”Olen rakkausammatissani”
Aula-työkodissa työhönohjaajana työskentelevä Minja Kivistö vetää Aula-työkodin Osku-ryhmää, joka pyrkii edistämään jäsentensä äänen esiintuomista, yhteiskuntaan osallistumista ja elämäntaitojen kehittämistä.
Helsinkiläisessä Aula-työkodissa kaikki asiakkaat kuuluvat johonkin työkodin monista toimintayksiköistä, joihin he voivat liittyä oman mielenkiintonsa ja taipumustensa mukaan. Esimerkiksi logistiikkapalveluissa asiakkaiden vastuulla on työkodin kaupassa käynnit sekä erilaiset postiasiat ja Studio Aulassa suunnitellaan ja toteutetaan erilaisia luovia projekteja sekä kädentaitoa vaativia töitä.
Työhönohjaaja Minja Kivistön vetämässä Osku-ryhmässä on 21 jäsentä, joista osalla on kehitysvamma ja osa on mielenterveyskuntoutujia. Osku-ryhmän nimi tulee sanoista osallisuus ja aktiivinen kansalaisuus.
Kivistö toimi aikaisemin Aula-työkodin keittiöryhmän vetäjänä. Nivelrikon vuoksi hänen oli kuitenkin lopetettava keittiötyöt ja tilalle syntyi Osku-ryhmä.
”Minulle työssäni on kaikkein tärkeintä, että asiakkaani saavat oman äänensä kuuluviin ja mahdollisuuden päättää omasta elämästään. Minulla on niin suuri motivaatio tähän työhön, että en edes koe olevani työssä. Minulla on kaksi rakkausammattia, joista ensimmäinen oli työni keittiössä ja Osku-ryhmä on toinen”, Kivistö toteaa.
Osalliseksi yhteiskunnassa
Ensimmäinen toimintaviikko meni suunnittelun merkeissä, kun ryhmä pohti yhdessä, mitä kaikkea he haluavat seuraavan puolen vuoden aikana saavuttaa.
Pohdintojen tuloksena syntyi toimintarunko, joka sisältää muun muassa tutustumista erilaisiin ammatteihin sekä vierailuja yhteiskunnallisesti merkittävissä paikoissa. Lisäksi ryhmän jäsenet oppivat, miten toimia erilaisissa vastaantulevissa tilanteissa. Ryhmä harjoittelee myös rahankäyttöä ja on käynyt vierailulla muun muassa rahamuseossa, jossa he saivat vinkkejä taloudenhallintaan.
Ryhmä kokoontuu päivittäin kuuden tunnin ajan, ja se käy noin kaksi kertaa viikossa vierailemassa erilaisissa paikoissa. Elokuussa alkanut ryhmä toimii puolen vuoden ajan, jonka jälkeen uusi Osku-ryhmä aloittaa toimintansa.
”Keskitymme kommunikaatioon, ruokavalioon, liikuntaan, perhesuhteisiin, asumiseen ja terveyteen”, kiteyttää Kivistö ryhmän toimintaa.
Asiakkaat voimaantuneet
Noin 70 prosenttia ryhmän asiakkaista kommunikoi puheella, kun taas loput käyttävät vaihtoehtoisia kommunikaatiomenetelmiä, kuten tukiviittomia. Keskinäisen kommunikoinnin helpottamiseksi ryhmän puhuvat jäsenet ehdottivat tukiviittomien opiskelua, jotta kaikki ymmärtäisivät paremmin toistensa ilmaisua.
Kivistö kertoo, että ryhmässä harjoitellaan tukiviittomien lisäksi myös kommunikaatiokansioiden käyttöä. Tämä on vähentänyt tukiviittomia käyttävien jäsenten ärsyyntymistä ja turhautumista, sillä kaikki ryhmän jäsenet ymmärtävät nyt paremmin toistensa viestit.
Ryhmä on myös harjoitellut kaupungilla liikkumista, mikä on kannustanut heitä liikkumaan rohkeammin myös itsenäisesti.
”Asiakkaiden rohkaistuminen on johtanut siihen, että he uskaltavat nykyisin käyttää hissin sijaan liukuportaita metrossa, mikä on nopeuttanut heidän liikkumistaan”, Kivistö mainitsee.
Ryhmä on myös tutustunut presidenttiehdokkaisiin ja keskustellut äänestämisestä. Se on selkeästi aktivoinut ryhmän jäseniä kiinnostumaan entistä enemmän yhteiskunnallisista asioista. Ryhmä lähetti sähköpostia presidenttiehdokkaille ja Alexander Stubb vastasi viestiin.
”Aiemmin vain kolme ryhmän asiakasta oli käynyt äänestämässä, mutta nyt 18 henkilöä aikoo äänestää!”, Kivistö iloitsee.
Ryhmän asiakkaat ovat muutenkin aktivoituneet yhteiskunnallisesti ja keskusteluissaan he ovat havainneet monia epäkohtia, jotka koskettavat erityistä tukea tarvitsevia ihmisiä. Esimerkiksi liikkumiseen ja kommunikaatioon liittyvät haasteet ovat asioita, jotka ryhmä halusi saattaa kansanedustajien tietoon lähettämällä heille asiaa koskevan kirjeen.
Kansanedustaja Sari Sarkomaa ja sosiaali- ja terveysministeri Kaisa Juuso vastasivat ryhmän kirjeeseen.
Muutosten hyväksyminen ja vahvuuksien esiin tuominen
Monilla kehitysvammaisilla henkilöillä on taipumusta jumittua tiettyyn toimintamalliin ja kaikenlaiset muutokset aiheuttavat heissä suurta stressiä. Maailma kuitenkin muuttuu jatkuvasti eikä kukaan voi välttää muutoksia. Siksi Osku-ryhmässä on harjoiteltu myös muutosten vastaanottamista ja hyväksymistä.
”Eräs ryhmämme asiakas oli aikaisemmin hyvin tiukka muutosten suhteen, mutta nykyisin hänen joustavuutensa on lisääntynyt merkittävästi. Tämä on auttanut häntä sopeutumaan paremmin erilaisiin tilanteisiin ja elämänmuutoksiin”, Kivistö mainitsee.
Osku-ryhmä on Kivistön käsityksen mukaan ainoa laatuaan Suomessa, mutta hän suosittelee lämpimästi vastaavanlaista toimintaa myös muihin toimintakeskuksiin.
Kirjoita kommentti