Vaaleanpunaiset kukalliset verhot

Marianna Ohtonen
Marianna Ohtonen

”Kotona pitää olla hyvä äänieristys, wc:n lattia ei saa olla kylmä ja nettiyhteyden pitää olla nopea.”

”Keittiössä on kahvia ja teetä, itse en juo kahvia, mutta tarjoilen sitä vieraille.”

”Haluan istua yksin parvekkeella ja katsella ihmisiä. Saan apua kun tarvitsen.”

Näin Jämsän Lukkoilantien tulevat asukkaat kertoivat uuden kodin suunnitelmistaan Kehitysvamma-alan asumisen neuvottelukunnan seminaarissa Jyväskylässä. Pohjapiirustuksiin oli tarkasti sijoitettu palovaroittimet, huonekalut, matot ja verhot. Oma koti kullan kallis luki eräässä suunnitelmassa. Innostus ja odotus välittyivät koko ryhmän esityksestä.

Lukkoilantien asukkaat olivat hyvissä ajoin ryhtyneet suunnittelemaan uutta kotiaan. Tontti ja lähiseutu ovat tulleet tutuksi jo ennen rakennustöiden aloittamista. Sisustamaan ja muuttamaan asukkaat pääsevät kesällä 2016, kun uusi talo lopulta valmistuu.

Suunnittelun apuna oli käytetty asuntoverkoston yhteiskehittämisen mallia, joka on kehitetty ARAn ja Kehitysvammaliiton Arjen keskiössä -hankkeessa.

Mitä asuntoverkoston yhteiskehittämisen malli käytännössä tarkoittaa? Keskeistä mallissa on suunnitella yhdessä tavallisille asuinalueille koteja tavallisten palvelujen lähelle. Yhteiseen kehittämiseen osallistuvat kuntien kiinteistö-, kaavoitus- ja sosiaalitoimi sekä tulevat asukkaat ja heidän läheisensä. Suunnittelun tavoitteena on luoda alusta asti yhteinen käsitys asukkaiden tarpeista ja toiveista sekä kertoa kunnan mahdollisuudet toteuttaa asuntoverkosto. Kokemukset yhteisestä suunnittelusta ovat olleet hyvin myönteisiä ja suunnittelumalli on herättänyt laajasti kiinnostusta.

Asuntoverkoston yhteiskehittämisen malli on myös osoittautunut kustannustehokkaaksi. Kustannussäästöjä on saatu sijoittamalla asunnot tavallisille asuinalueille ja tavallisten lähipalvelujen lähelle. Perusajatus on, että asukkaat pystyvät käyttämään mahdollisimman paljon kunnan tarjoamia lähipalveluja, kotiin tuotavien palvelujen lisäksi. Asumiseen kiinteästi liittyvä palvelutuotanto on suunniteltu vastaamaan tulevien asukkaiden yksilöllisiin tarpeisiin.

Verkostomainen asuminen antaa hyvät mahdollisuudet luoda kevyempiä tukiverkostoja, joita asukkaat tarvitsevat arjessa selviytymiseen. Läheisiltä ja toisilta asukkailta saatu tuki luo uudenlaista yhteisöllisyyttä ja osallisuutta, joka omalta osaltaan tuo kaikille asukkaille hyvinvointia.

Uudenlaisia asumisen suunnittelun malleja ja ratkaisuja tarvitaan, jotta YK:n vammaissopimuksen keskeinen tavoite yhdenvertaisuudesta yhteiskunnassa toteutuu täysimääräisesti myös kehitysvammaisten asumisen ohjelman (KEHAS) täytäntöönpanossa. KEHAS-ohjelman mukainen laitosasumisen lakkauttaminen vuoteen 2020 mennessä tarvitsee innovatiivisia ja luovia ratkaisuja.

Jämsän Lukkoilantien tuleva asukas tahtoo ripustaa kotinsa ikkunoihin vaaleanpunaiset kukalliset verhot. Hän haluaa asua omassa kodissa lähellä ystäviä ja palveluja. Miten ja missä sinä haluat asua?

Teksti: Marianna Ohtonen | Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).