tunnus, jalussolmun sisällä oleva sammakko, symboloi sisupartiolaisten keskeistä piirrettä, sitkeyttä. Sammakko on vahvan jalussolmun sisällä, jonka vammaton ja vammainen partiolainen yhdessä solmivat. Kirkkonummella sisupartiotoimintaa harrastetaan Kuninkaantien Kipinät -partiolippukunnassa.

”Tarinan mukaan sammakko tippui vahingossa kermakannuun, joka oli niin korkea, että sammakko ei kyennyt hyppäämään ulos. Niinpä sammakko ui kannussa sitkeästi edestakaisin ja polki räpylöillään kermaa niin kauan, että lopulta se muuttui voiksi. Näin sammakko lopulta pääsi hyppäämään ulos kannusta”, taustoittaa sisuohjaaja Tuija Salminen tunnuksen tarinaa.

Salminen vetää yhdessä Josefina Hyytinen-Myyryn ja Sari Mattilan kanssa Kirkkonummen Masalassa toimivassa Kuninkaantien Kipinät -lippukunnassa sisupartiolaisten ryhmää. Kaikilla ohjaajilla on kokemusta kehitysvammaisuudesta myös työnsä kautta, sillä he työskentelevät erityistä tukea tarvitsevien lasten kasvatustehtävissä. Lisäksi Salmisen oma, partiotoiminnassa mukana oleva tytär on kehitysvammainen.

Lippukuntaan kuuluu kymmenkunta kehitysvammaista 12 – 17 -vuotiasta nuorta, joista suurin osa tuntee toisensa jo entuudestaan, sillä he ovat parhaillaan tai ovat aikaisemmin olleet oppilaina samassa koulussa Kirkkonummella. Lippukunnan tapaamisissa kouluasioista ei kuitenkaan puhuta, vaan tapaamisissa keskitytään pelkästään partioaatteen mukaisiin aiheisiin.

Hauskaa yhdessäoloa

Viime vuoden keväällä perustettu sisupartioryhmä kokoontui aluksi kerran kuukaudessa, mutta myöhemmin, kun ryhmällä näytti riittävän intoa, päätettiin ryhtyä kokoontumaan joka toinen viikko. Osa ryhmästä olisi valmiita tapaamaan vaikka joka viikko.

Ryhmän kokoontuminen alkaa kuvitettuun ohjelmaan tutustumisella sekä kuulumisten kyselyllä. Sisupartiolaisten talven teemana on ollut Hyvä työ -kortit, joihin he ovat kirjanneet viikon aikana tekemiään tehtäviä. Hyvä työ -korttien teema on osa partiolaisten partioihannetta, toisten auttamista. Omat kortit käydään yhdessä läpi koloilloissa

Robin Hörhammer on kirjannut omaan korttiinsa, että hän on edellisen viikon aikana pessyt ikkunoita ja auttanut pöydän kattamisessa. Aleksi Seppälän kortissa mainitaan, että hän on laittanut ruokaostokset kaappiin.

Tällä kertaa partioillassa ohjelmanumerona oli myös paperilentokoneiden tekeminen sekä niiden lennättäminen pihalla. Illan päätteeksi leikittiin Talo palaa, pakko vaihtaa -leikkiä partiokolon viereisessä metsässä, jolloin koko porukka sai juosta itsensä innoissaan hengästymiseen asti.

Partiotaitoja

”Sisupartiotoiminnan päämääränä on vahvistaa nuorten yhteisöllisyyttä sekä toimintakykyä. Heillä on paljon hyviä taitoja, joita pyrimme tuomaan esiin. Keräämme roskia ja opettelemme solmujen tekoa lakritsinauhoilla. Se on kirjaimellisesti makeaa hommaa!”, nauraa Salminen.

Ryhmä leikki myös Talo palaa, pakko vaihtaa -leikkiä.
Ryhmä leikki myös Talo palaa, pakko vaihtaa -leikkiä.

Vajaan vuoden aikana sisuryhmä on suorittanut monia partiolaisten perustaitoihin kuuluvia tehtäviä, joita ovat esimerkiksi repun ja rinkan pakkaaminen, trangian kasaaminen sekä maamerkit. Tavallisin maamerkki on kulkusuunnan osoittava nuoli, joka on rakennettu maahan luonnonmateriaaleista, kuten kepeistä, kivistä, kävyistä tai lumipalloista.

Viime kevät huipentui partiolupauksen antamiseen metsässä, jolloin jokainen sisupartiolainen sai oman partiohuivin.

Mukana Karipia-leirillä

Viime kesänä kipinäläisiä oli mukana Karipia 2015 -kesäleirillä, jonne osallistui yhteensä noin 90 sekä vammaista että vammatonta partiolaista kolmesta eri lippukunnasta. Tällä leirillä tuoreet sisupartiolaiset saivat ensimmäistä kertaa kokea, miten oma teltta laitetaan pystyyn ja millaista on leirielämä metsässä. Yöpymisestä tulikin Kipinöille varsinainen tuli- tai pikemminkin vesikoe, sillä kaikki kastuivat kaatosateessa läpimäriksi.

Ensi kesänä sisulaisia odottaa myös todellinen seikkailu, sillä lippukunta aikoo osallistua heinäkuussa järjestettävälle Loimu-leirille, joka on yhdeksän eri lippukunnan yhteinen leiri. Leirillä on tarkoitus tehdä sisutoimintaa tutuksi myös muille leiriläisille. Vammattomilla partiolaisilla on mahdollisuus suorittaa Sisu-ohjaajien räätälöimä Sisu-merkki, jonka suorittaminen kertoo perehtyneisyydestä vammaisuuteen.


Sisupartio lyhyesti

Sisupartio on aisti-, liikunta- ja kehitysvammaisille nuorille suunnattua partiotoimintaa. Sen tarkoitus on sama kuin koko partioliikkeen: kasvattaa partiolaisista vastuuntuntoisia ja itsenäisesti ajattelevia yhteiskunnan jäseniä. Toiminnassa otetaan kuitenkin huomioon kunkin sisupartiolaisen omat kyvyt.

Sisupartiolaisten tunnus on vammaisen ja vammattoman partiolaisen yhdessä solmiman jalussolmun sisällä oleva sammakko.

Suomessa on yhteensä noin 450 sisupartiolaista noin 64 lippukunnassa. Näistä lippukunnista kaksi on varsinaisia sisulippukuntia.

Teksti: Eeva Grönstrand | Kuva: Eeva Grönstrand | Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).