Selkokieli vahvistaa demokratiaa vaaleissa

Demokratiassa kaikilla äänioikeutetuilla ihmisillä on oltava mahdollisuus osallistua vaaleihin riippumatta heidän henkilökohtaisista ominaisuuksistaan. Selkoviestintä edistää tätä pyrkimystä omalta osaltaan.

Lähikuva miehestä.
"Jokaisella äänioikeutetulla on oltava mahdollisuus ymmärtää vaaleihin liittyvät asiat ja osallistua äänestämiseen", toteaa vaalijohtaja Arto Jääskeläinen.

Oikeusministeriöllä on jo vuosikymmeniä pitkät perinteet selkokielisen vaalimateriaalin tuottamisesta, sillä demokratian toimimisen kannalta on tärkeää, että jokaisella äänioikeutetulla on mahdollisuus ymmärtää vaaleihin liittyvät asiat ja osallistua äänestämiseen.

Tässä tarkoituksessa oikeusministeriössä on jo 90-luvun alkupuolelta lähtien tehty vaaleihin liittyvää selkokielistä esitettä yhteistyössä Kehitysvammaliiton Selkokeskuksen kanssa.

”Tämä esite on osoittautunut erinomaiseksi tavaksi edistää selkokielistä vaaliviestintää”, toteaa vaalijohtaja Arto Jääskeläinen oikeusministeriöstä. Tämän vuoden eduskuntavaalien esite on ladattavissa oikeusministeriön verkkosivuilla (vaalit.fi).

Selkokeskus jakaa samaa esitettä omilla kanavillaan.

Myös videoita

”Perinteisen paperiesitteen ohella tarjoamme nykyisin myös selkokielisiä vaalivideoita, joita voi katsoa Youtubessa. Näissä videoissa esitetään, miten äänestyspaikalla toimitaan”, Jääskeläinen kertoo.

Ministeriön selkokielisiä palveluja on Jääskeläisen mukaan käytetty paljon, ja niistä on tullut myös paljon positiivista palautetta.Erityistä tukea tarvitsevien ihmisten ohella myös tavalliset ihmiset käyttävät hyödykseen vaaleihin liittyvää selkokielistä viestintää, sillä selkokielestä hyötyvät kaikki ihmiset.

”Selkokielen käyttämisen edistäminen on vaaliviranomaisille erittäin tärkeä tehtävä. Myös sellaisten ihmisten, joilla on vaikeuksia ymmärtää tavanomaista viestintää, on voitava osallistua vaaleihin. Nykyisin tämä asia on itsestäänselvyys ja keskeinen asia demokratian toimivuuden kannalta. Demokratiassa kaikilla äänioikeutetuilla ihmisillä on oltava mahdollisuus osallistua riippumatta heidän henkilökohtaisista ominaisuuksistaan. Selkoviestintä edistää tätä pyrkimystä omalta osaltaan”, Jääskeläinen korostaa.

Oikeusministeriön pitkäkestoinen työ selkokielisen vaaliviestinnän edistämiseksi on palkittu Selkokeskuksen Vuoden selväsanainen -palkinnolla vuonna 2012.

Teksti: Eeva Grönstrand | Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).