Jesse Puttonen elää omannäköistään elämää
Jesse Puttosen elämässä tärkeät palikat asettuivat paikoilleen neljä vuotta sitten. Opintojen päättyessä kotikunnasta löytyi koulutusta vastaavaa työtä ja oma koti, joka mahdollisti itsenäisen elämän. Jesse tekee myös tekstiilitaidetta ja perusti oman yrityksen.
”Olen koulutukseltani tekstiiliartesaani. Opiskelin Bovallius-ammattiopistossa Jyväskylässä”, Jesse Puttonen kertoo.
Jesse on 24-vuotias nuori mies Hankasalmelta. Erityisyyttä hänen elämäänsä ovat tuoneet Aspergerin oireyhtymä ja autismikirjon piirteet.
”Työskentelen Aseman alakoululla neljänä päivänä viikossa. Olen apuna tekstiilityön ja kuvaamataidon opetuksessa”, Jesse kuvailee. Viidentenä arkipäivänä Jesse tekee tekstiilitaidetta.
”Oppilaat tykkäävät Jessestä kovasti. Jesse on heille esimerkkinä rauhallisuudellaan ja oikeudenmukaisuudellaan”, äiti Eija Puttonen toteaa.
Itsenäistä asumista
Onnekkaiden sattumusten ansiosta Jesselle järjestyi oma koti Aseman Kivakalliolta, alle puolen kilometrin päästä työpaikasta.
”Viimeisenä opiskeluvuonna suunnittelimme tulevaisuutta – työtä ja asumista. Bovalliuksella järjestettiin avoimien päivä, jonne Pasi Hakala tuli Kehitysvammaisten Palvelusäätiöstä kertomaan asumisen vaihtoehdoista”, Jesse muistelee.
Jesse kiinnostui kovasti mahdollisuudesta saada oma koti ja muuttaa itsenäiseen asumiseen. Jonkin ajan päästä kotikunnasta löytyi sopiva rivitalokaksio, jonka Palvelusäätiö osti ja vuokrasi.
”Olen ollut hyvin tyytyväinen asuntooni – työpaikka, keskusta, kauppa, posti, grillikahvila Purnukka ja bussipysäkit ovat kaikki lähellä. Vanhemmat asuvat seitsemän kilometrin päässä”, Jesse pohtii. Hän kertoo suunnitelleensa itse kotinsa sisustuksen.
”Kyllä tämä asunto oli kuin lottovoitto”, Eija Puttonen sanoo.
”Pikkasen jännitti omaan kotiin muuttaminen”, Jesse muistelee. Opiskeluvuodet olivat kuitenkin olleet jo hyvää itsenäistymisen harjoittelua.
Jesse kotiutui muitta mutkitta uuteen asuntoonsa. Äidin mielessä oman lapsen itsenäistyminen ja muuttaminen pois lapsuudenkodista herätti monenlaisia tunteita.
”Totta kai se oli kuin pieni kuolema. Kauhea ikävä oli ja puhelin soi tiuhaan tahtiin”, Eija muistelee. Siinä vaiheessa alkoi äidin mukaan helpottaa, kun hän näki Jessen sopeutuvan ja pärjäävän.
”Pyrin olemaan mahdollisimman hyvä naapuri. Elän hiljakseen enkä käytä illalla koneita”, Jesse kertoo. Naapurit ottivatkin rauhallisen Jessen alusta lähtien hienosti vastaan.
Mäkituvan toimintakeskuksesta kävi asumisen ohjaaja aluksi kerran viikossa, mutta nykyisin Jesse tarvitsee harvemmin tukea, sitäkin lähinnä asioiden suunnitteluun ja paperiasioiden hoitamiseen. Itsenäisen elämän taidot ovat karttuneet, ja arki sujuu päivä päivältä paremmin.
Taiteellinen nuori
Jesse Puttonen on ollut pienestä pitäen kiinnostunut piirtämisestä ja maalaamisesta. Lapsuudenkodissa hänen piirustuksiaan olivat kaikki kaapit ja varastot täynnä.
Taiteellisesti lahjakkaalle nuorelle tekstiiliartesaanin opinnot olivat toiveiden täyttymys. Tekstiilivärjäys ja kankaanpainanta olivat erityisesti nuoren miehen mieleen.
Opintojen päättyessä Jesse piti Hankasalmen kirjastossa ensimmäisen taidenäyttelynsä, jonka nimi oli ”Jesse Puttonen – Aspergerin mieli ja taito”. Toimelias nuori mies oli perustanut opiskelujen ohessa myös oman 4H-yrityksen.
”Suunnittelen ja valmistan kankaanpainantatöitä, joita myyn markkinoilla ja toritapahtumissa. Teen myös tilaustöitä suoraan asiakkaille”, Jesse kertoo. Elokuvien ja sarjakuvien hahmot alkavat elää omaa elämäänsä Jessen maalauksissa ja hänen suunnittelemissaan naamiaisasuissa.
Itse värjätyistä kankaista syntyy peittoja, pussukoita, tyynyliinoja, leivinliinoja, patalappuja, pannunalustoja ja pöytäliinoja. Lisäksi Jesse suunnittelee pukuja ja maalaa tauluja.
Jessen vapaa-aika täyttyy paitsi oman taiteen teosta, myös erityisnuorten toimintakerhoista ja kansalaisopiston kuvataidekursseista. Jesse elää rikasta ja hyvin omannäköistään elämää.