Lukuiloa ja ystävyyttä

Tarinat ovat aina tuoneet ihmisiä yhteen – ovat ne sitten uutisia, hullunkurisia kertomuksia tai mietteliäitä novelleja. Oikeastaan tarinat ovat osa ihmisluontoa, ja tarinoiden kertominen ja kuunteleminen on meillä kaikilla verissä. Tästä on kyse Minä luen sinulle -kampanjassa, jossa maahanmuuttajat lukevat ääneen selkokirjoja kehitysvammaisille ja iäkkäille ihmisille. Jos tahdot tarinoiden taikaan, ole kuulolla heti marraskuussa!

Irakilainen Waleed Altalib tutustui Paula Elomaan kanssa helmikuussa Kalevalaan. Myllypuron monipuolinen palvelukeskus Helsingissä oli mukana Selkokeskuksen Minä luen sinulle -kampanjassa. Kuva: Kaisa Kaatra
Irakilainen Waleed Altalib tutustui Paula Elomaan kanssa helmikuussa Kalevalaan. Myllypuron monipuolinen palvelukeskus Helsingissä oli mukana Selkokeskuksen Minä luen sinulle -kampanjassa. Kuva: Kaisa Kaatra

”Minä luen sinulle -kampanjan tarkoituksena on edistää erilaisten ihmisten kohtaamista yhteisen lukuilon äärellä. Selkokielinen lukuhetki on oiva tapa tutustua uusiin ihmisiin, sillä ääneen luettu tarina tarjoaa jutun juurta keskusteluun”, toteaa projektisuunnittelija Minna Salonen Kehitysvammaliiton Selkokeskuksesta.

Kansainvälistä maailman ääneenlukemisen päivää vietetään 8.2.2018. Selkokeskus ja Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto Valli ry toteuttavat Minä luen sinulle -kampanjaviikon 5.-11.2.2018 teemalla Ystävyys. Kampanjaan haastetaan mukaan ikäihmisten ja kehitysvammaisten ihmisten asumis- ja päivätoimintayksiköitä sekä eri monikulttuurisuusalan toimijoita ympäri Suomea.

”Toivomme, että vammais- ja vanhustyön yksiköt lähtevät innolla mukaan kampanjaan. Autamme parhaamme mukaan, jotta kaikille löytyisi omalta paikkakunnalta lukuhetken kumppaniksi esimerkiksi maahanmuuttajayhdistys tai oppilaitos. Mukaan kannattaa ilmoittautua jo heti marras-joulukuussa”, Salonen kannustaa.

Selkokeskus toteutti kuluvan vuoden helmikuussa Minä luen sinulle -kampanjan osana Suomi 100 -juhlavuotta. Toiminnalle oli tilausta, sillä kampanjassa oli mukana arviolta 800 maahanmuuttajaa ja 100 vanhus- ja vammaistyön yksikköä eri puolilta maata. Kampanja sai osallistujilta paljon positiivista palautetta ja moni esitti toiveen siitä, että toimintaa kehitettäisiin edelleen. Tähän toiveeseen Vallin ja Selkokeskuksen yhteistyöhanke Ikäihmiset ja maahanmuuttajat yhdessä -toiminta vastaa.

”Haluamme Yhdessä -toiminnassa tuoda ikäihmisten ja maahanmuuttajien kanssa toimivia tahoja yhteen. Yhteistyössä kehitämme toimintaa, jossa ikääntyvät ihmiset ja maahanmuuttajat kohtaavat. Toivon, että mahdollisimman monessa kaupungissa toimijat innostuvat yhteistyön aloittamisesta. Minä luen sinulle -kampanjaan osallistuminen on hyvä keino aloittaa”, Vallin projektisuunnittelija Aili Korteniemi kertoo.

Selkokirjat tuovat lukuelämykset kaikkien saataville

Kampanjan lukuhetkissä luetaan ääneen selkokielisiä kauno- ja tietokirjoja sekä Selkosanomia. Yhtenä keskeisenä tavoitteena on edistää selkoaineistojen käyttöä vammais- ja vanhustyön arjessa sekä maahanmuuttajatyössä.

Yhdessä-toiminnan projektisuunnittelijoina toimivat Aili Korteniemi Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitosta (oik.) ja Minna Salonen Selkokeskuksesta. Kuva: Petra Paavilainen
Yhdessä-toiminnan projektisuunnittelijoina toimivat Aili Korteniemi Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitosta (oik.) ja Minna Salonen Selkokeskuksesta. Kuva: Petra Paavilainen

”Selkokirjoja on helpompi lukea ja ymmärtää kuin tavallisia kirjoja. Selkokirjat tuovat lukuelämykset niiden ihmisten saataville, joille yleiskielisten kirjojen lukeminen on liian hankalaa. Selkokielinen ajankohtaislehti Selkosanomat puolestaan tarjoaa katsauksen tuoreisiin uutisteemoihin, joista voidaan yhdessä keskustella”, Salonen toteaa.

Tarvetta selkoaineistoille riittää. Selkokeskus arvioi muutama vuosi sitten, että jopa 500 000 suomalaista tarvitsee selkokieltä. Heidän joukossaan on muun muassa ikäihmisiä, kehitysvammaisia henkilöitä sekä maahanmuuttajia.

Lukeminen avaa oven vapaaehtoistoimintaan

Minä luen sinulle -kampanjaan osallistuvat maahanmuuttajat pääsevät lukemisen avulla kurkistamaan vanhus- ja vammaistyön yksiköiden toimintaan ja tutustumaan kehitysvammaisten sekä ikäihmisten arkeen. Samalla lukeminen antaa kokemuksen siitä, mitä vapaaehtoistoiminta on.

”Yhdessä -toiminnassa haluamme madaltaa kynnystä vapaaehtoistoiminnan kokeiluun. Maahan muuttaneen kielitaito ei ole este vapaaehtoisena toimimiselle. Yhdessä voi lukemisen lisäksi vaikka pelata korttia, ulkoilla tai askarrella. Tärkeintä on yhdessä vietetty hetki”, kuvaa Korteniemi.

Minä luen sinulle -kampanja on loistava mahdollisuus kokeilla monikulttuurista toimintaa yhteisten lukuhetkien kautta. Vallin ja Selkokeskuksen työntekijät auttavat mielellään yhteisen toiminnan suunnittelussa myös kampanjaviikon jälkeen.


Tule mukaan Minä luen sinulle -kampanjaan!

Minä luen sinulle -viikkoa vietetään seuraavan kerran 5.2.-11.2.2018 teemalla Ystävyys. Kampanjasivut ja ilmoittautuminen avataan marraskuussa 2017 osoitteessa selkokeskus.fi

Kampanja on osa Vanhus- ja lähimmäispalvelun liitto Valli ry:n ja Kehitysvammaliiton Selkokeskuksen kehittämishanketta Ikäihmiset ja maahanmuuttajat yhdessä (selkokeskus.fi). Yhdessä -toimintaa rahoittaa STEA vuosina 2017-2019.

Teksti: Eeva Grönstrand | Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).