Vapaaehtoinen tuo iloa vanhukselle

Helmikuussa järjestettävällä Minä luen sinulle -viikolla maahanmuuttajat lukevat ikäihmisille selkokielistä kirjallisuutta. Kirjoja lukemalla kielitaito karttuu, ja samalla lukijat pääsevät kokeilemaan vapaaehtoistoimintaa vanhusten kanssa. Kun ikäihmiset ja maahanmuuttajat kohtaavat, keskustelu käy vilkkaana ja molemmat oppivat toisiltaan eri maiden tavoista, kulttuurista ja historiasta.

Helsingin aikuisopiston opiskelija Omar Namir Daham vieraili lukemassa selkokielisiä kirjoja Paula Widgrenille ja muille Helsingin Mereon ryhmäkodin asukkaille lokakuussa 2018. Kuva: Veera Nuutinen
Helsingin aikuisopiston opiskelija Omar Namir Daham vieraili lukemassa selkokielisiä kirjoja Paula Widgrenille ja muille Helsingin Mereon ryhmäkodin asukkaille lokakuussa 2018. Kuva: Veera Nuutinen

Helmikuussa kolmatta kertaa järjestettävä Minä luen sinulle -kampanja tuo yhteen maahanmuuttajia ja iäkkäitä suomalaisia yhteisten lukuhetkien merkeissä.

Minä luen sinulle -viikolla 11.-15.2.2019 maahanmuuttajat vierailevat lukemassa ääneen kymmenissä vanhus- ja vammaistyön yksiköissä ympäri Suomea. Minä luen sinulle -viikolla luetaan selkokielisiä kirjoja ja uutisia.

Minä luen sinulle -kampanja toteutetaan osana Vallin ja Selkokeskuksen Yhdessä-toimintaa. Sen tarkoitus on tuoda yhteen vanhus- ja monikulttuurisuuskentän toimijoita sekä kehittää selkokielistä vapaaehtoistoimintaa, jossa ikäihmiset ja maahanmuuttajat kohtaavat.

Minä luen sinulle -kampanjan suojelijana toimii tasavallan presidentti Sauli Niinistö. Kampanjassa on mukana kaksi lukuilon lähettilästä, helsinkiläinen kaupunginvaltuutettu Suldaan Said Ahmed ja Vuoden pakolaisnainen 2018 Sirwa Farik.

Iloa lukemisesta ja vapaaehtoistoiminnasta

Vuoden 2019 Minä luen sinulle -kampanjan teema on Iloa lukemisesta ja vapaaehtoistoiminnasta. Kampanja haluaa innostaa maahanmuuttajia vapaaehtoistoimintaan iäkkäiden ja kehitysvammaisten ihmisten kanssa.

Vapaaehtoistoiminta on helppoa: se ei vaadi kuin kiinnostusta asiaan, jonka parissa haluaa toimia.

”Meillä kaikilla on taitoja ja kiinnostuksen kohteita, joita voi hyödyntää vapaaehtoistoiminnassa”, sanoo Valli ry:n projektisuunnittelija Aili Korteniemi.

Valli ry:ssä on hyviä kokemuksia siitä, kuinka vapaaehtoistoiminta vanhusten kanssa voi auttaa maahanmuuttajia jopa työuran alkuun. Työllistyminen uudessa kotimaassa kestää usein pitkään, mutta vapaaehtoistoiminnan kautta maahanmuuttajat pääsevät heti kokeilemaan kiinnostavia asioita.

Puhetta tavallisista asioista

Minä luen sinulle -kampanjan lukuhetket helpottavat vapaaehtoisten ja vanhusten tutustumista. Kun lukee toiselle tarinan, runon tai lehtijutun, on helpompi ryhtyä juttusille.

Ikäihmisistä on hyvin kiinnostavaa tutustua uusiin suomalaisiin. He kyselevät paljon ja jakavat mielellään kokemuksiaan vieraiden kanssa.

”Usein kuultu kysymys lukutapahtumissa on ’koska te tulette uudestaan?’”, Korteniemi sanoo.

Puheenaiheina Minä luen sinulle -kampanjan lukuhetkissä ovat ihan tavalliset asiat, kuten perhe, ystävät, harrastukset tai vaikkapa ruoka ja perinteet eri maissa. Maahanmuuttajat ovat saattaneet oppia, millainen kirja on Kalevala tai kuulla, kuinka Karjalan evakot joutuivat pakenemaan sotaa. Ikäihmiset ovat puolestaan saaneet yllättyä kuullessaan, että myös Iranissa syödään mämmiä, maalataan kananmunia ja kasvatetaan rairuohoa.

Selkokieli helpottaa ymmärtämistä

Minä luen sinulle -kampanjassa luetaan selkokielisiä kirjoja ja lehtiä, jotka helpottavat lukemista ja ymmärtämistä, jos kieli on uusi tai jos sanat alkavat unohtua.

Projektisuunnittelija Elina Kinnunen on työskennellyt aiemmin sekä turvapaikanhakijoiden ohjaajana vastaanottokeskuksessa että vanhustenhoidossa. Kuva: Kaisa Kaatra
Projektisuunnittelija Elina Kinnunen on työskennellyt aiemmin sekä turvapaikanhakijoiden ohjaajana vastaanottokeskuksessa että vanhustenhoidossa. Kuva: Kaisa Kaatra

”Selkokieli on nyt hyvin ajankohtaista, kun Suomessa on vieraskielisiä yhä enemmän ja väestömme ikääntyy”, sanoo Selkokeskuksen projektisuunnittelija Elina Kinnunen.

Kinnunen on työskennellyt aiemmin sekä turvapaikanhakijoiden ohjaajana vastaanottokeskuksessa että vanhustenhoidossa. Hänestä selkokieli voisi olla monin tavoin hyödyksi maahanmuuttajien kotouttamisessa, jos sitä tunnettaisiin ja osattaisiin hyödyntää nykyistä paremmin.

”Kaikki, mikä liittyy suomalaisen yhteiskunnan toimintaan tai erilaisiin tukijärjestelmiin, voisi mennä paremmin perille selkokielellä”, Kinnunen sanoo.

Selkokielelle löytyisi Kinnusen mukaan hyviä käyttökohteita myös vanhustyössä.

”Muistisairaiden kanssa suositellaan, että viestittäisiin ytimekkäästi ja selkeästi. Ja kognitiiviset kyvyt heikkenevät monilla ikääntyessä, vaikka ei olisi edes muistisairautta.”

Ilmoittautuminen Minä luen sinulle -kampanjaan on nyt avoinna vanhus- ja vammaistyön yksiköille, oppilaitoksille ja maahanmuuttaja- ja monikulttuurisuustyön toimijoille. Minä luen sinulle -kampanjan verkkosivuilla voi ilmoittautua järjestämään lukuhetkiä 28.1.2019 asti.

Minä luen sinulle (selkokeskus.fi)

Teksti: Veera Nuutinen | Kuva: Veera Nuutinen ja Kaisa Kaatra | Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).