”Päivä kerrallaan, niin hyvä tulee”

Koskaan ei ole liian myöhäistä tehdä suuria elämänmuutoksia. Huhtikuussa 70 vuotta täyttänyt Pentti Vuokniemi on siitä hyvä esimerkki. Puolitoista vuotta sitten hän muutti tyttökaverin perässä Luumäelle asuttuaan sitä ennen koko elämänsä Imatralla.

Pentti Vuokniemi kuvattuna käytävällä.
Pentti Vuokniemi viihtyy hyvin Luumäellä maaseudun rauhassa.

”Eläkepäiviä vietän nyt ja hyvin menee. Maalla on kiva asua, täällä on niin rauhallista”, Pentti Vuokniemi kertoo.

Pentti asui pitkään lapsuudenkodissaan omakotitalossa Imatralla. Sieltä hän muutti kerrostaloon tukiasuntoon. Myös Luumäellä hän on tukiasunnossa, ja saa apua tätä nykyä kerran viikossa. Tukea hän tarvitsee esimerkiksi pyykinpesuun.

”Pesukoneesta en ymmärrä hölyn pölyä. Nykyiset digitaalivehkeet on vaikeita, kun en ole tekniikan ihmemies. Vanha UPO Imatran kodissa oli helppo laite. Digitaaliseksi muuttuu kaikki”, Pentti toteaa.

Myös synnyinkaupunki Imatra on muuttunut paljon. Lapsuusvuosistaan hän muistaa sen maalaismaisena.

”Imatra on muuttunut hirveästi. Meillä oli kodin vieressä melkein pihassa kiinni lehmäaitaus. Mutta sitten se meni ihan hulluksi koko homma – asuin kerrostalossa Mansikkalassa ja kaikki puut hakattiin ja kaupat tuli nenän eteen. Uusi Prisma tuli niin lähelle, että hyvä ettei omalle pihalle”, Pentti kertoilee.

Pentti Vuokniemi kävi koulunsa erityiskoulussa.

”Erityiskouluun pistettiin mutta joku sanoi, että se oli väärin. En oppinut siellä mitään. Satuja lukivat opettajat siellä meille. Vasta yhdeksännellä luokalla tuli sellainen opettaja, joka osasi opettaa. Itsekseni opettelin lukemaan. Televisio opetti. Äiti ihmetteli, kun tankkasin ohjelmien tekstityksiä.”

Peruskoulun jälkeen Pentti ei jatkanut opiskelua. Hän kävi jonkin verran työkeskuksessa, ja pari kesää hän teki töitä taimitarhalla, mistä hän pitikin paljon.

”Viisi euroa päivässä sain siihen aikaan siitä rahaa.”

Nyt eläkepäivinään hän kertoo keksivänsä aina jotakin tekemistä.

”Piirtelen, kaikenlaista…”

Myös musiikki on lähellä sydäntä, ja Pentti on kova laulamaan ja esiintymään. Toukokuussa hän on menossa Lappeenrantaan festivaaleille.

”Esitän Nuoruusmuistoja-kappaleen siellä. Muutun Viljo Vartiaiseksi. Erkki Junkkarinen sen alun perin lauloi. Esitän vanhemman mallista musiikkia, ei nykyajan rämpytyksiä.”

Naisystävänsä hän tapasi kaksi vuotta sitten Ruokolahden opistolla kesäleirillä. Nyt he ovat olleet kaksi vuotta yhdessä.

Joitakin terveysongelmia Pentillä on ollut, niin kuin useimmilla saman ikäisillä, mutta niistä on selvitty.

”Nyt olo on kuin olisi uudesti syntynyt. Hyvin menee, ei mittään hättää.”

Teksti: Anneli Puhakka | Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).