Verkkaista saaristolaiselämää Villa Käldingessä
Nauvossa toimiva Kårkulla kuntayhtymän asumisyksikkö Villa Käldinge on kuuden tukea tarvitsevan ihmisen koti, joka ei kuitenkaan ole ihan tavanomaisimmasta päästä. Asumisyksikkö sijaitsee vanhan kyläkoulun tiloissa, aiemmin koulun asuntolana toimineessa rakennuksessa, keskellä kauneinta saaristolaismaisemaa.
Villa Käldinge perustettiin kahdeksan vuotta sitten. Alun perin yksikön oli tarkoitus tarjota väliaikaista asumista kehitysvammaisille nuorille, mutta suunnitelmasta luovuttiin paikan syrjäisen sijainnin vuoksi. Sen sijaan päätettiin kokeilla, voisiko vanha kyläkoulu saaristomiljöineen olla toimiva asumisratkaisu muutamille iäkkäämmille henkilöille, joille ei vielä ollut löydetty muunlaista soveltuvaa ratkaisua. Kokeilu osoittautui menestyksekkääksi.
Tavanomaiseen ryhmämuotoiseen asumiseen piristävän poikkeuksen tuovassa Villa Käldingessä vietetään asukkaiden näköistä elämää. Myös asuinympäristö tuo arkeen omat sävynsä. Pelkkä rakennuksen ylläpito vaatii työtä, mutta se ei asukkaita eikä työntekijöitä pelota.
”Parasta on hiljaisuus ja rauhallisuus. Ja se, että täällä riittää tekemistä. Etenkin ulkotyöt ovat mieluisia”, summaa Rolf Westerlund, 66, Villa Käldingessä asumisen parhaita puolia. Asuintoverit Kalle Boxström, 77, ja Ralf Rask, 71, nyökyttelevät hyväksyvästi Westerlundin ajatuksille.
Elämää vuodenaikojen tahdissa
Suurin osa talon asukkaista on jo seniori-iässä. Vaikka elämisen rytmi onkin aikaisemmasta hieman jo verkkaistunut, tarjoaa arki edelleen kattavan kirjon erilaisia aktiviteetteja. Erityisesti kesällä elämä on täynnä puuhaa, esimerkiksi perunanviljelyä, tomaatinkasvatusta, pihatöitä ja nurmikonleikkuuta. Talvella elo saaristossa on rauhallisempaa, mutta tekemistä riittää silloinkin. Pöydällä on valokuva asukkaiden kissasta, jonka hoidosta ja ruokinnasta vastaavat asukkaat, kukin vuorollaan. Kissanhoito, postinhaku, ruuanlaitto ja leivonta sekä pihatyöt ovat esimerkkejä asioista, jotka eivät katso vuodenaikaa.
Asukkaat osallistuvat kaikkeen toimintaan halunsa ja mahdollisuuksiensa mukaan. Asumisyksiköstä on vuosien varrella oltu aktiivisia myös ympäröivän yhteisön suuntaan.
”Asiat tehdään täällä yhdessä. Kylän tapahtumiin osallistumme sen mukaan, mistä asukkaat ovat kiinnostuneita ja mitä on tarjolla. Kesällä Nauvossa on varsin vilkasta. Vuosien varrella olemme osallistuneet muun muassa kuorimalla perunoita paikallisen ravintoloitsijan tarpeisiin sekä järjestämällä kyläkoulun tiloissa pientä pitopalvelua ja kirpputoritoimintaa. Juuri nyt olemme mukana Syyriasta tuleville pakolaisille järjestettävässä vaatekeräyksessä”, kertoo asumisyksikön esimies Yvonne Aspelin.
Villa Käldingessä eletään sopusoinnussa ympäröivän luonnon kanssa. Vuoden kierto ja sen vaikutukset arkeen ovat vahvasti läsnä.
”Juuri nyt ei kannata lähteä ulos, koska on niin kovin liukasta. Kun tilanne paranee, voi taas lähteä ulos, vaikkapa kävelylle. Täällä on hyvä olla”, toteaa Boxström.
Hyväntuulista menoa
Työntekijöitä Villa Käldingessä on viisi, ja työntekijöiden työvuorosuunnittelu lähtee asukkaiden tarpeista ja siitä, mitä on suunnitteilla. Arki on asukkaiden näköistä, heidän elämänrytmiinsä sovitettua.
”Aamulla noustaan kun siltä tuntuu. Aamupala syödään sitten kun se maistuu”, kuvaa Aspelin asukkaiden aamuja. ”Tärkeintä on, että asukkaat itse pitävät tästä ja voivat hyvin. Arvioimme, että tämä on ollut hyvä ratkaisu, juuri näille ihmisille. Ei tämä kaikille sopisi, kuten ei kaikille työntekijöillekään”, hymyilee Aspelin.
”Täällä on osattava toimia itsenäisesti, yhdessä asukkaiden kanssa. Aamut ja yöt hoituvat yhdellä työntekijällä. Täällä on osattava tarttua toimeen. Jos tulee vaikkapa sähkökatko, ei auta jäädä toimettomaksi”, Aspelin kuvailee.
Välitön ja lämmin tunnelma saa vierailijan kiinni jo ovensuussa. Paikka on tulvillaan hyväntuulisuutta, hersyvää huumoria ja lämmintä tunnelmaa. Yksikössä nautitaan rauhasta ja hiljaisuudesta, sekä kaikesta siitä puuhasta, mitä talo ja pihapiiri ympäristöineen eri vuodenaikoina tarjoavat.
”Elämme täällä päivän kerrallaan ja otamme sen sellaisena kuin se tulee”, kiteyttää Westerlund. Siinäpä se. Voiko parempaa elämänohjetta ollakaan?
”Hyväntulista menoa”? Mikä se sellainen meno on? Hyväntuulisen tiedän, mutta mikä se tulinen meno on, jota hyväntuliseksi nimitetään?
Kiitos huomautuksesta, väliotsikkoon oli jäänyt kirjoitusvirhe. Nyt se on korjattu.