Koti toisaalla väliaikaisesti

Joskus elämä yllättää ja tuo tullessaan odottamattomia muutoksia. Yksi tällainen voi olla kodin remontti, jonka alta on lähdettävä evakkoon. Muuttoon tulee mukaan muutamia ylimääräisiä mutkia, kun kyseessä on kehitysvammaisten henkilöiden asumisyksikkö. Yhteistyössä on voimaa ja sitä todellakin tarvittiin, kun Rinnekodissa muutettiin pois remontin alta.

Mies istuu sängyllä.
Ville-Pekka Eschner kertoo pakkaushommien sujuneen mutkattomasti, kun suunnitteli tarkkaan etukäteen. Viikoittain koripalloa pelaavalle Ville-Pekalle koripallo on tärkeä harrastus.

Tähän juttun on koottu vinkkejä muutoksen läpi kulkemiseen niin kehitysvammaisten asukkaiden kuin työntekijöidenkin mietittäväksi. Vinkkien ideoinnissa ovat auttaneet Juha Vainio ja Ville-Pekka Eschner, jotka asuivat viime vuoden loppupuolen ja kevään väliaikaisissa kodeissa juuri remontin vuoksi.

Kerro ajoissa

Muutto ei koske ainoastaan asukkaita, vaan tieto tulee välittää mahdollisimman nopeasti myös omaisille ja henkilökunnalle. Muutos saa aikaan lähes aina pelon ja jännityksen tunteita, ja siksi asian käsittelylle tulisi antaa rauha. Aika on harvoin kuitenkaan omissa käsissä varsinkaan yllätysremonteissa. Aikaa ajatuksen sulatteluun voi joissain tapauksissa olla vain kuukauden verran, ennen kun muuttoautot ovat pihassa.

Varsinkin tällöin vaaditaan joustavuutta ja ymmärtäväisyyttä kaikilta osapuolilta.

”Tieto muutosta ei näin jälkikäteen tullut liian lyhyellä varoitusajalla. Siinä ehti ihan hyvin varautua, Juha kertoo omasta kokemuksestaan.

”Ennen muuttoa ja hetken muuton jälkeenkin ajatus muutosta tuntui hieman oudolta, mutta siitä sai jutella ohjaajien kanssa”, Ville-Pekka jatkaa.

Valmistaudu

Toiminnan suunnittelu uudessa ympäristössä toimivaksi vaatii hyvää ennakointia ja riskien arviointia henkilökunnalta, yhdessä asiakkaiden ja omaisten kanssa. Yksi isoimpia valmisteltavia asioita on uudet reitit muun muassa asiakkaiden työllistymisen tai osallisuuden toimipisteisiin. Myös reitit kauppaan ja harrastuksiin menevät hetkellisesti uusiksi.

Mies pitelee koripallopaitaa.
Koripallopaidat odottavat henkareissa Ville-Pekka Eschnerin seuraavia koripallotreenejä. Muutto väliaikaiseen kotiin tuntui aluksi oudolta, mutta pikkuhiljaa tavarat löytyivät oikeille paikoilleen.

Sekä Juha että Ville-Pekka käyvät eri työtoimintapaikoissa, mutta väliaikaisesta kodista matka-aika kumpaankin on itse asiassa lyhyempi. Esimerkiksi aamuheräämisiin tämä ei ole vaikuttanut, sillä ero ei ole niin huomattava.

”Mun uusi kämppä on seudulla, jossa olen asunut aiemminkin. Siksi täältä oli helppo oppia uudet reitit, kun käyn esimerkiksi Tapiolassa koripallotreeneissä”, Ville-Pekka kertoo.

Valmistautumisessa isona apuna on palveluntarjoajan järjestämä muuttovalmennus, vaikka kyse onkin vain tilapäisestä muutosta.

Näytä esimerkkiä

Henkilökunnalla on iso rooli muutoksen onnistumisessa. Innostunut ja mahdollisuudet näkevä henkilökunta kannustaa asukkaita omalla esimerkillään muun muassa kertomalla avoimesti kaiken mahdollisen, näyttämällä kuvia uusista kodeista ja käymällä paikan päällä tutustumassa väliaikaiseen asumisympäristöön useampaan kertaan. Yhtä suuressa roolissa ohjaajat ovat myös muuton jo toteuduttua, sillä arki uudessa ympäristössä on stressittömämpi ja vähemmän jännittävä, kun arjen apuna työskentelee ennestään tutut ohjaajat

Pakkaa järkevästi

”Lemmikkieläin, harrastusvälineet ja sänky, ne olivat ainakin ihan selvät”, kertoo Ville-Pekka kysyttäessä, oliko helppo valita, mitkä tavarat pakataan mukaan väliaikaiseen kotiin ja mitkä jätetään varastoon.

”Tietokone, tv ja dvd-leffat”, kertoo Juha omista valinnoistaan.

Kummallekin miehelle oli selkeää, että ilman päivittäisiä käyttötavaroita ei väliaikaiseen kotiin voi lähteä, mutta silti pakatessa joitakin hankaliakin päätöksiä joutui tekemään. Onni on, että varastolla voi käydä jos on tarve, mutta ainakaan vielä kummankaan ei ole tarvinnut niin tehdä.

Mies pitelee avattua dvd-koteloa.
Juha Vainiolle oli tärkeää, että muuttokuormassa väliaikaiseen kotiin matkaa myös jokunen mielenkiintoinen dvd. Aivan kaikki eivät mahtuneet mukaan, vaan osa on odottamassa varastossa muuttoa takaisin omaan kotiin.

Juha ja Ville-Pekka kertovat pakkaamisen sujuvan hyvin, jos kaikki on suunniteltu hyvin jo ennen pakkaamisen aloittamista. Hyvä on myös tietää, onko väliaikainen koti omaa kotia isompi vai pienempi ja miten sinne mahtuu tavaraa. Juha joutui esimerkiksi jättämään ruokailupöytänsä varastoon, sillä sille ei tilaa löytynyt.

Tutustu uuteen paikkaan

Väliaikaisessa asumisympäristössä moni asia on eri tavalla kuin omassa kodissa. Kodista saattaa löytyä erilainen lukkojärjestelmä tai roskakatos saattaa sijaita vieraalta tuntuvalla suunnalla. Kaiken kukkuraksi uusia naapureita tulee paljon ja lähikauppaankin pitää väliaikaisesta kodista kävellä kilometrin verran, kun se aiemmin oli sadan metrin päässä, ihan kulman takana.

Tärkeä osa muuttovalmennusta on uuden ympäristön läheisyydessä kiertely ja tutustuminen. Vaikka muutto olisikin vain väliaikainen, vietetään uudessa ympäristössä monesti evakossa useita kuukausia. Silloin ei kannata linnoittautua neljän seinän sisään, vaan ottaa kaikki hyöty irti siitä, että uusi ympäristö voi tarjota uusia virikkeitä.

Nauti!

Koti on paljon muutakin kuin vain fyysinen tila; se on tunne. Kotiin tullessa vastassa on tutut ihmiset, jotka kysyvät, miten päivä meni. Parhaassa tapauksessa väliaikaiset kodit löytyvät toisesta asumisyksiköstä, jossa on vapaita koteja, jolloin muutostilanne mahdollistaa uusia ystävyyssuhteita, uusia työkavereita, työkiertoa, erilaisia toimintatapoja sekä ennen kaikkea uusia näkökulmia asiakkaille ja ohjaajille, miten asiat voi tehdä monella tavalla ja millaista on asua erilaisessa ympäristössä.

”Oli kivaa, kun järjestettiin yhteiset pikkujoulut uusien naapureiden kanssa”, sekä Juha että Ville kertovat.

Rinnekoti (www.rinnekoti.fi)

Teksti: Johanna Haaga-Shrestha | Kuva: Johanna Haaga-Shrestha | Julkaistu: