Vuoden taiteilija Daniel Hahta rakentaa maisemia yksinkertaisilla välineillä

Daniel Hahta: Sarjasta Itäharju, tussipiirustus paperille, 65 x 50 cm, 2023. Kuvaaja: Sinikka Mäki-Lertola.

Daniel Hahta (s. 1994) on turkulainen taiteilija, jonka ilmaisussa yhdistyvät tarkkuus ja fantasia. Viime vuosina hänen teostensa aiheet ovat liittyneet asuinympäristönsä Itäharjun kaupunginosaan. Hahtan teoksissa Itäharju näyttäytyy rakentamattomana avarana maisemana, jyrkkinä kumpuilevina maastoina, joissa pienet yksityiskohdat pysäyttävät katseen.

Vuoden taiteilijan valitsi tällä kertaa virolainen taidehistorioitsija Mari Vallikivi, joka kertoo pitävänsä Hahtan teoksista paljon.

”Hänen teoksensa ovat vaikuttavia täydellisyydessään. Runsas vaihtelu yllättää, kuinka hän saattaa työstää yhden teoksen kuvapinnan reunasta reunaan, mutta toisessa hän jättää taas paljon vapaata tilaa ja ilmaa. Vaikka Daniel Hahta kuvaa tiettyjä paikkoja ja maisemia yksityiskohtaisesti, teosten kokonaisvaikutelma on abstrakti ja yhdistelmä jostain määrittelemättömästä maisemasta. Tämä on erittäin hyvän taiteen ominaisuus”, Vallikivi totesi.

Hahtan teoksia on tänä keväänä esillä Virossa, osana Euroopan kulttuuripääkaupunki Tarton ohjelmaa.

29-vuotiaan taiteilijan yksityisnäyttely on esillä Kondase-keskuksessa, Viron naivistisen ja outsider taiteen museossa Viljandissa. Lisäksi taiteilijalle myönnetään 1 000 euron palkinto, jonka mahdollistaa Hanna-Liisan ja Erkki Liikasen nimikkorahasto Kansan Sivistysrahastossa.

Työvälineinä muste ja puutikku

Taidekeskus Kettukin toiminnanjohtaja Sirpa Taulu kertoo vaikuttuneensa erityisesti Hahtan viivankäytöstä.

”Minulla oli ilo tavata Daniel hiljakkoin ensimmäistä kertaa Taidekeskus Intossa Turussa. Pidän erityisesti hänen viivan käytöstään ja siitä, miten hän rakentaa maisemaa yksinkertaisilla välineillä. Hän käyttää usein mustetta ja puutikkua. Minua viehättää myös se, että hän kävelee paljon asuinympäristössään ja yhdistän hänen maisemateoksensa näihin kävelykokemuksiin. Hänen teostensa kautta voin tavallaan kulkea hänen kokemusmaailmassaan mukana näillä kävelyreissuilla ja törmätä vaikka vesiputoukseen matkan varrella”, Taulu kuvailee.

Daniel Hahta on Taidekeskus Into ry:n jäsen ja hän työskentelee yhdistyksen taidekeskuksessa TaidePompossa Turussa. Hahta kuuluu Inton ArtNotes-yhteisötaideryhmään sekä nuorten taidetyöpajaryhmään.

Daniel Hahtan matrikkelisivut (www.kettukintaiteilijamatrikkeli.fi)

Erityistaidetoiminnan edunvalvontajärjestö Kettuki ry on valinnut Vuoden taiteilijan vuodesta 2004 lähtien. Ehdotuksen Vuoden taiteilijaksi voi tehdä kuka tahansa. Haku on suunnattu erityistä tukea tarvitseville taiteilijoille, joilla tuen tarve voi johtua esimerkiksi kehitysvammasta, laaja-alaisesta oppimisen haasteesta tai autismikirjosta.

Teksti: Eeva Grönstrand | Julkaistu: 

Kirjoita kommentti

Kommentti julkaistaan tarkistuksen jälkeen. Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty tähdellä (*).