Sanoilla on väliä
Sunnuntain Helsingin Sanomien kolumni pysäytti. Talouden ja politiikan toimituksen uutistuottaja kirjoitti luotaantyöntävistä sanoista, jotka ovat suurin uhka demokratian toimivuudelle Suomessa. Yksi esimerkki sanoista oli sote.
Toimittajan mukaan uudistuksen lyhennenimi sote mahtuu mukavasti otsikkoon, mutta ei houkuttele lukemaan. Toimittaja ehdotti tilalle sanaa terveysuudistus. Näin helposti suuresta sosiaali- ja terveydenhuollon palvelurakenneuudistuksesta tipahti sosiaaliuudistus pois ja jäljelle jäi vain terveysremontti. Kolumni viritti keskustelua verkossa ja joku epäili toimittajan motiiveja ja poliittisia vaikuttamispyrkimyksiä.
Kirjoitus nosti esille sen, mistä sosiaalipuoli ja me järjestötoimijat olemme jo pitkään olleet huolissamme. Huuhtoutuuko so-lapsemme pesuveden mukana? Meillä vammaisalan toimijoilla on aito huoli niistä asiakkaista, jotka tarvitsevat elämänmittaisia räätälöityjä sosiaali- ja terveyspalveluja ja laaja-alaista moniammatillista erityisosaamista. Myös he tarvitsevat tulevaisuudessa yhdenvertaiset sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut. Miten se onnistuu jos puhumme suuresta terveysuudistuksesta?
Olen viime aikoina seurannut hyvin läheltä pienen kunnan sosiaali- ja terveyspalvelujen yhteistyötä. Ennen kuin kykenin luottamaan, että läheiseni tarvitsemat sote-palvelut järjestyvät parhain päin, oli päällimmäisenä tunteena hätä ja huoli. Kuka vastaa ja mistä, mikä on parasta läheiselle? Vaikka lähipalvelut ovat välillä olleet vähemmän lähellä, tosinaan jopa vieraalla maalla, on minulle välittynyt hoitajien ja sosiaalityöntekijöiden pyyteetön ponnistelu läheiseni parhaaksi. Kun vielä saimme paikallisosaston vapaaehtoistoimijan mukaan, oli kohdallamme toteutunut lähes täydellinen sote-integraatio. Kokonaan toisenlainen tarina syntyisi sukkuloinnista perusterveydenhuollosta erikoissairaanhoitoon ja takaisin. Siinä on integroitavaa vielä vuosiksi.
Samaan aikaan kun itse olen yrittänyt ymmärtää nykyisen sosiaali- ja terveydenhuollon palveluviidakkoa, on käynnissä kaikkien aikojen sote-uudistus. Uudistus lupaa täydellistä integraatiota ja asiakkaan valinnanvapauden kasvamista. Tulevaisuudessa on mistä valita, vai onko?
Uudet rakenteelliset ratkaisut eivät yksistään aikaansaa toivottua muutosta sosiaali- ja terveydenhuollon palveluissa. Rakenteiden lisäksi tarvitaan yhteistä näkemystä ja ymmärrystä kansalaisten, päättäjien, eri ammattiryhmien ja asiakkaiden kesken. Tarvitaan myös uskallusta kuunnella ja ottaa laaja-alaisesti eri toimijatahot mukaan. Yhteisen sote-kielen käyttöönotto voisi olla ensimmäinen askel.
Haluan uskoa, että onnistuessaan sote edistää demokratiaa ja sanakin saa lopulta myönteisen kaiun. Haastan itseni ja teidät lukijat SOte-selittäjiksi. Miksi? No siksi, että sanoilla luodaan merkityksiä ja merkityksillä muutetaan maailmaa. Sanoilla on väliä!
Kirjoita kommentti