Matinkylän bluesnainen

Laulaminen on ollut vastaavan ohjaaja Tanja Hakkaraisen elämän suola jo pikkutytöstä lähtien. Jazzia, soulia ja bluesia rakastava Hakkarainen saattaa toisinaan rikastuttaa musiikilla myös työpäiväänsä, sillä hänen työpaikallaan Matinniityn asumisyksikössä asuu maaginen hammondurkumies Kalle Salonen.

Musiikkia tehdessään Tanja Hakkaraisen ja Kalle Salosen arkiroolit katoavat.
Musiikkia tehdessään Tanja Hakkaraisen ja Kalle Salosen arkiroolit katoavat.

Lyhty ry:n studiossa Helsingissä on päällä hyvä svengi. Maankuulu hammondurkuri Kalle Salonen seisoo soittimensa etupuolella ja soittaa urkujaan lystikseen väärin päin peilikuvana. Siitä huolimatta kappale kuulostaa juuri siltä kuin pitääkin.

Matinkylän asumisyksikön vastaava ohjaaja Tanja Hakkarainen jammailee mikrofonin äärellä, mutta pian ryhdytään tositoimiin. Hakkarainen on saapunut Lyhty ry:n studioon äänittääkseen Kalle Salosen säestyksellä Reino Helismaan säveltämän ja sanoittaman kappaleen Päivänsäde ja Menninkäinen.

Kappale on tosin kaukana Rautavaaran tutun turvallisesta tulkinnasta, sillä Hakkarainen värittää esitystään hyvin monimuotoisella improvisaatiolla ja jazzin sävyillä. Kokonaisuuteen tuo oman vahvan panoksensa Salosen sähköuruilla luotu äänellinen ilotulitus.

Kappale menee helposti purkkiin kertaotolla, eikä ihme, sillä onhan asialla kaksi rutinoitunutta musiikin tekijää.

Pois ammattiroolista

Salonen asuu Matinniityn asumisyksikössä, joten Hakkarainen voi nauttia Salosen virtuoosimaisesta soitosta toisinaan myös työpaikallaan.

”Saatamme Kallen säestyksellä järjestää vaikka yhteislaulutilaisuuden asukkaiden kanssa”, hän kertoo.

Tanja Hakkaraiselle on annettu laulun lahja, jota hän myös ilolla käyttää.
Tanja Hakkaraiselle on annettu laulun lahja, jota hän myös ilolla käyttää.

Kotoisen musisoinnin lisäksi Hakkarainen ja Salonen ovat käyneet yhdessä myös keikoilla. Tällöin Hakkarainen astuu ulos ammattiroolistaan kehitysvammaisten ohjaajana ja Salonen lakkaa olemasta hänen asiakkaansa.

”Kallella on absoluuttinen musiikkikorva, ja hän huomauttaa aina, jos laulan väärin!”, Hakkarainen paljastaa.

Mummorokkia

Hakkaraisen elämään laulaminen on kuulunut jo pikkutytöstä lähtien, ensin koulussa ja myöhemmin harrastajateatterissa sekä bändikoulussa.

Laulamisen lisäksi Hakkarainen myös kuuntelee paljon musiikkia, jonka suhteen hän on melko kaikkiruokainen, mutta läheisimmiksi tyylilajeikseen hän mainitsee jazzin, soulin ja bluesin.

”Tosin lasteni mielestä kuuntelen mummorockia”, nauraa Hakkarainen.

Omiksi musiikillisiksi esikuvikseen hän mainitsee Janis Joplinin, Ella Fitzgeraldin sekä Billie Holidayn. Nykylaulajista hän mainitsee Diana Kralin ja Amy Winehousen.

”Salaa fanitan myös Lady Gagaa”, Hakkarainen supisee.

Oma bändi

Tällä hetkellä Hakkarainen on Barrel house jumpers -nimisen bändin laulusolisti. Hänen lisäkseen bändiin kuuluu pianisti, rumpali, basisti ja kitaristi.

”Rumpali tosin läksi aikuislukioon, joten bändimme on tällä hetkellä telakalla.”

Harrastuspohjalta toimiva bändi on keikkaillut muun muassa Käpygrillissä Helsingissä ja myös yksityistilaisuuksissa.

”Yleisön edessä laulaminen jännittää joka kerta jonkin verran, mutta toisaalta siihen jää myös koukkuun. Ja kun näen, kuinka lauluni tuottaa iloa muille ihmisille, saan siitä itsellenikin tyydytystä”, hän pohtii.

Teksti: Eeva Grönstrand | Kuva: Eeva Grönstrand | Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).