Hyvvee elämee 70 vuotta

Maarit Koivunen on samanikäinen kuin Kehitysvammaliitto, 70-vuotias. Hänen elämänsä on ollut kovaa työntekoa maatilalla, mutta nyt eläkkeellä hän saa luvan kanssa levätä.

Nainen istuu nojatuolissa, sylissä kukkakimppu ja kirja.
Kehitysvammaliitto onnitteli kukkakimpulla ja taidekirjalla tammikuun lopussa 70 vuotta täyttänyttä Maarit Koivusta.

”Olen syntynyt Lieksassa, Pielisjärven rannalla. Kuusivuotiaana muutimme Hammaslahteen”, Maarit kertoo. Hän puhuu pohjoiskarjalaisella nuotilla, jota on kirjoituksessa vaikea toistaa.
Omien sanojensa mukaan hän on elänyt ”hyvvee elämee”.

”Töitä tein kotona, vanhempien kanssa. Maatila oli, peltoa ja eläimiä. Lehmiä, vasikoita, lampaita. Sikoja ja porsaita. Kanoja oli navetta täynnä, ja keväällä, kesällä ja syksyllä ne oli verkossa ulkona”, hän muistelee.

Hevosia oli kaksi, Piuku ja Perho. Pellossa oli perunaa, sokerijuurikasta, porkkanaa, lanttua ja punajuuria. Pihalla mustia ja punaisia viinimarjapensaita. Omenoita puussa. Veli kynti pellot, Maarit teki keittiötöitä.

”Pullaa, piirakoita, kakkuja, keitin perunoita ja tein jauhelihakastiketta, perunamuusia, makkarakeittoa ja nakkikastiketta.”

Maarit oli keittiötöissä niin hyvä, että hänet haluttiin naapuritaloon piiaksi. Aikansa siellä oltuaan hän palasi kotiin hoitamaan sairastunutta äitiään. Vuonna 2006 äiti kuoli ja seuraavana vuonna Maarit muutti tukiasuntoon. Vanha kotitalo purettiin kokonaan.

”Hyvä muutos oli muutto tukiasuntoon. Oli kiva asua yksin.”

Tätä nykyä Maarit asuu Kanervapihan palvelukodissa Hammaslahdessa.

”Kanervapihassa on kiva porukka.”

Hän tykkää edelleen laittaa ruokaa, vaikka henkilökunta on sanonut, että nyt saa jo levätäkin. Maalaaminen on ollut Maaritin lempiharrastus, ja oma asunto on täynnä hienoja tauluja.

Teksti: Anneli Puhakka | Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).