Oskari Vanhala löysi paikkansa ympäristöalalta

Taivalkosken Metsäkylässä asuva Oskari Vanhala on 19-vuotias nuorimies, jolla on keskivaikea kehitysvamma. Oskarin tarina on hyvä esimerkki siitä, kuinka omistautunut opettaja, ennakkoluuloton työnantaja sekä vahva perheyhteys voivat auttaa nuorta löytämään intohimonsa ja paikkansa maailmassa.

Mies istuu pöydän ääressä.
Oskari Vanhala tarttuu rivakasti kaikenlaisiin töihin.

Oskari Vanhala on asunut koko ikänsä Taivalkosken Metsäkylässä, joka sijaitsee 27 kilometrin päässä kuntakeskuksesta. Hänen äitinsä, Heli Räisänen, on ollut hänen tukenaan ja opastajanaan kaikissa elämän käänteissä. Vanhemmat sisarukset, Essi ja Teemu, ovat myös olleet hyvin tärkeitä.

Oskari on käynyt ala-asteensa pienessä kyläkoulussa tavallisessa luokassa. Tämä ei olisi ollut mahdollista ilman Oskarin erityistarpeet hyvin huomioon ottavaa opettajaa, jonka ansiosta Oskari ei koskaan tuntenut olevansa erilainen tai huonompi kuin muut oppilaat.

Opettajan tuki vahvisti uskoa omiin kykyihin

”Muistan kaikella lämmöllä Oskarin opettajaa Pekka Kemppaista Nivan koulusta. Hän ei pitänyt Oskaria pumpulissa vaan vaati häneltä erilaisia asioita, jotka auttoivat Oskaria eteenpäin elämässä,” sanoo äiti Heli.

Myös yläkoulu sujui Oskarilta erinomaisesti ja se vahvisti hänen itseluottamustaan ja uskoa omiin kykyihinsä.

”Oskari on aina ollut kiinnostunut luonnosta, metsästyksestä ja rakastanut työntekoa. Hänellä olisi ollut potentiaalia olla erinomainen renkipoika toisena aikana. Puiden pilkkominen ja lumikelkalla ajaminen ovat aina olleet Oskarin juttuja. Ikioma päältä ajettava ruohonleikkuri oli ihan paras ostos. Hänellä on myös suoritettuna metsästyskortti samoin kuin isällään ja vanhemmilla sisaruksillaan”, Heli kertoo.

Kiinnostus luontoon oli hyvä pohja myös ammatinvalintaa ajatellen. Oskari päätti lähteä Muhokselle ammattiopiston Luoviin opiskelemaan ympäristö- ja luonnonvara-alaa. Kolmen vuoden opintojen jälkeen hän valmistui tämän vuoden kesäkuussa.

Opiskeluihin kuuluvat työharjoittelujaksot Oskari suoritti Kylmäluoman retkeilykeskuksessa, hotelli Iso Syötteellä sekä paikallisella huskyfarmilla.

Mies pitelee maalipurkkia, edessä on punainen vene.
Veneen maalaaminen oli Oskari Vanhalan mielestä hauskaa puuhaa.

”Tomera ja motivoitunut nuorimies”

Tällä hetkellä Oskari on palkkatyössä Kylmäluoman leirikeskuksessa, joka tuli hänelle tutuksi jo työharjoittelukaudella.

Oskarin rivakka työote on tehnyt vaikutuksen hänen työnantajaansa Kylmäluoman leirikeskuksen yrittäjä Jari Olkkolaan.

”Oskari on alusta asti osoittanut olevansa tomera ja motivoitunut nuorimies. Hän ei pelkää tarttua työhön, ja hänellä on valtava halu oppia uutta.”

Oskarin työpäivät leirintäalueella ovat monipuolisia ja vaativat monenlaisia taitoja. Hän hoitaa kiinteistöhuoltoa, siivoaa ympäristöä, tekee pienimuotoisia rakennustöitä, huoltaa veneitä, valmistaa polttopuita ja suorittaa muita leirintäalueen tehtäviä. Oskari on osoittanut kykenevänsä myös moottorisahan käyttöön ja mönkijällä ajoon.

”Oskari on todella oma-aloitteinen ja älykäs. Hän on ihana ihminen, ja on ollut ilo työskennellä hänen kanssaan,” kiittelee Olkkola.

Oskari työskentelee 25 tuntia viikossa neljänä päivänä ja majoittuu leirintäalueella työpäiviensä aikana, mikä on hyvää harjoitusta itsenäiseen asumiseen.

”Työpäivän jälkeen Oskari menee hetkeksi lepäämään, mutta pian hän tulee taas kyselemään, missä voisi auttaa. Hän pitää muut työntekijät kiireisinä ja on aina valmis tarttumaan hommiin”, Olkkola nauraa.

Tulevaisuus avoinna

Vaikka Oskari on jo osoittanut kykynsä ja intohimonsa työhön, tulevaisuus on vielä avoinna. Kylmäluoman retkeilykeskuksessa hänen työsopimuksensa jatkuu kuluvan vuoden syyskuun alkuun saakka. Tämän jälkeen suunnitelmissa on kysyä työpaikkaa muista työharjoittelupaikoista, kuten hotelli Iso Syötteeltä.

Olkkola painottaa, että Oskari on itsenäistymisvaiheessa, ja he haluavat tukea häntä parhaansa mukaan hänen omien tavoitteidensa saavuttamisessa. Syksyllä on tarkoitus pohtia yhdessä Oskarin kanssa mihin suuntaan hän haluaa urallaan kulkea.

”Vaikka Oskarilla on eläke, joka rajoittaa hänen mahdollisuuksiaan tienata palkkaa ilman eläkkeen menettämistä, raha ei ole hänelle ykkösasia. Tärkeintä on, että hän saa tehdä merkityksellistä työtä, tavoitella unelmiaan ja tuntea itsensä arvokkaaksi osaksi yhteiskuntaa”, äiti Heli korostaa.

”Työ Kylmäluomalla on mukavaa, koska voin tehdä kaikenlaisia töitä. Työnteko ei ole ollenkaan raskasta eivätkä työpäivät ole liian pitkiä. Erityisen mukava homma on ollut lasikuituveneen hionta- ja maalaustyö. Veneestä tuli punainen”, kertoo Oskari.

Teksti: Eeva Grönstrand | Julkaistu: 

2 kommenttia

 1. On todella mielenkiintoista lukea ja tietää Oskarin tarina.
  Olen tuntenut Oskarin pienestä lähtien lämpimänä ja iloisena kaverina.
  Toivon sydämestäni hänelle valoisaa
  tulevaisuutta🥰❤❤👍👍

 2. Mielenkiintoinen ja kattavasti kirjoitettu artikkeli. Oskari on minulle tuttu vuosien takaa, ja aina tavatessamme hän on ollut todella sydämellinen, ystävällinen, ihana kasvava nuori poika, sittemmin nuori mies.

  Suurella ilolla luin tekstin, missä kerrottiin Oskarin lapsuus- ja nuoruusiästä aina aikuisuuteen saakka.

  Tästä Oskarin on hyvä jatkaa työ- ja vapaa-ajan kuvioitaan elämässä eteenpäin. Ja sydämestäni toivon Oskarille pelkkää myötätuulta purjeisiin arjessa eteenpäin.

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).