Letsmenoks on uusi yritys, joka mahdollistaa omanlaisen vapaa-ajan

”Tärkeintä on se, että kehitysvammainen ihminen voi itse päättää, mitä tekee vapaa-ajallaan.”

Kaksi nuorta naista.
Yrittäjät Sanni Åberg (vasemmalla) ja Jaana Kanervo korostavat, että jokaisen tulisi saada valita itse, mitä vapaa-ajallaan tekee.

Jaana Kanervo ja Sanni Åberg ovat molemmat ammatiltaan lähihoitajia. Jaana toimi alun perin liikuntarajoitteisen ihmisen henkilökohtaisena avustajana, jonka vuoksi hän kiinnostui alasta. Sannilla on ollut jo nuoresta iästä saakka ollut selvää, että hän haluaa toimia hoitoalalla.

Pandemia-aika on tuonut hankaluuksia monen elämään, mutta positiivisiakin vaikutuksia poikkeusajalla on ollut. Päiväkotien sulkeuduttua Sanni siirtyi lasten parista töihin kehitysvammaisten ihmisten asumisyksikköön, jossa myös Jaana oli töissä. Yhteisellä lenkillä syntyi idea Letsmenoksista.

Jaana oli jo pidemmän aikaa kaivannut muutosta omaan työhönsä, vaikka kehitysvamma-alalta hän ei halunnutkaan pois. Ajatus oman toiminnan luomisesta oli ollut jo Jaanalla mielessä, kun Sanni ehdotti, että he perustaisivat toiminimet ja rupeaisivat tuottamaan vapaa-ajan palveluita nimenomaan kehitysvammaisille ihmisille.

Kehitysvammaisten ihmisten kanssa työskentely on lähellä kummankin sydäntä. Heitä inspiroi erityisesti kehitysvammaisten ihmisten aitous sekä asenne elämään. Työssä viihtyy erityisen hyvin, koska työpaikalla saa olla täysin oma itsensä.

Idea vapaa-ajan palveluiden tuottamiselle syntyi kentällä nähdystä tarpeesta. Työ asumisyksikössä oli hektistä, ja asukkaiden toiveita ei aina pystytty toteuttamaan. Asumisyksiköissä vapaa-ajan toiminnan toteuttamisessa tuli aina ottaa huomioon se, että järjestetyn toiminnan tai tapahtuman tuli sopia kaikille. Yksilöiden toiveiden toteuttaminen oli haastavampaa, koska sen järjestäminen saattoi viedä aikaa pois toiselta asukkaalta.

Itsemääräämisoikeutta sekä somenäkyvyyttä

Letsmenoksin idea on yksinkertainen. Letsmenoks tuottaa ja toteuttaa vapaa-ajan palveluita sekä elämyksiä. Palvelun ostaja, kehitysvammainen ihminen, saa täysin itse päättää, mitä hän haluaa tehdä. Sanni ja Jaana toteuttavat tämän idean asiakkaan kanssa. Yritys on uusi, joten asiakkaat maksavat palvelusta itse. Sanni ja Jaana pyrkivät siihen, että heidän palvelunsa on tulevaisuudessa mahdollisimman monen saatavilla esimerkiksi palvelusetelin avulla.

Vaikutus hyvinvointiin on taattu. Kehitysvammaiset ihmiset tapaavat muita ihmisiä ja tekevät asioita kuin kuka tahansa muukin. Se mitä tehdään voi olla tavallista viikonlopun viettoa, tai se voi olla elämys, jonka toteuttaminen ei välttämättä aikaisemmin olisi ollut mahdollista. Jaana ja Sanni ovat samaa mieltä siitä, että vapaa-ajan vaihtoehtojen ei tulisi määräytyä ainoastaan sen mukaan, mitä vaihtoehtoja kunnalla on tarjottavana. Jokaisen tulisi saada valita itse, mitä vapaa-ajallaan tekee.

Ryhmäkuvassa neljä ihmistä nostaa peukaloitaan.
Letsmenoks-porukka käy yhdessä keilaamassa joka tiistai. Kuvassa Sanni, Jaana sekä heidän asiakkaansa Aleksi Åberg sekä Roope Ritakorpi.

Letsmenoksin toiminnan tavoitteena on tukea kehitysvammaisen ihmisen itsemääräämisoikeutta sekä yhdenvertaisuutta. Myös sosiaalisen median vahva läsnäolo on aina toiminnassa mukana, sillä näkyvyys mediassa koetaan tärkeäksi. Se, että kehitysvammaiset ihmiset näkyvät enemmän sosiaalisessa mediassa, tekee erilaisista ihmisistä tutumpia. Myös erityyppisen sotealaan liittyvän työn näkyminen mediassa osoittaa, kuinka monipuolista vammaistyö voi olla ja kuinka monia eri mahdollisuuksia se voi tarjota.

Sannille ja Jaanalle isoin muutos työnvaihdoksessa on ollut se, että työpäivän jälkeen ei enää tunnu siltä, että jotain olisi jäänyt tekemättä. Parasta palautetta heille on ollut asiakkaiden ilo sekä kiitos. Eräs mieleen jäänyt kommentti on tullut asiakkaan perheenjäseneltä, joka on pelännyt poikansa jäävän ilman niitä kokemuksia, joita tämä on nyt päässyt Letsmenoksen kautta toteuttamaan.

Lisää tietoa Sannin ja Jaanan yrityksestä:
www.letsmenoks.fi
Letsmenoks
Instagram: @letsmenoks

Teksti: Emilia Lindgren | Kuva: Emilia Lindgren | Julkaistu: 

3 kommenttia

  1. Tämä kuuluu vammaisen subjektiivisiin oikeuksiin henkilökohtaisen avustajan työnä. Ilmaiseksi. Näistä ei tarvitse maksaa mitään. Hakekaa avustajaa itsellenne. Se on lakisääteinen oikeutenne.

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).