Vuoden taiteilijan töissä värit hehkuvat

Kettukin vuoden 2021 taiteilijaksi valitseman Joannis Clementideksen taiteessa todellisuuden joskus harmaatkin sävyt puhkeavat räiskyväksi värien ilotulitukseksi.

Taiteilija ateljeessaan.
Clementides maalaa mielellään näyttelijöitä tai malleja valokuvien pohjalta.

Kreikkalais-suomalainen Joannis Clementides on asunut ja opiskellut elämänsä varrella sekä Kreikassa että Suomessa. Alun perin sisustus- ja rakennusmaalariksi 80-luvun lopulla valmistunut Clementides jatkaa edelleen työskentelyä maalarina, mutta rakennusmaalarin tela on vaihtunut taidemaalarin pensseliin.

Monilla taidekursseilla teknistä osaamistaan ja taiteellista näkemystään sekä Suomessa että Kreikassa kehittänyt Clementides on työskennellyt Autismisäätiön taidestudiossa vuodesta 2010 lähtien. Maalaamisen lisäksi hän tekee myös veistoksia savesta. Lisäksi hän osallistuu Autismisäätiön Teatteriryhmä Vautsin toimintaan sekä kuuluu Sininen Sirkus -taiteilijakollektiiviin.

Vaikutteita Kreikasta

”Olen syntynyt Suomessa mutta vietin lapsuudessani ja nuoruudessani pitkiä aikoja myös isäni kotimaassa Kreikassa, jossa asuessani harjoittelin muun muassa ikonimaalausta sekä klassista piirtämistä. Taide on minulle hyvin tärkeää ja se antaa elämälleni tarkoituksen”, Clementides kertoo.

Värikäs maalaus sekä taiteilija veistoksen vieressä.
Joannis Clementideksen maalauksissa on värien yltäkylläisyyttä. Vasemmalla kaupunkimaisema Haniasta Kreetalta. Clementides tekee maalausten ohella myös veistoksia keramiikasta. Omakuva (oikealla) on tekijänsä näköinen.

Hänen töissään näkyy kreikkalaisen kulttuurin, luonnon sekä uskonnon vaikutus edelleen vahvasti.
Tällä hetkellä Clementides maalaa myös itselleen tärkeitä julkisuuden henkilöitä, kuten malleja, presidenttejä ja Hollywood-näyttelijöitä. Mallit näiden henkilöiden kuviin Clementides saa netistä, ja hän tekee niistä omat värikylläiset versionsa.

Viime vuosina Clementides on tehnyt myös isokoisia omakuvia sekä maalamalla että veistoksina.

”Joannis on vahvimmillaan värien käyttäjänä. Hänen ilmaisunsa on ekspressiivistä ja siihen liittyy ilmaisuvoimainen värien käyttö. Voi olla, että jonkin maalauksen innoittajana on ollut melko väritön valokuva, mutta Joanniksen versiossa kuvasta tulee värien räiskyvää ilotulitusta”, luonnehtii Clementidesin töitä hänen ohjaajansa Petteri Vehmanen Autismisäätiöstä.

Moniulotteisuus palkittiin

Joannis Clementides tuli tänä vuonna valituksi Kettukin vuoden taiteilijaksi. Taiteilijan valitsi kilpailuun ilmoittautuneitten ehdokkaiden joukosta kuraattori, taiteen tohtori Mika Karhu.

Kettukin vuoden taiteilija -tunnustuksella tuodaan esiin lahjakkaita ja omaäänisiä erityistä tukea tarvitsevia taiteilijoita. Vuoden taiteilijaksi haetaan avoimen hakumenettelyn kautta ja Kettukin taiteellinen suunnitteluryhmä tekee esivalinnan. Vuoden taiteilijoita on valittu vuodesta 2004 saakka.

Clementideksen valintaa vuoden taiteilijaksi tuki hänen töistään välittyvä moniulotteinen vuorovaikutus maailman kanssa, aito läsnäolo sekä olemassaolon riemu tummempia sävyjä unohtamatta, luonnehtii Mika Karhu Clementideksen työtä ja teoksia arviossaan.

Palkintona Vuoden taiteilija -nimitykselle Kettuki tuottaa taiteilijan yksityisnäyttelyn elokuussa Hyvinkään taiteilijaseuran Promenadigalleriaan. Lisäksi hän saa 1000 euron stipendin Assi ja Erkki Liikasen nimikkorahastosta Kansan Sivistysrahastossa.

Myös Taiteen Edistämiskeskus myönsi Clementidekselle kohdeapurahan, jonka avulla hänelle palkataan syksyllä oman mentori.

Teksti: Eeva Grönstrand | Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).