Mitä kuuluu Savas-Säätiölle?
Kun joku kysyy, mitä kuuluu, on ihmisillä yleensä tapana vastata ”ihan hyvää”. Savas-Säätiöllekin kuuluu ”ihan hyvää”. Tosin viimeisen vuoden aikana korona on vaikuttanut Savaksen toimintaan merkittävästi. Sen seurauksena olemme kehittäneet uudenlaisia, etänä toteutettavia toimintoja.
Stean rahoittaman #verkossa-hankkeen myötä luotiin nettiin koronapoikkeusolojen ajaksi virtuaalinen toimintaympäristö kehitysvammaisille ja muille erityistä tukea tarvitseville henkilöille. Virtuaalinen ympäristö tarjoaa heille valikoiman valmiiksi suunniteltuja toiminnallisia videoita sekä katsojien toivomia, ajankohtaisia asioita käsitteleviä videoita, joiden pohjalta asiakkaat voivat kehittää samankaltaista tekemistä omassa koti- tai toimintaympäristössään. Videot ovat katsottavissa vuoden 2021 loppuun saakka osoitteessa: https://verkossa.savas.fi/
Korona-aikana toteutettiin Savaksen asiakkaiden ja työntekijöiden kanssa yhteisiä etäkahvilatapaamisia, joiden aikana tutustuttiin uusiin ihmisiin, juteltiin vapaamuotoisesti ja pidettiin muun muassa tietokilpailuja. Joka toinen viikko järjestettävät etäkahvilat ovat kehittäneet sekä ohjaajien että asiakkaiden Teamsin käyttöosaamista ja rohkeutta toimia etäyhteydellä.
Myös ns. Keskiviikkoklubit alkoivat pyöriä ja ne toimivat edelleen kerran kuukaudessa. Keskiviikkoklubi on Teamsissa toteutettava koko Savaksen väelle tarkoitettu yhteinen vapaamuotoinen kokoontumispaikka, jossa jokainen savaslainen voi halutessaan esiintyä ja muut pääsevät nauttimaan esityksistä. Keskiviikkoklubeilla on kuultu muun muassa laulua ja runonlausuntaa, tanssittu, esitelty maalauksia ja käsitöitä ja kuultu mitä tubettaminen on.
Toimintakeskusten välillä alettiin myös pitää etäyhteydellä joka torstai tapaamisia, joiden aikana jokaisen toimintakeskuksen asiakkaat vastasivat vuorollaan oman yksikkönsä ohjelman toteuttamisesta.
Haasteena työvoimapula
Savas-Säätiössä on tällä hetkellä suuri huoli henkilöstön saatavuudesta tulevaisuudessa. Säätiössä on ollut tilanteita, jolloin avoinna oleviin tehtäviin ei ole saatu kuin muutama hakemus tai ääritapauksissa ei yhtään hakemusta. Käsityksemme mukaan ilmiö on valtakunnallinen.
Vammaisalan vetovoima sekä opinnoissa että työalana on hiipunut ja alalle on tällä hetkellä vaikea saada työvoimaa. Tämän vuoksi yritämme Savaksessa tehdä kaikkemme alan vetovoiman lisäämiseksi. Tähän tarpeeseen on Etelä-Savossa käynnissä Euroopan sosiaalirahastosta Etelä-Savon ELY-keskuksen kautta rahoituksen saava Vammaisalan vetovoima ja koulutuksen kehittäminen (VAVE) -hanke.
Hankkeen tavoitteena on lisätä kehitysvammaisalan vetovoimaa, vahvistaa alan osaamista ja parantaa työvoiman saatavuutta kehitysvamma-alalle. Hankkeen toiminta-aika on 1.1.2020–28.2.2022. Hanketta koordinoi Diakonia-ammattikorkeakoulu ja osatoteuttajia ovat Etelä-Savon koulutus Oy (Esedu), Itä-Savon koulutuskuntayhtymä (Samiedu), Savas-Säätiö sr, Kirkkopalvelut ry/Seurakuntaopisto sekä Vaalijalan kuntayhtymä. Lisäksi Kehitysvammaisten Palvelusäätiö on mukana yhteistyökumppanina. Lisää tietoa VAVE-hankkeesta löytyy https://www.vetoavammaisalalle.fi/
Osallisuus on yksi Savaksen arvoista ja haluamme tukea asiakkaidemme omien voimavarojen ja vahvuuksien hyödyntämistä ja vastuuta omasta elämästään. Olemme säätiössä pitkään pohtineet sitä, miten voisimme tukea asiakkaitamme arvioimaan oman osallisuutensa toteutumista. Syyskuun alussa 2021 käynnistämme Stean rahoittaman Osalliseksi-hankkeen, jossa pyritään löytämään keinoja ja työvälineitä kehitysvammaisten henkilöiden osallisuuden kokemuksen mittaamiseen ja arviointiin Sokra-osallisuusindikaattorin avulla. Hankkeessa on tarkoitus yhdessä kehitysvammaisten ja heitä tukevien henkilöiden kanssa selkeyttää THL:n Sokra-osallisuusindikaattorin väittämät ja laatia ymmärtämisen tueksi havainnollistavaa materiaalia. Hanke on valtakunnallinen ja siinä tulee olemaan mukana asiakkaita eri puolilta Suomea.
Savas-Säätiö on valtakunnallisesti toimiva yhteiskunnallinen yritys. Lisätietoja Savaksesta: https://www.savas.fi/fi/
Kirjoita kommentti